JAV rinkimų rezultatų laukimas: ko labiausiai bijo pasaulis?

Skirtingų šalių lyderiai ir paprasti gyventojai su nerimu laukia – kaip baigsis JAV prezidento rinkimai. Ar iš tiesų laukia „apokalipsė“, kaip ne kartą kalbėjo pretendentai užimti JAV prezidento postą.

JAV vyksta prezidento rinkimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV vyksta prezidento rinkimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietis socialiniame tinkle palinkėjo amerikiečiams sėkmės.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Vokietis socialiniame tinkle palinkėjo amerikiečiams sėkmės.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Vokietijos leidinys perspėjo apie apokalipsę D.Trumpo laimėjimo atveju.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Vokietijos leidinys perspėjo apie apokalipsę D.Trumpo laimėjimo atveju.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 6:18 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 10:49 AM

Vos prieš prasidedant JAV prezidento rinkimams australai masiškai puolė ieškoti atsakymo internete – kas bus jei laimės respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas? Tuo metu Vokietijos leidinys „Spiegel“ pagrindinę naujieną pavadino „Amerikos demokratija ant mirties slenksčio“.

Anksčiau tas pats leidinys netgi perspėjo, kad Vokietijos politikai ruošiasi galimam D.Trumpo prezidentavimui ir slapta susitinka su jo rinkimų štabo atstovais.

Nežino, kas bus

Dar toliau nuėjo vienas vienas socialinių tinklų vartotojų, kuriuo įrašu pasidalino naujienų svetainė „Die Welt“.

„Pirmyn, balsuokite už vyrą, kuris nekenčia mažumų, grasina pasodinti į kalėjimą savo oponentus, kuriam nusispjaut ant demokratijos ir kuris aiškina, kad viską pakeisti gali tik jis vienas. Juk nieko blogo tikrai nenutiks, argi ne? Sėkmės“ – buvo rašoma žinutėje, perspėjančioje apie D.Trumpo pergalę.

Akivaizdu, kad JAV prezidento rinkimai domina ne tik amerikiečius. Įvairių baimių, nuomonių apie juos turi ir kitų šalių gyventojai.

Lenkijos leidinys „Wyborcza“ į klausimą „kas bus, jei rinkimus laimės D.Trumpas“ atsako per daug nevyniodamas į vatą.

„Niekas to nežino, net ir pats D.Trumpas. Jis neprognozuojamas ir neturi jokių pažiūrų“, – rašo leidinio žurnalistas Mariuszas Zawadzkis.

Tuo metu australai ne tik bando ieškoti internete, kas bus, jei rinkimus laimės D.Trumpas, itin populiarus tarp jų yra tekstas perspėjantis apie tai, kad amerikiečiai šį kartą renkasi „du skirtingus kelius sužlugdyti savo dominavimą pasaulyje“.

Su dideliu nerimu rinkimų rezultatų laukia Meksika. Juk D.Trumpas ne kartą perspėjo, kad tapęs JAV prezidentu, pastatytų sieną su Meksika, kad iš šios žmonės negalėtų patekti į Amerikos teritoriją. Tad meksikiečiai neabejoja – jei laimėtų D.Trumpas, smuktų ne tik jos valiutos kursas, bet ir akcijų biržos. Dalis Meksikos gyventojų jau pradėjo rūpintis vizomis į JAV, nes tikisi, kad bent taip galės patekti į šios šalies teritoriją pasikeitus JAV lyderiui.

JAV prezidento rinkimai domina ir Saudo Arabijos gyventojus, šioje šalyje atlikta gyventojų apklausa rodo, kad jie labiau norėtų H.Clinton pergalės.

Remia Rusija ir Šiaurės Korėja

Panašu, kad D.trumpo fanų daugiausia yra tik Rusijoje ir Šiaurės Korėjoje. Pirmosios žiniasklaida likus dienai iki rinkimų tiesiogiai ar netiesiogiai bandė palaikyti D.Trumpą. Be to, Kremliui palankus „Russia Today“ ypatingai didelį dėmesį skyrė H.Clinton elektroninių laiškų skandalui, nors FTB vadovas jau anksčiau pareiškė nutraukiąs dėl jo tyrimą, nes neįžvelgia jokių kriminalinių veiksmų.

O meile Amerikai tikrai nespinduliuojanti Šiaurės Korėja išreiškė palankumą D.Trumpui. Maža to, likus dienai iki rinkimų šios šalies naujienų agentūra iškeikė dabartinį prezidentą Baracką Obamą ir visą jo administraciją.

JAV prezidento rinkimų nuošalyje neliko netgi popiežius Pranciškus. Nors jis neišreiškė tiesioginės paramos nė vienam kandidatui, visgi paskatino su „Dievo pagalba įveikti jiems brukamą neapykantą, žiaurumą ir savanaudiškumą, kurie gimdo baimę ir nevilties jausmą.

Jis neigiamai išsireiškė apie D.Trumpo norimą statyti sieną su Meksiką: „Visos sienos anksčiau ar vėliau griūva. Nesileiskite būti kvailinami.“

Baiminasi ir pareigūnai

Rinkimų dieną buvęs Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas taip pat išreiškė baimę, kad D.Trumpo laimėjimas gali būti labai pavojinga Vakarų pasaulio stabilumui ir saugumui, nes respublikonų kandidatas išsakė abejonių dėl NATO ir jos kolektyvinės gynybos patikimumo. 

„Donaldas Trumpas išsakė abejonių NATO kolektyvinės gynybos patikimumu. Jis leido suprasti, jog padarytų taip, kad Amerikos įsipareigojimas ginti sąjungininkes priklausytų nuo jų ekonomikos ir ekonominio indėlio į NATO“, – sakė A.F.Rasmussenas.

„Bijau, kad tai paskatintų Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną išmėginti NATO ryžtą, jei ponas D.Trumpas būtų išrinktas prezidentu. Nemanau, kad jis bus išrinktas, bet jei jam pavyktų, jis pakirstų pasitikėjimą NATO“, – pabrėžė buvęs Aljanso vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.