Sunku patikėti: D. Trumpo rėmėjai jo pergalę šventė nacių pasisveikinimu

„Tegyvuoja Trumpas, tegyvuoja mūsų žmonės, tegyvuoja pergalė!“, – į viršų dešinę ranką nacistiniam pasisveikinimui pakėlę amerikiečiai išklausė tokius nacionalisto Richardo Spencerio žodžius.

„The Atlantic“ žurnalisto užfiksuotame vaizdo įraše nacionalistai D.Trumpo pergale džiaugiasi keldami į viršų dešinę ranką.<br>„Youtube“ nuotr.
„The Atlantic“ žurnalisto užfiksuotame vaizdo įraše nacionalistai D.Trumpo pergale džiaugiasi keldami į viršų dešinę ranką.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 6:55 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:24 AM

Internete pasirodęs „The Atlantic“ žurnalisto užfiksuotas vaizdo įrašas, kuriame daugiau kaip 200 Nacionalinio politikos instituto kasmetinės konferencijos dalyvių šeštadienį kelia į viršų dešinę ranką ir džiaugiasi JAV išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu, amerikiečius privertė aiktelėti.

R.Spencerio vadovaujamas institutas save apibūdina kaip „nepriklausomą organizaciją, skirtą europiečių kilmės žmonių paveldui, tapatybei ir ateičiai JAV ir visame pasaulyje“.

Instituto vadovas taip pat išpopuliarino ir „alternatyvios dešinės“ judėjimą, kuris aktyviai remia D.Trumpą, o kai kuriuos šio judėjimo atstovus išrinktasis prezidentas laiko ir artimais patikėtiniais.

R.Spenceris yra kalbėjęs, kad svajoja apie „naują visuomenę ir tautinę valstybę“ ir „taikų etninį valymą“.

Baigiamojoje konferencijos kalboje R.Spenceris į sekėjus kreipėsi antisemitizmą skatinančia kalba, kurioje išpeikė „ispanakalbius namų tvarkytojus“, „juodąsias politines mašinas“ ir Hillary Clinton palaikančias mažumas.

„Jos elektoratas susideda iš genčių, kurias vienija tik neapykanta baltaodžiams – visiems mums“, – aiškino nacionalistas.

Tiesa, R.Spenceris šiek tiek kritikos išsakė ir D.Trumpui, kaltino jį užimant politines pozicijas, kurios yra „pernelyg draugiškos mažumoms ir žydams“.

„Anksčiau Amerika buvo baltaodžių šalis, sukurta mums ir mūsų pranašumui. Tai mūsų kūrinys, mes ją paveldėjome ir ji mums priklauso“, – kalbėjo organizacijos vadovas.

Publika į jo žodžius ir pagyras išrinktajam prezidentui D.Trumpui sureagavo entuziastingais plojimais ir nacistiniais dešinės rankos pasisveikinimais.

JAV sostinėje įsikūręs restoranas, kuriame vyko renginys, pirmadienį išplatino atsiprašymą ir pažadėjo paaukoti 10 tūkst. JAV dolerių (9,4 tūkst. eurų) kovotojams su šmeižtu ir patyčiomis.

D.Trumpo komanda į klausimus dėl jį remiančios organizacijos elgesio atsakė pabrėždama, kad išrinktasis prezidentas smerkia rasizmą.

Tiesa, D.Trumpas pagrindiniu Baltųjų rūmų strategu paskyrė Steve'ą Bannoną, kuris anksčiau vadovavo „alternatyvios dešinės“ naujienų portalui „Breitbart News“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.