Maskva pasisakė apie JAV prezidento rinkimus

[[ge:lrytas:lrytas:261540]]

V.Putinas buvo vienas pirmųjų užsienio lyderių, pasveikinusių D.Trumpą su stulbinama pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas buvo vienas pirmųjų užsienio lyderių, pasveikinusių D.Trumpą su stulbinama pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 2:52 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:18 AM

Pasak Maskvos, nėra jokių garantijų, kad išrinktasis JAV prezidentas Rusijos atžvilgiu bus nusiteikęs draugiškiau už  pirmtaką.

„Jokios euforijos dėl D.Trumpo išrinkimo prezidentu mes nejaučiame“, – sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras S.Riabkovas, paneigdamas prielaidas, kad Maskva aktyviai palaikė respublikoną, kuris nekart žarstė pagyras Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui.

„Esama visiškai skirtingos patirties, kaip tvarkomi reikalai tiek su Respublikonų partijos administracija, tiek su Demokratų partijos administracija. Buvo laikotarpių, kai pradėdavome pakiliai, aukšta nata, o tuomet nugrimzdavome į krizę. Buvo ir kitų epizodų mūsų sudėtingoje istorijoje“, – sakė jis.

„Reikia pasakyti, kad pozicijos, kurias Rusijos atžvilgiu reikšdavo D.Trumpo kampanijos atstovai ir žmonės iš jo aplinkos, buvo gana griežtos“, – sakė viceministras.

„Ir mes nematėme jokio pagrindo kaip nors keisti savo vertinimo, kad Jungtinėse Valstijose rinkimų kovos laikotarpiu iš esmės susiklostė dvipartinis konsensusas antirusišku pagrindu“, – aiškino jis.

S.Riabkovas taip pat patvirtino, kad žmonės iš D.Trumpo artimos aplinkos rinkimų kampanijos metu „palaikė kontaktus“ su Rusijos pareigūnais, nors išrinktojo prezidento atstovai tvirtino priešingai.

„Nesitikime nieko ypatinga iš naujosios JAV administracijos“, – toliau aiškino viceministras ir pridūrė, jog neatrodo, kad Maskva puoselėtų rožines svajones.

Santūrūs S.Riabkovo komentarai yra ryškus entuziastingos Rusijos valstybinės žiniasklaidos ir politinių veikėjų reakcijos į JAV prezidento rinkimų rezultatus kontrastas.

V.Putinas buvo vienas pirmųjų užsienio lyderių, pasveikinusių D.Trumpą su stulbinama pergale prieš demokratę Hillary Clinton. Jis pažymėjo, jog yra pasirengęs dirbti su D.Trumpu, kad būtų atkurti visaverčiai dvišaliai santykiai, šiuo metu prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų.

Rusijos lyderis visos JAV rinkimų kampanijos metu neviešai palaikė D.Trumpą, o tai paskatino amerikiečių apžvalgininkus daryti įvairias prielaidas apie privačius respublikono ryšius su Maskva.

Federaliniam tyrimų biurui atlikus tyrimą dėl galimų D.Trumpo ryšių su Maskva ir jokio tiesioginio ryšio nenustačius, respublikono atstovai pareiškė, kad jis nepalaiko jokių tiesioginių ryšių su Rusija.

Tuo metu S.Riabkovas tvirtino, kad abi pusės palaikė kontaktus rinkimų kampanijos metu, tačiau konkrečių pavardžių nenurodė.

„Kontaktų buvo, – sakė viceministras. – Nesakau, kad visi, tačiau keli (žmonės iš D.Trumpo aplinkos) palaikė ryšius su Rusijos atstovais.“ 

„Mes taip pat pradėjome nagrinėti klausimus dėl dialogo su būsima Donaldo Trumpo administracija, taip pat dėl kanalų, kurie bus naudojami“, – sakė S.Riabkovas.

„Visur apmąstomos pasekmės, analizuojama, ką reiškia šis rinkėjų verdiktas, kaip tokia baigtis paveiks JAV poziciją pasaulyje. Mums visi šie klausimai, žinoma, taip pat svarbūs. Rusija – neatskiriama tarptautinės sistemos dalis visomis prasmėmis, todėl mums visa tai svarbu“, – aiškino S.Riabkovas.

Rusijos įstatymų leidėjai trečiadienį per Valstybės Dūmos posėdį audringais plojimais sutiko žinią, kad H.Clinton, kurią Rusijos žiniasklaida neretai vaizduoja kaip itin antirusiškų pažiūrų politikę, patyrė nesėkmę rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.