Su H. Clinton nusifotografavęs Lietuvos dainininkas laukia jos pergalės

Kai viename renginyje prieš šešerius metus Robertas Kupstas gavo progą nusifotografuoti su Hillary Clinton, ilgai nelaukė.

Buvęs televizijos šou „Kelias į žvaigždes“ dalyvis R.Kupstas įsiamžino su H.Clinton dirbdamas JAV Valstybės departamente ir dabar laukia jos pergalės rinkimuose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Buvęs televizijos šou „Kelias į žvaigždes“ dalyvis R.Kupstas įsiamžino su H.Clinton dirbdamas JAV Valstybės departamente ir dabar laukia jos pergalės rinkimuose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šioje nuotraukoje R.Kupstas šypsosi greta C.Rice (trečia iš kairės), kuri vadovavo JAV Valstybės departamentui, kai Amerikos lietuvis čia pradėjo dirbti, o vėliau tapo jo vadove Stanfordo universitete.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šioje nuotraukoje R.Kupstas šypsosi greta C.Rice (trečia iš kairės), kuri vadovavo JAV Valstybės departamentui, kai Amerikos lietuvis čia pradėjo dirbti, o vėliau tapo jo vadove Stanfordo universitete.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kartu su H.Clinton dirbęs R.Kupstas tikras, kad H.Clinton būtų puiki JAV prezidentė, o D.Trumpo politika ir retorika jam nepriimtina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kartu su H.Clinton dirbęs R.Kupstas tikras, kad H.Clinton būtų puiki JAV prezidentė, o D.Trumpo politika ir retorika jam nepriimtina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Kupstas (dešinėje) Vašingtone dirbo H.Clinton energetikos reikalų komandoje, patarėjo D.Goldwyno padėjėju.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Kupstas (dešinėje) Vašingtone dirbo H.Clinton energetikos reikalų komandoje, patarėjo D.Goldwyno padėjėju.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rita Stankevičiūtė, Specialiai lrytas.lt iš Vašingtono

Nov 8, 2016, 7:37 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 10:38 AM

Savo dainomis Lietuvos televizijos laidose išgarsėjęs Amerikos lietuvis ir garsioji politikė tarsi seni geri pažįstami šypsojosi į objektyvą, užfiksavusį susitikimą.

„Turiu ne vieną nuotrauką su H.Clinton iš įvairių renginių. Malonu prisiminti tą savo gyvenimo etapą, kai dirbau JAV Valstybės departamente“, – sakė 30 metų R.Kupstas, kelerius metus dirbęs departamente Vašingtone, kuris yra užsienio reikalų ministerijos atitikmuo.

Tuomet jam vadovauti kaip tik pradėjo dabartinė kandidatė į JAV prezidento postą.

Pasuko politikos keliu

Daug kas pasikeitė nuo tų laikų, kad R.Kupstas kartu su Mino, Andriumi Rimiškiu ir Vudžiu realybės šou „Kelias į žvaigždes“ traukė „Blogiems berniukams viskas“.

Dainavimas liko hobis ir malonumas, bet savo kelią Amerikoje R.Kupstas tiesė ne į muzikos, o į politikos žvaigždes.

Po to, kai paragavo biurokrato duonos JAV Valstybės departamente, išeivių iš Lietuvos sūnus nutarė siekti magistro laipsnio ir buvo priimtas į vieną prestižiškiausių pasaulyje Stanfordo universitetą.

Studijuodamas tarptautinės politikos mokslus R.Kupstas dirbo ir Stanfordo universiteto dėstytojos Condaleezza Rice tyrimų asistentu. C.Rice yra vadovavusi JAV Valstybės departamentui George’o Busho prezidentavimo antrojoje kadencijoje.

„Ir dabar padedu C.Rice užbaigti vieną projektą. Tam skiriu pusę savo laiko, o kitą pusę dirbu su verslo partneriais iš Jungtinių Emyratų, mūsų naujai kampanijai renku lėšas“, – apie savo dabartinę veiklą pasakojo R.Kupstas, dvejus metus po magistro studijų praleidęs Dubajuje.

Seka visas naujienas

Dabar jis sugrįžo į Jungtines Valstijas, nors dažniau keliauja, nei gyvena savo bute Majamyje.

Net balsuoti prezidento rinkimuose jam teko paštu iš Azijos, kadangi tik prieš kelias dienas sugrįžo iš draugų vestuvių Singapūre.

Sugrįžęs į JAV R.Kupstas, kaip ir visa Amerika, antradienį leidžia sekdamas naujienas iš rinkimų apylinkių.

Vašingtone gali būti jau vidurnaktis, kai paaiškės kas – H.Clinton ar Donaldas Trumpas – taps naujuoju JAV prezidentu ir perims valstybės vairą po aštuonerių Baracko Obamos valdymo metų.

„Yra daug jaudulio. Daug kas jaudinasi ir iš mano draugų“, – neslėpė R.Kupstas, rinkimų dieną leidžiantis Los Andžele.

Skirtingose apklausose kandidatai į prezidentus lipa vienas kitam ant kulnų.

