Ką Lietuvos politinių partijų lyderiai kalbėjo apie D.Trumpą?

Nuostaba, ironija ir net atsisakymas patikėti JAV prezidento rinkimų rezultatais – tokios Lietuvos politikų reakcijos į žinią, kad respublikonas Donaldas Trumpas sutriuškino demokratę Hillary Clinton.

Kandidatės į JAV prezidentus demokratės H.Clinton pralaimėjimas nuliūdino daugybę jos gerbėjų Amerikoje, rinkimų rezultatu nusivylė ir dalis lietuvių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kandidatės į JAV prezidentus demokratės H.Clinton pralaimėjimas nuliūdino daugybę jos gerbėjų Amerikoje, rinkimų rezultatu nusivylė ir dalis lietuvių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Nov 10, 2016, 1:26 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:36 AM

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis „Lietuvos rytui“ teigė, kad neturėjo jokios išankstinės nuomonės nė vieno kandidato atžvilgiu.

„Tai JAV piliečių sprendimas ir jis bet kuriuo atveju teisingas.

Nors būta daug įvairių diskusijų, nemanau, kad Lietuvai tai ką nors keistų.

Tikiu Amerikos demokratine branda, nesibaiminu, kad pasikeis politikos kursas ir bus imta visai kitaip žiūrėti į Lietuvą ar Rusijos ir JAV santykius. Aš tuo netikiu“, – tikino politikas.

Anot R.Karbauskio, daug ką, kas vyko per rinkimų kampaniją, turime vertinti tik kaip rinkimų retoriką: „Pirmas dalykas, kurį privalome padaryti, – tai toliau dirbti savo darbus.

Maniau, kad tapęs JAV prezidentu D.Trumpas mus nustebins solidžia kalba, kurioje pabrėš, kad JAV kurso nekeičia, ir nuramins žmones.

Itin svarbu, kad po rinkimų tauta susivienytų, – nesvarbu, kurį kandidatą palaikė rinkimuose. Svarbu, kad piliečiai priimtų išrinktą kandidatą, kad nekiltų neramumų ar ko nors tokio, kas galėtų destabilizuoti padėtį šalyje.“

Pašnekovas teigė sunkiai įsivaizduojantis, kad Lietuvoje galėtų vykti tokie aktyvūs prezidento rinkimai kaip JAV.

„Lietuvoje niekas neinvestuoja tiek lėšų, kaip tai daroma JAV.

Po dvejų su puse metų prezidento rinkimai vyks ir pas mus. Tai bus aršesnė kova nei per praėjusius rinkimus, nes visi kandidatai pradės varžytis be startinės pozicijos – turimo prezidento posto, bet kol kas nėra nė vieno potencialaus kandidato ir apie tai beveik nekalbama, tačiau netrukus padėtis keisis“, – žadėjo R.Karbauskis.

„Lietuvai reikia atsakymų“

Kritiškiau rinkimų rezultatus įvertino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vedlys Gabrielius Landsbergis.

Jis „Lietuvos rytui“ teigė, kad po „Brexit“ ir kitų pasaulyje tvyrojusių pesimistinių nuotaikų tokią rinkimų JAV baigtį buvo galima numatyti.

„Dabar svarbiausias klausimas, ką Lietuva darys šioje situacijoje.

D.Trumpas yra kalbėjęs apie pokyčius užsienio politikoje, ir naujai Vyriausybei jie turėtų kelti nerimą. Tikiuosi, kad taip ir yra“, – šyptelėjo jis.

Svarbiausi klausimai Lietuvai, anot G.Landsbergio, susiję su JAV gynybos planais ir šalies įsitraukimu į Baltijos valstybių gynybą.

„Į šiuos klausimus atsakymų reikia kuo skubiau ir linkiu būsimai Vyriausybei tuo ir užsiimti, pradėti megzti ryšius ir išsiaiškinti, kur Amerika dabar eina“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad pagrindinė JAV, kaip pasaulio demokratijos prižiūrėtojos, laikysena iš esmės neturėtų keistis, bet užsienio politika yra virtinė mažesnių sprendimų, o jie gali turėti pasekmių.

„Ar bus pratęstos sankcijos Rusijai? Ar bus siekiama susitarimo Sirijoje su Rusija? Ar leis Rusijai toliau bombarduoti Alepą?

Jeigu sankcijos Rusijai būtų atšauktos, tai būtų suprantama kaip rankų atrišimas ir galimybė veikti platesnėje erdvėje – Ukrainoje, o gal net plačiau. Būtina stebėti, ar nedideli žingsneliai nevirs užsienio politikos kryptimi“, – perspėjo G.Landsbergis.

Anot pašnekovo, eiliniai amerikiečiai buvo kur kas labiau susirūpinę savo ekonominėmis problemomis nei kandidatų į prezidentus išsišokimais.

