B. Obama perdavė deglą Vokietijos kanclerei A. Merkel

Kadenciją baigiantis JAV vadovas Barackas Obama vakar Berlyne asmeniškai atsisveikino su artimiausia savo sąjungininke Vokietijos kanclere Angela Merkel ir pavedė jai tęsti savo politiką.

B.Obama atsisveikino su A.Merkel.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Obama atsisveikino su A.Merkel.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 18, 2016, 9:50 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:44 PM

Per paskutinę savo išvyką po užsienio šalis B.Obama net dvi dienas skyrė viešnagei Berlyne.

Toks ilgas šeštasis vizitas Vokietijos sostinėje – ne sutapimas.

Būtent čia prieš aštuonerius metus dar kandidatuodamas į JAV prezidento postą jaunas senatorius tapo tarptautinės politikos žvaigžde, savo kalba prie Pergalės kolonos užbūręs 200 tūkst. berlyniečių minią.

Šiame mieste tarp B.Obamos ir 2005 metais prie Vokietijos vairo stojusios A.Merkel greitai užsimezgė tvirta partnerystė.

O dabar JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui ji liks paskutinė B.Obamos politikos tęsėja.

Po pasaulį sukrėtusios netikėtos respublikono pergalės kanclerė išreiškė norą išlaikyti artimus Berlyno ryšius su Vašingtonu.

Tačiau nukrypdama nuo tradicijos žiūrėti į Ameriką kaip į gynėją ir artimiausią partnerę A.Merkel akcentavo, kad bendradarbiavimas turi būti grindžiamas bendromis demokratinėmis vertybėmis ir pagarba žmogaus orumui.

Analitikai sako, jog susitikimas Berlyne gali būti laikomas savotišku deglo perdavimu iš B.Obamos į A.Merkel rankas, kad kanclerė, kurią kadenciją baigiantis prezidentas yra pavadinęs artimiausia tarptautine partnere, toliau vestų pirmyn laisvąjį pasaulį.

Vos atvykęs į Berlyną trečiadienį vakare B.Obama savo viešbutyje surengė privačią vakarienę su A.Merkel. Į ją nebuvo pakviesti net su prezidentu keliaujantys žurnalistai.

Be to, lyderiai kartu parengė straipsnį Vokietijos žurnalui „Wirtschaftswoche“, kuriame subtiliai pasisakė prieš bet kokius galimus D.Trumpo nuklydimus nuo B.Obamos požiūrio į Vokietiją.

„Paprastai tariant, esame stipresni, kai dirbame kartu, – rašoma lyderių tekste. – Šiandien esame atsidūrę kryžkelėje. Amerikiečiai ir vokiečiai turi pasinaudoti galimybe pakeisti pasaulio procesus savo vertybėmis ir idealais.“

Vakar šalių vadovai susitiko derybų kanclerės biure, o rytoj numatytas dar vienas jų susitikimas, kuriame taip pat dalyvaus Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vadovai.

Daugelis apžvalgininkų prognozuoja, kad, B.Obamai pasitraukus iš tarptautinės arenos, A.Merkel vaidmuo puoselėjant ir ginant Vakarų vertybes toliau augs – ypač jei pasitvirtins prognozės, kad ji ateinančiais metais sieks ketvirtos kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.