R.Kupstui nekilo klausimų už ką balsuoti šiuose rinkimuose. Paaiškėjus kandidatams jis nusprendė palaikyti demokratų partiją ir H.Clinton, o ne respublikonų atstovą D.Trumpą.

D.Trumpo retorika – nepriimtina

Tiesa, R.Kupstas pripažino, kad nėra aistringas H.Clinton gerbėjas, jis pats būtų mieliau palaikęs demokratų partijos atstovą Bernie Sanders, kuris pralaimėjo kovą pirminiuose demokratų partijos rinkimuose. Tačiau D.Trumpo kandidatūros Amerikos lietuvis nesvarstė.

„Man nepriimtina D.Trumpo politika, jo retorika. Jis žada, kad viską padarys „fantastiškai“, apie viską kalba bendrais mostais, bet detalių nepateikia.

Kiti žmonės jį užtaria, neva jis privalo kalbėti drastiškai ir šokiruojančiai, nes jei būtų kalbėjęs racionaliai, Amerikos žiniasklaida į jį nebūtų atkreipusi dėmesio. Bet Amerikos prezidentas yra valstybės galva, tu turi būti diplomatiškas, susivaldyti. O jis labai lengvai reaguoja į provokacijas, susinervina, kada negalvodamas.

Rėmėjai sako, kad tai yra gerai, kad užtenka Amerikos politkorektiškumo. Bet man Trumpas neatrodo patikimas prezidento pozicijai ir tokiems įsipareigojimams. Todėl mano sprendimas už ką balsuoti buvo labai lengvas“, – pasakojo R.Kupstas.

Kertinis istorijos momentas

Jam svarbu išreikšti savo pilietinę valią, kadangi šie rinkimai vadinami kertiniais, kai po aštuonerių B.Obamos valdymo metų bus tęsiama jo politika arba viskas apvirs aukštyn kojom.

„Mano kartai šie rinkimai svarbūs iš ekonominės pusės, nes palyginti su mano tėvų ar senelių karta, mums sunkiau susitaupyti, mes visi prisiėmę dideles paskolas mokslams. Su darbais nelengva, nes konkurencija didžiulė.

Manau, kad didelė Amerikos dalis remia D.Trumpą, nes pyksta. Yra jausmas, kad ateitis yra sunkesnė. Neaiškios perspektyvos susijusios su augančia valstybės skola. Yra baimės, kad jaunos kartos bus atsakingos kaip išspręsti šį klausimą“, – kalbėjo R.Kupstas ir vardino dar ne vieną Amerikos problemą: nacionalinis saugumas, terorizmas, neveikianti sveikatos apsaugos sistema, sienų saugumas, Amerikos konkurencingumas pasaulyje, verslo nutekėjimas į Kiniją ir kitur.

„Kai baigiau magistro studijas Stanforde, diplomų įteikimo ceremonijoje kalbą sakė buvęs Nujorko meras Michaelas Bloombergas.

Man labai įstrigo jo pasakyti žodžiai apie tai, kad didelė studentų dalis Amerikos universitetuose yra užsieniečiai. Didelė jų dalis turi grįžti namo, nes Amerikoje sunku įsidarbinti.

Bet mes turime rūpintis konkurencingumu ir išlaikyti šalyje geriausius protus, išugdytus savose institucijose, o ne išleisti juos į Kiniją ir kitur ugdyti naujų technologijų, kurti naujoviškų naikintuvų ar kitų idėjų. Man tai labai įstrigo. Po Šaltojo karo Amerika buvo neprilygstanti pasaulyje, bet viskas keičiasi“, – pasakojo R.Kupstas.

Lauks rinkimų rezultatų

Antradienio vakarą jis ketina susitikti su draugais ir kartu laukti rinkimų rezultatų Los Andžele.

Šiame mieste ir visoje Kalifornijoje D.Trumpas neturi šansų. Bet yra valstijų, kur žmonių balsai kiekvienais metais svyruoja, todėl rinkimų baigtį lems rezultatai iš Ohajo, Pensilvanijos, Šiaurės Karolinos, Floridos.

R.Kupstas tikisi, kad sveikas protas nugalės, ir D.Trumpas netaps JAV prezidentu. Nors Amerikos lietuvis baiminasi, kad net pralaimėjęs D.Trumpas nenusiramins: „Jis pastoviai niekina politinę sistemą, kalba apie korupciją. Todėl netrūksta žmonių susirūpinimo, kad jis nesutiks su rinkimų rezultatais, nes „visa sistema prieš jį“. Jis gali protestuoti ir kelti sumaištį. Todėl potencialiai laukia politinis nestabilumas“.

Kol kas R.Kupstas neskuba traukti iš archyvo nuotraukų, kuriose įamžinti jo susitikimai su H.Clinton. Apskritai, jis net nebuvo apie tai pagalvojęs, kol prašymas duoti interviu priminė tuos metus JAV valstybės departamente.

Bet gali būti, kad vėlų antradienio Amerikoje vakarą R.Kupstas galės pasipuokuoti nuotraukomis su pirmaja istorijoje JAV prezidente moterimi.

„Reikės palaukti rezultatų. Nors nebuvo anksčiau kilusi ši idėja, pasiūlymas visai neblogas“, – šypsojosi „Kelias į žvaigždes“ dalyvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.