„Neaugantis darbo užmokestis, imigracijos ir kitos problemos amerikiečiams šiuo metu tokios svarbios, kad jie pasirinko balsuoti už tą kandidatą, kuris pažadėjo šias problemas spręsti garsiai ir aiškiai“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas, kurį kandidatą – D.Trumpą ar H.Clinton – palaikė, G.Landsbergis sakė: „Stengiausi laikytis neutraliai. Aš į tai žiūriu per užsienio politikos prizmę: Lietuvai būtų reikėję pasiruošti dirbti su bet kuriuo kandidatu, kad Amerika liktų strateginė Lietuvos partnerė, nepaisant rinkimų baigties.“

Sugadinti E.Gentvilo pusryčiai

Lietuvos liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad žinią apie tai, kurį kandidatą išsirinko amerikiečiai, sužinojo sėdęs prie pusryčių stalo.

„Pusryčiai skanūs, bet truputį stringa gerklėje.

Kalbant apie tai, kaip šie prezidento rinkimai atsilieps Lietuvai, – visada ramiau jautėmės, kai laimėdavo respublikonų kandidatai, o šiuo atveju, atrodo, labiau norėjome demokratų kandidatės.

Jos pozicija Lietuvos atžvilgiu buvo kur kas aiškesnė“, – tikino liberalai.

Pasak E.Gentvilo, D.Trumpas yra išsakęs abejonių dėl to, ar reikia ginti Baltijos šalis, nors paprastai kandidatai į prezidentus sau tokių klausimų garsiai svarstyti neleidžia.

„Amerika – milžiniška valstybė, kurioje veikia demokratijos svertai, ir D.Trumpas negalės kvailioti, mat yra daug tradicijų ir tarnybų, kurios neleis keisti Amerikos kurso NATO, Europos ar Baltijos šalių atžvilgiu“, – kalbėjo liberalų lyderis.

Paklaustas, kaip vertina rinkimų kompanijos metu įvykusius skandalus, pašnekovas sakė: „Bijau, kad kam nors Lietuvoje tai pradės patikti. Tai nebuvo tipiška rinkimų kampanija, nes iki šiol joms būdavo būdingas aktyvumas, bendravimas su žmonėmis, bet būdavo išvengiama asmeninių įžeidinėjimų. Deja, šį kartą to išvengti nepavyko. Nesinorėtų, kad kas nors Lietuvoje pradėtų iš to mokytis.“

V.Tomaševskis nepatikėjo

Veikiausiai ilgai trukusi prezidento rinkimų kampanija užliūliavo kai kurių Lietuvos politikų budrumą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis atsisakė patikėti rinkimų rezultatais.

„Iš kur jūs žinote, kad jie nebesikeis?“ – nepatikliai klausė jis.

O išgirdęs paaiškinimą, kad D.Trumpas jau spėjo pasakyti ir pirmąją savo kalbą, vis dar abejojo: „Reikia sulaukti rinkimų rezultatų, nes jie gali keistis.

Ne pirmą dieną esu politikoje ir žinau, kad jie gali keistis.“

V.Tomaševskis nesiėmė svarstyti, kokie pokyčiai galimi Lietuvos ir JAV užsienio politikoje, tik lakoniškai mestelėjo: „Tai reikia atidžiau paanalizuoti.“

Taps politikos kaubojumi?

Socialdemokratas Algirdas Sysas rinkimų rezultatų laukė specialiame renginyje Amerikos ambasadoje.

„Visame pasaulyje rinkėjas jau netiki vien kalbomis, mąsto apie grėsmes.

Tik jų neužtenka ir, kai atsiranda naujas žmogus, kuris drąsiai žada statyti sienas, tai ir balsuojama už jį.

Tas pat vyko Lietuvoje, tas pat – Amerikoje ir visame pasaulyje. Žmonės ryžtasi patikėti valdžią tam, kuris drąsiai kalba, bet kokie bus sprendimai, niekas negali pasakyti“, – kalbėjo socialdemokratas.

A.Sysas atvirai prisipažino, kad kai kurie D.Trumpo teiginiai kelia nerimą: „Tai, ką jis pasakė dėl gynybos, kelia nerimą, bet vienas dalykas – kalbos prieš rinkimus ir visai kas kita, kai gauni valdžią ir turi priimti sprendimus.

Laikas parodys, per vieną dieną Amerikoje viskas tikrai nepasikeis. Pamatysime, ar kaubojus Trumpas taps kaubojumi ir politikoje.“

Taip pat socialdemokratas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius prisipažino, jog rinkimų rezultatai jo nenustebino, mat kiekvienam kandidatui jis prognozavęs 50 procentų pergalės tikimybę.

„Gerbiame Amerikos žmonių pasirinkimą, toks jų sprendimas. Ir toliau dirbsime – juk turime puikius istorinius santykius, niuansų gali būti, bet dramatiškų permainų tikrai nesitikiu, – sakė jis ir pridūrė, kad Lietuva turi artimų bičiulių ne tiktai Respublikonų partijoje, bet ir paties D.Trumpo aplinkoje. – Mūsų tautiečiai aktyviai darbavosi rinkimų laimėtojo kampanijoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.