Jie neklydo dešimtmečius: kam šiemet prognozuoja pergalę JAV rinkimuose?

Spėti, kas laimės JAV prezidento rinkimus, bando daugelis. Tačiau yra tokių, kurie neklydo ištisus dešimtmečius. Tarp jų ne tik ekspertai ar vaikai, bet ir plastikinių puodelių pardavėjai.

Spėti, kas laimės JAV prezidento rinkimus, bando ir pardavėjai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Spėti, kas laimės JAV prezidento rinkimus, bando ir pardavėjai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Spėti, kas laimės JAV prezidento rinkimus, bando ir pardavėjai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Spėti, kas laimės JAV prezidento rinkimus, bando ir pardavėjai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-08 12:20, atnaujinta 2017-04-18 11:28

Moksleiviai

Benjamino Franklino pradinės mokyklos Jorktaune moksleiviai jau daugybę metų bando nuspėti JAV prezidento rinkimų rezultatą. Tiesa, prieš tai jie ne vieną mėnesį analizuoja kandidatus, jų idėjas. Galiausiai balsuoja, kuris kandidatas, jų nuomone, taps naujuoju JAV lyderiu. Per pastaruosius 48 metus jie nesuklydo nė karto.

„Mūsų mokykloje yra tautinių mažumų, skirtingų rasių vaikų, daliai jų anglų kalba net nėra gimtoji, todėl galime gana tiksliai reprezentuoti šalį“, – sakė mokyklos direktorė Patricia Moore.

Šiemet 52 proc. moksleivių prognozuoja, kad JAV prezidento postą užims demokratų kandidatė Hillary Clinton.

Helovino kaukės

Kas ketverius metus amerikiečiai tradicinei Helovino šventei ypač mėgsta pasipuošti JAV kandidatų į prezidento postą kaukėmis. Pastaruosius du dešimtmečius kandidatas, kurio kaukė buvo populiaresnė, tapdavo naujuoju šalies lyderiu.

Šių metų pardavimai rodo, kad JAV prezidento postą turėtų užimti respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas. Jo kaukę rinkosi 55 proc. pirkėjų.

Beždžionėlė iš Kinijos

Kinijos Hunano provincijoje esančio parko beždžionė, vardu Geda, įprastai spėlioja Europos futbolo čempionato rezultatus. Šiemet pergalę ji prognozavo Portugalijai, kuri ir laimėjo taurę.

Šiemet Gedos savininkai sugalvojo leisti beždžionėlei spėlioti ir JAV prezidento rinkimų rezultatą. Po ilgų apmąstymų Geda pergalę skyrė D.Trumpui ir netgi norėjo pabučiuoti nuotrauką su respublikono atvaizdu.

Universiteto profesorius

Amerikiečių profesorius iš Vašingtono Allanas Lichtmanas teisingai JAV prezidento rinkimų rezultatus nuspėja nuo 1984 metų. Tiesa, jis nesiremia jokiomis apklausomis, demografiniu gyventojų pasiskirstymu ar kitais įprastais rodikliais. Jis turi savo sistemą.

„Rezultatus nulemia ne rinkimų kampanijos, kalbos, debatai ar surinktų lėšų suma. Reikšmingiausias rodiklis – kaip pasirodė partija, pastaruoju metu valdanti Baltuosius rūmus. Jei jų veikla, įvertinus 13 rodiklių, yra gera, partijai ir jos kandidatui bus suteikti kiti 4 metai“, – aiškino profesorius.

Nors A.Lichtmanas pripažino, kad prognozuoti šių rinkimų baigtį buvo itin sudėtinga, tačiau, pagal jo skaičiavimus, naujuoju JAV prezidentu turėtų tapti D.Trumpas.

Plastikiniai puodeliai

Prieš kiekvienus rinkimus viena Niujorko kavinių parduoda plastikinius puodelius su kandidatų į JAV prezidento postą atvaizdais. Nuo 2004 metų puodelių pardavimas tiksliai parodydavo, kas taps naujuoju JAV lyderiu.

Pagal parduotų puodelių skaičių šiemet akivaizdžiai pirmauja H.Clinton. Puodelių su jos atvaizdu parduota 4946. D.Trumpo – 3388.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.