Pakistanas deportuos garsiąją merginą iš „National Geographic“ viršelio

Pakistano

Žurnalo „National Geographic“ išgarsinta afganų mergina bus sugrąžinta į jos gimtąją šalį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žurnalo „National Geographic“ išgarsinta afganų mergina bus sugrąžinta į jos gimtąją šalį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 3:55 PM, atnaujinta May 9, 2017, 2:44 PM

Sharbat Gulla, kurią 9-ajame dešimtmetyje pabėgėlių stovykloje Pakistane įamžino fotografas Steve'as McCurry ir kurios nuotrauka tapo garsiausiu „National Geographic“ viršeliu per visą žurnalo istoriją, buvo suimta praėjusią savaitę.

Po dvejus metus trukusio tyrimo S.Gullai buvo apkaltinta gyvenanti Pakistane naudodamasi suklastotais asmens dokumentais.

Neraštinga keturių vaikų motina penktadienį teisme pripažino savo kaltę, pranešė jos advokatas Mubasharas Nazaras (Mubašaras Nazaras), pasak kurio, teismas jai skyrė 15 dienų laisvės atėmimo bausmę ir 110 tūkst. Pakistano rupijų (9 tūkst. eurų) baudą.

„Ji jau praleido 11 dienų kalėjime“, vadinasi, turėtų būti paleista jau pirmadienį, sakė M.Nazaras.

Vienas Afganistano konsulato pareigūnas sakė, kad S.Gullai skirta bauda jau sumokėta ir patvirtino, kad moteris bus paleista pirmadienį.

„Mes garbingai išvešime ją į Afganistaną pirmadienį“, – sakė Afganistano konsulato Pešavare patarėjas pabėgėlių klausimais Abdulas Hameedas Jalili.

„Amnesty International“ pasmerkė tokį teismo sprendimą ir pavadino jį „didžiai neteisingu“.

„Dešimtmečius ji buvo žinoma kaip garsiausia pabėgėlė pasaulyje ir laikoma Pakistano svetingumo simboliu“, – sakė „Amnesty International“ padalinio Pietų Azijoje vadovė Champa Patel.

„Dabar, kai ji yra išsiunčiama atgal į savo šalį, kurios ji nematė dešimtmečius ir kurios niekada nežinojo jos vaikai, jos padėtis rodo, kaip žiauriai Pakistanas elgiasi su afganų pabėgėliais“ , – kalbėjo Ch.Patel.

1985 metais žurnale „National Geographic“ išspausdinta tuomet dvylikametės Sh.Gullos nuotrauka tapo dešimtmečius trukusios afganų pabėgėlių krizės simboliu.

Po 17 metų trukusios paieškos fotografui S.McCurry pavyko surasti Sh.Gullą 2002 metais atokiame Afganistano kaime. Tuomet ji buvo ištekėjusi už kepėjo ir augino tris dukteris.

Pasak Pakistano pareigūnų, Sh.Gulla dėl pakistanietiškos asmens tapatybės kortelės kreipėsi 2014 metų balandį Pešavare, nurodydama Sharbat Bibi vardą.

Prie paraiškos pridėtoje nuotraukoje matyti tos pačios veriančios žalios akys, kaip ir garsiojoje S.McCurry nuotraukoje, tik laikas buvo išvagojęs moters veidą raukšlėmis, o plaukus visiškai dengė juodas hidžabas.

Sh.Gulos vaikai taip pat bus sugrąžinti į Afganistaną. Hepatitu C serganti moteris žiniasklaidai sakė, kad vyro ji neteko prieš keletą metų.

Moters likimas atkreipia dėmesį į desperatiškas priemones, kurioms daugelis afganų yra pasiryžę norėdami išvengti sugrįžimo į karo draskomą tėvynę, Pakistanui imantis griežtų priemonių prieš dokumentų neturinčius užsieniečius.

Pakistanas kelis dešimtmečius suteikė prieglobstį milijonams afganų, kurie pabėgo iš savo šalies po sovietų invazijos 1979 metais.

Tačiau pasibaigus garsiajam Pakistano svetingumui nuo liepos mėnesio tūkstančiai jų sugrįžo į Afganistaną.

Praėjusį mėnesį UNHCR pranešė, kad 2016 metais 350 tūkstančiai afganų pabėgėlių – su dokumentais ir be jų – sugrįžo iš Pakistano, ir dar 450 tūkstančiai jų turėtų sugrįžti iki metų pabaigos.

Karo tebedraskomame Afganistane, kuriame dėl susirėmimų daug žmonių buvo priversti palikti savo namus, jų laukia nežinia, kai pareigūnai perspėja apie galimą humanitarinę krizę.

„Versdamas afganų pabėgėlius sugrįžti per sieną į vis daugiau gyvybių nusinešantį konfliktą, Pakistanas... kelia rimtų žmogaus teisių pažeidimų pavojų neapsaugotiems žmonėms“, – sakoma penktadienį paskelbtame „Amnesty International“ pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.