Aiškiaregė ispanė: „Esu siurrealisto Salvadoro Dali dukra“

Dailininką Salvadorą Dali siurrealizmas lydi net ir kape. Ispanai nerimauja, nes dalis žymaus dailininko meninio paveldo, dabar priklausančio Ispanijos valstybei, gali atitekti šešiasdešimtmetei Pilar Abel, kuri įrodinėja esanti menininko dukra.

Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.
Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.
Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Aiškiaregė P.Abel įsitikinusi, kad jos tėvas yra garsusis siurrealistas S.Dali, ir bando giminystės ryšius įrodyti teisme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 27, 2016, 12:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 12:43 AM

Madrido teismas nagrinėją bylą dėl S.Dali ir 60-metės aiškiaregės giminystės ryšių – P.Abel tvirtina, kad žymus dailininkas yra biologinis jos tėvas, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismas vyks ateinančių metų rugsėjo mėnesį. Ar reikės ekshumuoti siurrealizmo tėvo palaikus, kad būtų atlikti DNR tyrimai?

Močiutė išdavė paslaptį

„Tas vasaros kavinės terasoje sėdintis ekstravagantiškas senjoras yra tavo tėvas“, – į ausį aštuonmetei P.Abel pakuždėjo jos močiutė prieš penkiasdešimt metų Figereso mieste.

Senelės parodytas senjoras buvo ne kas kitas, o siurrealizmo, ekscentriškumo ir ekstravagancijos tėvas S.Dali.

Tačiau P.Abel išdrįso išsiaiškinti tiesą tik būdama penkiasdešimties.

„Mama, ar mano tėvas yra Dali?“ – moteris vieną dieną paklausė prie veidrodžio besišukuojančios motinos Antonios Martinez.

Motina stovėjo įsmeigusi žvilgsnį į veidrodį, o Pilar pridūrė: „Koks jis buvo negražus!“

„Jis buvo savotiškai žavingas, bet aš nenoriu apie tai kalbėti“, – tuomet atsakė Antonia.

Tačiau po šio pokalbio motina nuo dukros tiesos daugiau nebeslėpė.

„Vieną dieną, kai užėjau pas mamą, ji man pasakė, kad jeigu būčiau greičiau užlipusi laiptais, būčiau pamačiusi tėvą per televizorių. Ji turėjo omenyje S.Dali“, – pasakojo P.Abel.

Nuo tada P.Abel daugiau kaip dešimtį metų tvirtina teismams, kad yra biologinė S.Dali dukra.

Motina išpažino slaugei

Po įvairiausių nesėkmingų moters bandymų išsiaiškinti teisybę Madrido teismas pagaliau atvėrė savo duris ir šį balandį priėmė P.Abel ieškinį dėl S.Dali tėvystės.

Moters motina teisme liudyti negali – ji serga Alzheimerio liga. Tačiau liudininke tapo motiną slaugiusi moteris, kuriai ši jau seniai buvo prisipažinusi apie slaptą romaną su garsiuoju dailininku.

A.Martinez dirbo dailininko draugų šeimoje tarnaite ir ten susipažino su S.Dali. Tuomet ir užsimezgė meilės istorija, kurios vaisius yra tiesos ieškanti aiškiaregė.

„Pastojusi nuo S.Dali mama pakliuvo į bėdą – vienišos motinos tuomet buvo smerkiamos.

Netrukus ji susituokė su buvusiu savo vaikinu Joanu Abeliu, jis man gimus oficialiai pripažino mane savo dukra“, – pasakojo aiškiaregė P.Abel.

DNR tyrimai slepiami

Nors kitiems žmonėms Pilar nuspėja ateitį ir moka skaityti Taro kortas, įminti savo gyvenimo mįsles jai nebus lengva.

Moteris teisybės ieško jau dešimtį metų, bet teismas jos ieškinį priėmė tik dabar.

Pasak Pilar, iki šiol ji nebuvo radusi gerų advokatų. Be to, kaip sako moteris, yra daug įtakingų asmenų, kuriems jos figūra yra labai neparanki.

