Po olimpinių žaidynių Rio de Žaneiras grimzta atgal į smurtą

Praėjus trims mėnesiams po olimpinių žaidynių Rio de Žaneiro gyventojai vėl mokosi gyventi atsargiau. Sportininkus ir turistus saugoję kariškiai išvyko, o narkotikų prekeiviai sugrįžo prie senų savo įpročių.

Pasibaigus olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire policininkai nebegali saugoti miestiečių, nes jiems nebemokamos algos ir trūksta net būtiniausių reikmenų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasibaigus olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire policininkai nebegali saugoti miestiečių, nes jiems nebemokamos algos ir trūksta net būtiniausių reikmenų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Irish Times“, „The Washington Post“ ir „Lietuvos rytas“

Nov 18, 2016, 9:58 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:35 PM

Nors antrasis pagal dydį Brazilijos miestas vis dar yra saugesnis nei prieš dešimtmetį, pastaruoju metu pakrantės rajonų gyventojai vėl baiminasi, kad teisėsauga nebesusitvarko su nusikaltėliais.

Mat specialiųjų policijos pajėgų būriuose, kurie dešimt metų valė skurdžiausius Rio de Žaneiro rajonus – naikino juose siautėjusias gaujas, įsivyravo krizė, o šių būrių kūrėjas atsistatydino.

„Tikėjausi, kad paliksiu miestą taikesnį“, – apgailestavo valstybės saugumo sekretorius Jose Mariano Beltrame.

Politikas dėl nesėkmės apkaltino kitas valdžios šakas, kurios atsisakė sekti paskui jo pareigūnus ir lūšnų rajonuose atkurti normalias gyvenimo sąlygas.

Brazilai baiminasi, kad dėl bankrutavusios, susiskaldžiusios ir korupcijos skandalų talžomos valdžios situacija tik blogės.

Jau dabar J.M.Beltrame įpėdinis Roberto Sa įspėjo, kad policininkų būklė labai prasta: pareigūnų atlyginimams gruodį beveik nebeliko pinigų, o kai kurios nuovados priverstos gyventojų prašyti paaukoti tualetinio popieriaus.

Brazilijos valdžia prieš olimpines žaidynes suteikė Rio de Žaneirui papildomų lėšų. Tačiau dabar, kai pasaulio žiniasklaidos dėmesys nukrypo nuo šio miesto, pareigūnai daugiau pagalbos nebesitiki.

Pinigų neužtenka ir kitiems brazilams. Po olimpiados ištuštėjus iždui nepakanka lėšų išmokėti algas valstybinio sektoriaus darbuotojams. Mat olimpiados rengėjai sulaužė pažadą 2,6 milijardo eurų kainuojantį renginį finansuoti tik iš verslo lėšų – jiems prireikė paramos iš ir taip kiauro Brazilijos biudžeto.

Dėl vėluojančių atlyginimų šalies sostinėje, priešais Kongreso rūmus, susirinkę protestuotojai sukėlė riaušes ir susirėmė su policija.

„Atėjome čia reikalauti pamatinių teisių. Rio de Žaneiro viešojo sektoriaus darbuotojai nėra nusikaltėliai ar vagys. Mes tiesiog dirbame, o už tai gauname tik guminių kulkų“, – skundėsi vienas protestuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.