Dėl egzamino Pietų Korėja sustingo: neskraidė net lėktuvai

Pietų Korėjos abiturientai vakar laikė egzaminą, kuriam ruošėsi metų metus. Dėl jo visoje šalyje buvo laikomasi ypatingos tylos – kurį laiką net neskraidė lėktuvai, o įmonės darbą pradėjo valanda vėliau.

Pietų Korėjos abiturientai tikisi, kad gerai išlaikytas egzaminas garantuos vietą prestižiniame universitete.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjos abiturientai tikisi, kad gerai išlaikytas egzaminas garantuos vietą prestižiniame universitete.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 18, 2016, 4:40 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:28 PM

8 valandas trunkantis baigiamasis egzaminas yra laikomas vienu svarbiausių įvykių, vainikuojančių visus mokyklos metus ir lemiančių ateitį.

Sėkmingai išlaikytas egzaminas gali reikšti ne tik vietą viename iš geriausių Pietų Korėjos universitetų, bet ir galimybę geriau įsidarbinti ar net susirasti sutuoktinį.

Kad 600 tūkst. abiturientų galėtų netrukdomi atlikti egzamino užduotis, vakar visoje šalyje gyvenimas bemaž sustojo.

Valstybinės įstaigos, didžiausios įmonės ir netgi Seulo akcijų birža darbą pradėjo viena valanda vėliau, negu įprasta, kad moksleiviams spėti į egzaminą netrukdytų spūstys.

O jeigu taip nutiktų, vėluojančius abiturientus apsiėmė lydėti policijos automobiliai ir motociklai.

Valdžia taip pat uždraudė popietę pusvalandžiui oro uostuose leistis ir kilti lėktuvams, kad abiturientai galėtų aiškiai girdėti tuo metu atliekamas garsines anglų kalbos užduotis.

Netoli mokyklų, kuriose buvo laikomas egzaminas, nevažinėjo sunkvežimiai, o daugelio statybviečių darbininkams vakar paskelbtas laisvadienis.

Daugiau negu 1,1 tūkst. vietų laikytas egzaminas – sunkus išbandymas, nes matematikos, kalbų ir kitų dalykų užduotis moksleiviai turi atlikti nuo 9 val. iki 17 val.

Patys jaunuoliai į egzaminą žvelgia labai skirtingai – vieni jo bijo, o kiti stengiasi laikytis ramiai.

„Nesijaudinsiu ir sunkiai dirbsiu, kad išspręsčiau užduotis, kaip ir ruošiausi“, – žadėjo devyniolikmetė Lee Sela.

Abiturientus į egzaminą lydi ne tik laimę nešti turinčiais ryžių pyragėliais nešini tėvai, bet ir plakatais mojuojantys jaunesni mokiniai. O dalis tėvų dėl savo vaikų sėkmės eina melstis ir į šventyklas.

„Mano mažasis berniukas šiandien egzaminą laiko trečią kartą. Viskas, ką galiu padaryti, – melstis, kad jis susikauptų ir gautų tokį gerą pažymį, kokio tikisi“, – teigė 59 metų Kim Yong-woo.

Griežtas spaudimas gerai pasirodyti egzamine Pietų Korėjos moksleivius stumia į depresiją. Paauglių savižudybių lygis čia – vienas aukščiausių pasaulyje.

Prezidentė Park Guen-hye ne kartą žadėjo reformuoti švietimo sistemą, kad vaikams būtų keliama mažiau įtampos. Tačiau valstybinių reformų gali nepakakti, nes didelius reikalavimus kelia ir patys tėvai.

„Norėčiau nespausti savo dukros, tačiau konkurencija yra tokia nuožmi, kad tėvai negali leisti vaikams atsipalaiduoti“, – pripažino vienos abiturientės motina Shin Jeong-yeon.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.