Juodkalnija dėl pasikėsinimo į premjero gyvybę kaltina rusus

Juodkalnijos prokuratūra tikino, kad Rusijos nacionalistų grupė atsakinga už pasikėsinimą į šalies ministro pirmininko Milo Džukanovičiaus gyvybę. Tokiu žingsniu jie esą siekė iš esmės pakeisti šalies politiką.

M.Džukanovičių kėsinosi nužudyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Džukanovičių kėsinosi nužudyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-08 08:13, atnaujinta 2017-04-18 14:21

Pasak Juodkalnijos prokuroro Milivojaus Katničiaus, nacionalistų iš Rusijos grupė per parlamento rinkimus, spalio 16 dieną, planavo šalies premjero M.Džukanovičiaus žmogžudystę. Esą nusikaltimo organizatoriai nusprendė, kad valdžią Juodkalnijoje galima pakeisti tik jėga. Tuo neva buvo siekiama, kad svarbiausius valdžios postus šalyje užimtų opozicinės politinės jėgos, prieštaraujančios Juodkalnijos stojimui į NATO.

M.Katničius sakė, kad provakarietiškai nusiteikusį M.Džukanovičių turėjo nušauti snaiperis spalio 16 dienos vakarą. Tiesa, kol kas nėra jokių įrodymų, kad prie nusikaltimo planavimo būtų kaip nors prisidėjusi Rusijos valdžia.

„Neturime įrodymų, kad prisidėjo Rusijos valdžios atstovai, tačiau žinome, kad nužudymą organizavo du nacionalistai iš šios šalies. Šiuo metu nežinome, kur jie yra. Jie spėjo išvykti iš Serbijos, galbūt nukeliavo į Rusiją ar kitą šalį“, – teigė M.Katničius.

Rinkimų dieną Juodkalnijoje suimta 20 asmenų, kurie priklausė serbų sukarintoms grupuotėms. Kaip vėliau paaiškėjo, tarp jų yra tiek Serbijos, tiek ir Juodkalnijos piliečių. 14 jų vis dar laikomi areštinėje.

Po masinių suėmimų M.Džukanovičius pranešė, kad pas juos buvo rasti 125 tūkst. eurų bei karinės uniformos.

Spalio 16 d. Juodkalnijos parlamento rinkimai buvo vertinami kaip piliečių pasirinkimas tarp Rytų ir Vakarų. Mat valdančioji Socialistų demokratinė partija yra už šalies stojimą į NATO, o opozicija siekė glaudesnių ryšių su Rusija. Pastariems pralaimėjus, Juodkalnijos galimybės įstoti į NATO kitų metų pradžioje išaugo.

Neabejojama, kad tokie šalies planai nepriimtini Rusijai, kuri siekia Juodkalniją išlaikyti savo įtakos sferoje.

M.Džukanovičius prieš rinkimus kalbėjo, kad opozicinės partijos gauna nemenką finansavimą iš Kremliaus. Esą mainais už tai jos turėjo diskredituoti M.Džukanovičių ir užkirsti jam kelią laimėti rinkimus.

Opozicija kaltino M.Džukanovičių korupcija ir protekcionizmu. Pats Juodkalnijos ministras pirmininkas tokius kaltinimus kategoriškai neigė.

Tiesa, nors M.Džukanovičiaus Socialistų demokratinė partija ir laimėjo rinkimus, jie neužsitikrino daugumos mandatų parlamente. Premjeras tikėjosi, kad rinkimai bus dar sėkmingesni ir tai suteiks jam mandatą gerinti ryšius su Vakarais, nesulaukiant didesnio pasipriešinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.