Nauja grėsmė Europai: Turkija slapta rengiasi užtvindyti ES pabėgėliais

Turkija turi slaptą planą užtvindyti Europą pabėgėliais ir sukelti dar vieną migrantų krizę. Ant Europos Sąjungos įsiutęs ir ją šantažuoti siekiantis Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šalies pakrantėje sukaupė daugybę valčių ir laivelių, kuriais siekia kasdien į Graikiją siųsti po 3 tūkst. pabėgėlių.

Turkija ketina į Europą siųsti po 3 tūkst. pabėgėlių kasdien.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Turkija ketina į Europą siųsti po 3 tūkst. pabėgėlių kasdien.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-01 16:48, atnaujinta 2018-02-10 01:19

Graikijos žvalgybininkai tvirtino, kad laivai pabėgėliams ruošiami slapta dėl pastaruoju metu paaštrėjusios įtampos tarp ES ir Turkijos.

R.T.Erdoganas anksčiau grasino atverti savo sienas, kad į Bendriją plūstų migrantai, jei Briuselis blokuos procesą dėl Turkijos narystės ES, rašo „The Independent“.

„Jei žengsite dar vieną žingsnį, mūsų sienos atsivers, – rėžė R.T.Erdoganas. – Nei aš, nei liaudis nebūsime paveikti jūsų bevaisių grasinimų. Nėra skirtumo, jei jūs visi balsuosite prieš mus.“

Nepaisydamas grasinimų, Europos Parlamentas balsavo už tai, kad derybos dėl Turkijos narystės Bendrijoje būtų laikinai įšaldytos.

Mat Turkijoje po liepą nepavykusio pučo vis dar vyksta tariamų tautos išdavikų ir R.T.Erdogano politinių priešininkų valymas – nerimauti verčia žmogaus teisių pažeidimai.

Kovą Briuselis ir Ankara susitarė dėl pabėgėlių srauto suvaldymo: į Italiją ar Graikiją atplaukę pabėgėliai siunčiami į Turkiją mainais į tokį pat skaičių Turkijos stovyklose gyvenančių migrantų, kurie tada perkeliami gyventi į Bendriją.

Turkijai ES taip pat žadėjo bevizį keliavimą po Bendriją, paspartinti derybas dėl įstojimo į ES ir suteikti lėšų rūpintis toje šalyje gyvenančiais pabėgėliais.

Vis dėlto, pasak Graikijos žiniasklaidos, Ankara prarado viltį, kad Briuselis laikysis duotų pažadų, ir dėl to „per kelias ateinančias savaites“ galimai pradės tyčia į ES siųsti pabėgėlius.

„Šiomis dienomis niekas nenuvertina R.T.Erdogano ir jo nenuspėjamumo, – pareiškė Graikijos žvalgybos ekspertas Anthanassios Drougas. – Graikijos štabų vadus baugina šie Turkijos planai ir pastarąsias kelias savaites skambantys atviri R.T.Erdogano grasinimai.“

Anot A.Drougo, jei Turkija imtųsi grasinimus paversti realybe ir atvertų sienas, „dabartiniu socialinių ir finansinių bėdų slegiama Graikija nesugebėtų susidoroti su situacija“.

„Toks sukrėtimas sukeltų karą arba jį primenančią situaciją, – tvirtino A.Drougas. – Europoje netvarka, todėl R.T.Erdoganas mano galintis laisvai šantažuoti Bendriją, naudodamas pabėgėlių krizę kaip kozirį.“

Pernai į Europą atvyko daugiau nei milijonas pabėgėlių – daugiausia iš Sirijos ir Irako. Dauguma jų Europos krantus pasiekė keliaudami per Turkiją ir plaukdami per Egėjo bei Viduržemio jūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.