Žemės drebėjimo sugriautus Italijos miestus siaubia nusikalteliai

Centrinės Italijos miesteliai dar neatsigauna po stiprių žemės drebėjimų – daug kur tebestūkso griuvėsių krūvos, pasiglemžusios kultūros paveldą. Būtent dėl šio turto vagys nevengia rizikuoti savo gyvybe.

Vagys gviešiasi svetimo turto, kuris įstrigo po pastatų griuvėsiais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vagys gviešiasi svetimo turto, kuris įstrigo po pastatų griuvėsiais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Daily Beast“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-18 08:11, atnaujinta 2017-04-17 16:21

Bažnyčiai Norčoje vadovaujantis tėvas Marco Rufini po drebėjimo pasigedo ypatingo paveikslo – XVII a. pagal popiežiaus Urbano VIII užsakymą Jeano Lhomme’o nutapytos drobės „Atleidimas Asyžiuje“.

Daugiau nei du amžius bažnyčioje kabėjęs meno kūrinys po žemės drebėjimų grandinės, kuri Vidurio Italijai smogė spalio 26-ąją, kažkur dingo.

„Neprarandu vilties, kad kas nors atbėgo į bažnyčią jo išgelbėti, – vylėsi M.Rufini. – Gal kas nors paėmė ir pasidėjo paveikslą į saugią vietą, o dabar, kai seisminis pavojus praėjo, mums jį grąžins.“

Deja, tėvo Rufini pasitikėjimas žmonėmis greičiausiai perdėtas. Mat Italijos „raudonieji šalmai“ – gaisrininkų brigada, gelbėjanti meno kūrinius iš nelaimių zonų, – yra įsitikinę, kad paveikslas pavogtas.

„Greičiausiai jis nukrito nuo sienos, kai žemė ėmė drebėti, ir plėšikai lengvai pabėgo jį pasičiupę, – spėliojo vienas gelbėtojas, išnaršęs Šventojo Silvestro bažnyčią Norčoje. – Mes jau atradome ne vieną slėptuvę, kurioje buvo sukaupti iš sugriautų namų pavogti meno kūriniai, papuošalai, sidabriniai įrankiai. Vagys tikėjosi pasiimti grobį vėliau.“

Nusikaltėliams visai nerūpi, kad jie patys gali įstrigti griuvėsiuose, – daug svarbiau pasinaudoti proga pralobti.

Su tokiais vagimis Italijos teisėsauga kovoja jau nuo rugpjūčio, kai Vidurio Italijai pirmą kartą šiais metais smogė galinga stichija.

Vagišiai rausiasi nuolaužose ir apgriuvusiuose pastatuose, tikėdamiesi surasti ką nors vertinga. O didžiausias masalas – drebėjimo sugriauti turčių rajonai.

Čia jau nusiųsti specialūs policijos padaliniai, kurie bando apsaugoti žmonių turtą nuo vagių, pramintų šakalais.

Bet šie griuvėsiuose besirausiantys vagys ieško ne tik brangenybių. Antai mažame Montelparo miestelyje vietos policija išsiaiškino, kad kažkas buvo įsibrovęs į vietinio baro sandėlį.

Po tokio nekviestų svečių apsilankymo čia liko tik tušti šampano buteliai ir suvalgytų užkandžių trupiniai.

Į baro patalpas įsisukę vagys taip pat pavogė oro kondicionierių ir susirinko monetas iš lošimo automatų.

„Nuo rugpjūčio, kai regioną supurtė pirmas žemės drebėjimas, šakalai siautėja ir iš griuvėsių vagia viską: ir pašventintus meno kūrinius, ir šeimos paveldą, – piktinosi Norčos meras Nicola Alemanno. – Jiems rūpi sienose įmontuoti seifai ir papuošalų dėžutės. Viskas tapo prieinama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.