V. Putino padėjėjas tikisi gerų ryšių su D. Trumpo komanda

„Tai itin nelogiška“, – sakė patarėjas.

D.Peskovas sakė, kad tikisi geresnių santykių su JAV, kai prezidentu taps D.Trumpas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
D.Peskovas sakė, kad tikisi geresnių santykių su JAV, kai prezidentu taps D.Trumpas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP ir lrytas.lt inf.

2016-11-11 09:01, atnaujinta 2017-04-18 06:22

Duodamas interviu naujienų agentūrai AP Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pridūrė, kad abiejų veikėjų požiūris į pasaulį yra „labai panašus“.

Rusija tikisi „gerų jų asmeninių santykių“, pabrėžė jis.

Vis dėlto D.Peskovas perspėjo, kad gali prireikti laiko atkurti pasitikėjimą Rusijos ir JAV santykiuose, kurie dabar yra patys prasčiausi per kelis dešimtmečius.

D.Trumpo prezidentinę kampaniją nuolat persekiojo įtarimai dėl pastarojo ryšių su V.Putino vyriausybe – iš dalies dėl to, kad JAV kaltino Rusiją įsilaužus į demokratų partijos elektroninio pašto serverius, galimai siekiant paveikti rinkimų rezultatus.

D.Peskovas nurodė, kad JAV prezidentinės kampanijos metu rusų ekspertai palaikė ryšius su kai kuriais D.Trumpo darbuotojais, bet jis pabrėžė, kad Rusijos vyriausybė ir saugumo agentūros niekaip nėra susijusios su minėtomis kibernetinėmis atakomis. Tuo tarpu išrinktojo prezidento D.Trumpo atstovė teigė, kad tarp kampanijos ir „bet kokių užsienio subjektų“ nebuvo palaikoma jokių ryšių.

D.Peskovo teigimu, po D.Trumpo inauguracijos sausio 20 dieną V.Putinas norės pasikalbėti su naujuoju JAV lyderiu.

„Jis yra labai tvirtas gerų santykių tarp mūsų šalių idėjos šalininkas, nes mes dalinamės bendrą atsakomybę už strateginį stabilumą pasaulyje, strateginį saugumą“, – sakė D.Peskovas. Jo nuomone, Rusija ir JAV privalo kartu kovoti su „labai, labai pavojingu pasaulinio terorizmo iššūkiu“.

Savo ruožtu D.Trumpas gyrė V.Putiną kaip stiprų lyderį ir sakė, kad nori draugiškų santykių su Rusija bei suvienyti pajėgas kovai su terorizmu. Tačiau jis niekada nedetalizavo, ko imtųsi santykiams pagerinti.

D.Peskovas sakė, kad abu lyderiai yra „labai panašūs... savo pagrindiniais požiūriais į tarptautinius reikalus“. Jis pažymėjo, kad V.Putinas ir D.Trumpas beveik tais pačiais žodžiais pastarosiomis savaitėmis, kad jiems jų šalys yra svarbiausios, bet jie yra pasiruošę palaikyti gerus santykius su likusiu pasauliu.

Tai yra gera priežastis „tikėti, kad jie sugebės sukurti gerus santykius“, nurodė V.Putino patikėtinis. „Neturėtume tikėtis, kad jie sutars dėl visko... Deja, dabar turime labai, labai didelį nesutarimų bagažą“, – pareiškė jis.

„Vis dėlto jei būsime protingi ir pradėsime kalbėtis vieni su kitais, bandysime įsiklausyti į vieni kitų rūpesčius, tai bus tikra sėkmė“, – pabrėžė jis.

D.Peskovas yra artimas V.Putinui asmuo, kuris beveik visada lydi jį užsienio vizituose bei susitikimuose su užsienio lyderiais. Gana neįprasta, kad jis į užsienį keliauja vienas, tačiau dabar jis, Rusijos šachmatų federacijos valdybos pirmininkas, atvyko į Niujorką dalyvauti pasaulio čempionato, kuriame susikaus rusas Sergejus Karjakinas ir norvegas Magnusas Carlsenas. Organizatoriai taip pat kvietė atvykti ir D.Trumpą, tačiau dar neaišku, ar jis kvietimą priims.

D.Peskovas nurodė, kad JAV ir Rusijos santykiai yra kiekvienų JAV rinkimų „auka“, tačiau šiemet jie buvo „neturintys precedento“. Jo teigimu, Kremlius buvo „labai nustebęs“, kai V.Putinas buvo įpainiotas į Amerikos kampaniją, ir kad D.Trumpas buvo pavadintas nepatriotišku bei netinkamu užimti prezidento postą, nes pasakė, kad yra pasirengęs kalbėtis su Rusijos lyderiu.

„Tai itin nelogiška“, – sakė patarėjas.

Be to, jis ne tik neigė, kad Rusija suvaidino kokį nors vaidmenį įsilaužiant į demokratų elektroninio pašto serverius, bet ir protestavo prieš, jo teigimu, Vašingtono „priešiškus“ grasinimus imtis atsakomųjų priemonių prieš Maskvai – be kita ko, išsakytus viceprezidento Joe Bideno.

D.Peskovas nurodė, kad trečiadienį buvo didele kibernetine ataka, kurios taikiniu tapo penki didžiausi Rusijos bankai, tačiau jų saugumo sistemos neutralizuoti grėsmę. Kremliaus atstovas, kad Rusija galėtų apkaltinti J.Bideną už jo žodžius, esą Rusija turėtų brangiai sumokėti už numanomas atakas, bet jeigu abi valstybės pradėtų kaltinti viena kitą įvairiais dalykais, „situacijos tai nepagerintų“.

„Visi gyvename labaim labai pavojingame pasaulyje, ir vienintelė galimybė mums visiems tą pasaulį pagerinti – pradėti vieniems su kitais kalbėtis bei pradėti bendradarbiauti, – sakė jis. – Ir mes tikimės, ir prezidentas V.Putinas tikrai tikisi, kad turėsime galimybę tikėtis optimizmo ... mūsų santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.