Prancūzijoje gyvenantys S.Dali šeimos atstovai anaiptol nėra suinteresuoti, kad Pilar būtų pripažinta naująja genijaus palikuone.

Moteris tvirtina, kad dailininko biografas, fotografas ir legalus jo atstovas Prancūzijoje Robert’as Descharnes’as slepia nuo Pilar kadaise atliktus DNR tyrimus.

Prieš dešimtį metų P.Abel susisiekė su R.Descharnes’u ir pranešė esanti S.Dali dukra.

Moteris tuomet jau turėjo kaukės, kurią po mirties dailininkui buvo padarę gydytojai, likučių.

Iš ant kaukės buvusių plaukų ir odos R.Descharnes’as tuomet užsakė DNR tyrimus, kurių rezultatų Pilar taip niekada ir nepamatė.

„Viską gaubia mistika“, – sakė aiškiaregė.

Paslaptis – kaukės šukėse

Mistika gaubia ir pačią pomirtinės kaukės istoriją – Pilar nenori atskleisti, iš kur gavo kaukės likučių.

Neseniai gydytojas Narcisas Bardaletas, balzamavęs S.Dali kūną, nusistebėjo, kaip tie likučiai atsidūrė P.Abel rankose.

„Kaukės mes nebaigėme. Kai pradėjome klijuoti ant velionio S.Dali veido celofaną, supratome, kad sugadinsime jo ūsus.

Tuomet kaukės šukes išmetėme į šiukšlių dėžę. Nesuprantu, kas juos iš ten galėjo ištraukti?“ – tvirtino N.Bardaletas.

Tad neaišku, ar bylą dabar nagrinėjantis Madrido teismas DNR tyrimams nuspręs panaudoti žymiosios kaukės likučius, ar teks ekshumuoti Figerese, S.Dali muziejaus kriptoje, palaidoto dailininko palaikus. DNR tyrimas paprastoje tėvystės byloje yra būtinas, ką jau kalbėti apie S.Dali, kurio palikuonims perduota genetinė informacija verta milijonų.

Tačiau tariamai S.Dali dukrai svarbiausia dabar yra ne dailininko turtai.

„Pirmiausia man reikia išsiaiškinti, kas aš tokia, ar priklausau Dali giminei. Apie pinigus dabar negalvoju, – tvirtino skurdžioje šeimoje užaugusi aiškiaregė. Pasak P.Abel, žmonės tvirtina, kad ji labai panaši į garsųjį siurrealistą. – Aš labai mėgstu piešti ir turiu ekstrasensinių gabumų, o S.Dali juk taip pat buvo linkęs į ezoteriką.“

Impotentas ar vujaristas?

P.Abel dabar gailisi, kad teisybės ieškoti pradėjo per vėlai: „Tuomet, kai močiutė man pasakė, kad jis yra mano tėvas, aš nedrįsau prie jo prieiti.

Mes gyvenome labai vargingai ir man buvo gėda.

Dabar, žinoma, dėl to gailiuosi. Jeigu S.Dali būtų gyvas, tikrai pati jo paklausčiau, ar esu jo dukra.“

Pasak moters, ji nėra tikra, ar žymusis menininkas apskritai žinojo apie jos egzistavimą.

Ispanija stebisi šia mistine istorija ir laukia kitais metais vyksiančio teismo proceso.

Tačiau S.Dali biografai negali patikėti, kad ekstravagancija ir ekscentriškumu garsėjęs menininkas iš tiesų gali turėti palikuonę.

S.Dali seksualumą visuomet gaubė didžiulė paslaptis. Istorikas Ianas Gibsonas S.Dali biografijoje tvirtina, kad dailininkas buvo homoseksualus ir visuomet tai slėpė.

Transseksualus dailininko modelis Amanda Lear visuomet teigė, kad S.Dali yra lytiškai nepajėgus. O pats menininkas autobiografijoje „Slaptas gyvenimas“ prisipažįsta esąs vujaristas (asmuo, kuris seksualiai pasitenkina stebėdamas kitų lyties organus arba sueitį. – Red.), tik vieną sykį per visą gyvenimą turėjęs lytinius santykius su žmona Gala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.