Politologas L. Kojala įvertino pirmąsias žinias iš JAV

Politologas Linas Kojala sako tikįs, kad JAV prezidento rinkimus turėtų laimėti demokratų kandidatė Hillary Clinton. O respublikono Donaldo Trumpo pergalė sukeltų ne tik nuostabą, bet ir nerimą.

JAV vyksta prezidento rinkimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV vyksta prezidento rinkimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Politologas L.Kojala.
Politologas L.Kojala.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 12:00 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 10:32 AM

„Skaičiai, kurie yra susiję su rinkėjų aktyvumu, manau, yra pakankamai neblogi H.Clinton. Pirmieji statistiniai rodikliai palankesni jai.

Jei laimėtų respublikonų kandidatas D.Trumpas, manau, nustebtų ne vienas. Nors kalbama, kad laimėti gali bet kas, per visą rinkimų laikotarpį H.Clinton niekada nebuvo besivejančios vaidmenyje. Ji visą laiką pirmavo. Kai kuriais atvejais tas pranašumas buvo net labai solidus. Buvo kalbama, kad ji gali surinkti net ir 400 rinkikų balsų. Tai būtų triuškinanti pergalė“, – sakė L.Kojala.

Kita vertus, D.Trumpui per pastarąsias savaites pavyko beveik pasivyti savo varžovę. Tai politologui kelią tam tikrą nerimą. Mat lieka neaišku nei kas dirbtų su D.Trumpu, nei kuria linkme jis pats pasuktų JAV politiką.

„Jei per pastarąsias savaites D.Trumpui pavyktų radikaliai pakeisti situaciją, tai būtų ne tik didelis netikėtumas, bet ir nerimo ženklas. D.Trumpas, kaip prezidentas, būtų nenuspėjamas. Per visą kampaniją jis daugelį tezių grindė tik labai aštria retorika, bet negrindė jokiais sprendimais – kaip tai bus daroma.

Jis niekada neatskleidė, kokie žmonės jį sups, kas bus jo patarėjai, aukščiausi pareigūnai. Tai kelia daug nerimo.

Tuo metu H.Clinton tiesiog užtikrintų dabartinio prezidento Baracko Obamos politikos tęstinumą. Jai būtų gerokai lengviau perimti Baltuosius rūmus. Ji ne tik turi savo komandą, bet ir patirtį aukščiausio lygio pozicijose“, – teigė L.Kojala.

Norėtųsi tikėti, kad JAV santykiai su Lietuva nesikeistų, nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų. Tai antradienio naktį pakartojo ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall. Tačiau ar taip iš tiesų bus, jei naujuoju JAV prezidentu taps D.Trumpas?

„Labai svarbu, kad būtų išlaikytos strateginės užsienio politikos linijos, kurios nesikeičia kelios dešimtys metų. Juolab, kad sprendimai šioje srityje priimami ne tik prezidento, bet ir Kongreso bei Senato, kuris neleistų tokių staigių ir radikalių pokyčių, kuriuos žada D.Trumpas.

Be to, jo kalbos buvo išsakytos per rinkimų kampaniją, tad tapus prezidentu galimai tektų keisti poziciją“, – sakė L.Kojala.

Daugeliu atveju kai partijos nominuoja savo kandidatus į JAV prezidento postą, išrenkami labiau nuosaikūs kandidatai. Tačiau šiemet rinkimai vadinama ypatingais, o kandidatai į JAV prezidento postą – labiausiai nemėgstami per daugelį metų.

'Manoma, kad tik tie, kurie pagal politines pažiūras artėja centro link, turi didesnes galimybes patraukti rinkėjus į savo pusę, todėl ir renkami nuosaikesni kandidatai.

Šiuo atveju mes turime visiškai priešingą variantą. Jei H.Clinton yra kažkiek nuosaikesnė, D.Trumpas yra visiškai naujas fenomenas. Respublikonai, pralaimėję 2012 metų rinkimus tikino, kad reikia atsigręžti į mažumas, ypač ispanakalbius ir štai ateina D.Trumpas, kuris iš jų tyčiojasi.

Jei toks kandidatas sugebėtų laimėti, būtų didžiulis smūgis visai sistemai“, – teigė L.Kojala.

D.Trumpas dar prieš prasidedant rinkimams kalbėjo apie tai, kad jei jis nelaimės, reiškia, jog rinkimai yra suklastoti. Nepasitenkinimą balsavimų jis išreiškė ir balsavimo dieną.

„Manau, kad jis bet kuriuo atveju paskelbs savo pergalę, net jei nelaimės rinkimų. O kuo laimėjo, galėsime interpretuoti mes patys. Mes žinome, kad jis ne kartą pralaimėjęs tikino esą yra kitaip.

Jei D.Trumpas pralaimės mažu skirtumu, tai duos papildomų progų jam kalbėti, kad rinkimai yra suklastoti. Tačiau tokia jo retorika neįtikins nieko daugiau nei jį patį. Tačiau jis tikrai manipuliuos savo retorika“, – tikino politologas.

Tiesa, L.Kojala ramino esą D.Trumpo laimėjimas vis tiek mažiau tikėtinas, tad baimintis nevertėtų.

„Pats miegoti šiąnakt neplanuoju, tačiau manau, kad mūsų šalies žmonės gali miegoti ramiai. Pokyčiai demokratinėse valstybėse nevyksta per vieną dieną. Net jei tai bus didelė staigmena ir tam tikra nežinia“, – teigė L.Kojala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.