Neramumai Turkijoje privertė valdžią blokuoti socialinius tinklus

Šeštadienį planuojama protesto akcija.

Turkijoje sutriko socialinių tinklų veikimas, kai šalyje kilo neramumų dėl kurdų parlamentarų suėmimo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Turkijoje sutriko socialinių tinklų veikimas, kai šalyje kilo neramumų dėl kurdų parlamentarų suėmimo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 3:26 PM, atnaujinta May 9, 2017, 2:51 PM

Neveikė susirašinėjimo programėlė „WhatsApp“, o kai kurie vartotojai taip pat pranešė negalintys pasiekti „Twitter“, „Facebook“, „YouTube“ ir kitų tinklapių, nurodė naujienų agentūros AFP žurnalistai ir interneto vartotojai.

Premjeras Binali Yildirimas tiesiogiai nepatvirtino, kad buvo vykdomi blokavimai, tačiau pripažino, kad „kartais dėl saugumo priežasčių galime naudoti tokias priemones“.

„Tai laikinos priemonės. Kai pavojus praeina, viskas grįžta į vėžės“, – sakė jis žurnalistams Stambule, o jo pasisakymą transliavo televizija.

Problemos prasidėjo, kai taikant precedento neturinčias griežtas priemones buvo sulaikyta 11 parlamento narių iš prokurdiškos Liaudies demokratų partijos (HDP). Tarp suimtųjų buvo ir partijos lyderiai Selahattinas Demirtasas bei Figen Yuksekdag.

Turkija yra nuolat kaltinama tuo, kad blokuoja prieigą prie socialinių tinklų esant padidėjusiam pavojui, pavyzdžiui, kai nutinka teroro aktai.

Stebėtojų tinklapis „Turkey Blocks“ nurodė, kad Turkijoje neveikė „Twitter“, „Facebook“ ir „YouTube“, o „WhatsApp“, „Skype“ ir „Instagram“ veikla buvo apribota.

Stambulo universitete žurnalistiką studijuojantis Augustinas Šulija BNS atsiųstame elektroniniame laiške nurodė, kad socialiniai tinklai šalyje blokuojami nuo 2 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku.

Pasak A.Šulijos, apie 15 valandą vietos laiku prie HDP partijos būstinės Stambule spontaniškai kilo palaikymo akcija. Apie šimtą partijos rėmėjų skanduodami šūkius ir nešini plakatu išreiškė paramą partijai, kurios lyderiai šiandien buvo suimti.

Netrukus policija iš šarvuočio pareikalavo susirinkusius žmones išsiskirstyti. Dėl nepaprastosios padėties šalyje, tokie susirinkimai yra nelegalūs.

Nepaklusus, po kelių minučių, buvo atvežta vandens patranka, kuri pradėjo leisti srovę į susirinkusius žmones. Taip pat šaudyta ašarinių dujų užtaisais. Miniai paniškai pradėjus bėgti iš aplinkinių gatvių į policiją pasipylė akmenų kruša, o policija paleido dar daugiau ašarinių dujų. Susirėmimas truko apie 10 minučių.

HDP būstinė yra įsikūrusi itin skurdžiame miesto rajone, kur daugelis gyventojų yra kurdai.

Socialiniai tinklai: „Twitter“ ir „Facebook“ vis dar neveikia. Stringa ir „WhatsApp“ aplikacija, kuri yra viena pagrindinių komunikacijos priemonių šalyje.

Šeštadienį planuojama protesto akcija.

Interneto ribojimo atvejus Turkijoje stebintis tinklapis nurodė, kad šį kartą buvo „uždusinti“ interneto paslaugų teikėjai, tokie kaip šalyje veikiantys „TTNet“ ir „Turkcell“.

„Interneto ribojimai vis dažniau naudojami Turkijoje, siekiant sustabdyti žiniasklaidos pranešimus apie politinius incidentus; tokia cenzūros forma pasitelkiama per trumpą laiką užkirsti kelią neramumams visuomenėje“, – sakoma tinklapyje.

Jame taip pat sakoma, kad ir anksčiau būta apribojimų naudojant „Twitter“ ir „Facebook“, tačiau populiarios susirašinėjimo programėlės, tokios kaip „WhatsApp“, buvo paveiktos pirmąkart.

Vartotojai iš pietryčių Turkijos praėjusią savaitę taip pat pranešė apie sunkumus naudojantis internetu.

Nemažai įgudusių Turkijos interneto vartotojų apeina interneto cenzūrą, naudodami virtualiuosius privačius tinklus (VPN).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.