Lenkijoje paskelbtas naujas raganų medžioklės taikinys

Viešosios įstaigos įprastai laikomos pilietinės visuomenės pamatu. Bet Lenkijos vyriausybė mano kitaip: esą jos kursto neapykantą valdantiesiems ir prieš juos nuteikinėja visuomenę.

Lenkijos vyriausybė mano, kad demokratijos gynimo protestus rengia užsienio remiamos viešosios įstaigos, todėl nori sugriežtinti jų kontrolę.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos vyriausybė mano, kad demokratijos gynimo protestus rengia užsienio remiamos viešosios įstaigos, todėl nori sugriežtinti jų kontrolę.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 1, 2016, 10:36 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:27 AM

Ilgametis dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas Maskvoje Waclawas Radziwinowiczius pareiškė, jog Lenkijos vadovai, ieškodami priešų, perima Rusijos prezidento Vladimiro Putino metodus.

Taip V.Radziwinowiczius pareiškė pasiklausęs valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kaltinimų, jog demokratines laisves palaikančios viešosios įstaigos (VĮ) opozicijos bei užsienio rėmėjų užsakymu padeda rengti antivyriausybines protesto demonstracijas.

Paskyrė tvarkdarį

Šiai tariamai antivalstybinei veiklai pažaboti valdantieji sugalvojo kurti Tautinį pilietinės visuomenės plėtros centrą (TPVPC).

Pastarasis, anot premjerės Beatos Szydlo, kontroliuos VĮ veiklą, dalys joms užduotis ir skirstys lėšas.

Helsinkio žmogaus teisių organizacijos atstovai pareiškė, jog savanoriškai steigiamos VĮ padeda kurti pilietinę visuomenę ir neleidžia savavaliauti valdantiesiems, o vyriausybės planai tai ribos.

W.Radziwinowiczius priminė, jog su opozicija siekusi susidoroti Maskva prieš ketverius metus priėmė įstatymą, pagal kurį užsienio paramą gaunančias VĮ įtraukė į Vakarų agentų sąrašą.

Tai suparalyžiavo demokratines vertybes palaikančių organizacijų veiklą, mat Rusijos valdžia joms pinigų neskiria, o lėšos iš užsienio buvo apribotos.

Lenkijos Seimo opozicija spėja, kad valdančioji TTP nori perimti VĮ kontrolę, kad finansavimą gautų tik tos organizacijos, kurios nekritikuoja vyriausybės.

Valstybinė televizija atakuoja

Garsus sovietmečio laikų opozicionierius Henrykas Wujecas pareiškė, jog valstybinę televiziją TVP žiūrėdamas pastaruoju metu pasijunta tarsi grįžęs keliasdešimt metų į praeitį.

Tada esą TVP su žemėm maišydavo antikomunistinę profsąjungą „Solidarnosc“.

Prieš metus Seimo rinkimus laimėjusi TTP skubiai pakeitė visus TVP vadovus savais partijos nariais. Jų nurodymu pastarąsias kelias savaites televizijoje be paliovos juodinamos VĮ.

TVP tvirtina, jog prieš vyriausybę nukreiptas demonstracijas bei skundus Briuseliui dėl tariamo demokratijos normų laužymo rengia opozicijos elito įkurtos VĮ.

Tokius teiginius esą įrodo faktas, kad vienai garsiai VĮ vadovauja buvusio prezidento Bronislawo Komorowskio duktė Zofia, o kitoje dirba Konstitucinio teismo pirmininko Andrzejaus Rzeplinskio duktė Roza.

Be to, TVP tikina, jog kai kurios demokratijos gynimą propaguojančios VĮ gautas lėšas iššvaisto algoms ir premijoms, o ne statutinei veiklai.

Opozicija pareiškė, jog lėšas švaistančias organizacijas būtina demaskuoti, tačiau dauguma VĮ esą veikia savanoriškumo pagrindu, o jų nariai negauna jokio atlygio.

Ministras nesusitvardė

Iš vieningo VĮ kritikų choro vyriausybėje netikėtai pasitraukė kultūros bei tautinio paveldo ministras Piotras Glinskis. Ministras viešai atsiprašė Z.Komorowskos bei R.Rzeplinskos už TVP kaltinimus ir pareiškė, kad nėra moralu vaikus saistyti su tėvų politine veikla.

Vėliau kalbėdamas per TVP P.Glinskis valstybinę televiziją pavadino „beprotnamiu“, vykdančiu populistinę-ideologinę propagandą ir skelbiančiu kvailystes. Ministras yra sociologijos profesorius, visą gyvenimą tiriantis pilietines organizacijas. Jis nesąmone pavadino kaltinimus, jog VĮ veiklą koordinuoja buvęs komunistinis elitas bei užsienis.

Spėjama, jog ministrui įsiūtį sukėlė tai, jog TVP žurnalistas kaip užsieniui parsiduodančią įvardijo ir VĮ „Stocznia“, kurioje be atlygio dirba jo žmona, 20 metų jaunesnė sociologė Renata Kozlicka-Glinska. P.Glinskio kritiką politologai įvertino kaip antausį premjerei Beatai Szydlo ir svarstė, ar tai netaps pretekstu jį atstatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.