Diktatoriaus anūkas netiki pradingusios motinos mirtimi

Pasklido gandai, kad amžinuoju Uzbekistano prezidentu vadinto velionio Islamo Karimovo dukra Gulnara mirė. Tačiau jos sūnus įsitikinęs, jog ji gyva, ir reikalauja, kad saugumiečiai atskleistų, kur ji yra.

G.Karimova 2014 metais pradingo iš viešumos.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
G.Karimova 2014 metais pradingo iš viešumos.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Diplomat“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 3, 2016, 11:38 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:00 AM

Londone gyvenantis Islamas Karimovas jaunesnysis netiki, kad kaip į vandenį dingusi jo motina G.Karimova mirė. Mat internete pasklido anoniminis gandas, kad 44 metų G.Karimova buvo nunuodyta ir lapkričio 5-ąją palaidota Taškente, rašo „Lietuvos rytas“.

I.Karimovas jaunesnysis tikino, jog jo motina laikoma įkalinta „dviejų trijų kambarių priestate“ prie jos namų Taškente ir buvo izoliuota taip ilgai, kad tai paveikė jos sveikatą.

„Po kelerius metus trunkančios izoliacijos bet kokiam asmeniui prireiktų medicininės pagalbos, – sakė I.Karimovas jaunesnysis. – Bet protiškai ji yra sveika. Gandai, kad ji pateko į psichiatrijos ligoninę, nėra teisingi.“

Anksčiau I.Karimovo įpėdine laikyta diplomatė, dizainerė ir muzikos žvaigždė G.Karimova 2014 metais pradingo iš viešumos ir jai galimai buvo paskirtas namų areštas.

Mat ji buvo paėmusi milijardo JAV dolerių (895 mln. eurų) kyšį iš skandinavų bei rusų telekomunikacijų įmonių ir užsitraukė savo tėvo rūstybę. Buvo apribota ir G.Karimovos žodžio laisvė: jai nebebuvo leista kritikuoti Uzbekistano saugumo tarnybos (SNB) socialiniuose tinkluose.

Anot I.Karimovo jaunesniojo, būtent SNB yra įkalinusi jo motiną ir atsisako leisti su ja susitikti. Be to, saugumiečiai neteikė jokios informacijos apie G.Karimovos ateitį.

„Nesuprantu, kaip XXI amžiuje jie negali atsakyti į paprastus klausimus. Kur yra Gulnara? Už ką jai skirtas namų areštas? Kiek laiko? Kas ją prižiūri?

Į tokius paprastus klausimus turi būti atsakyta. Dabar sklinda gandai, kad ji mirė. Kadangi nėra paskelbta nieko oficialaus, niekas negali šių gandų patvirtinti“, – kritiką rėžė I.Karimovas jaunesnysis.

Nors I.Karimovui jaunesniajam neišeina tiesiogiai bendrauti su savo motina, jis palaiko ryšį su savo seserimi Iman, kuri vis dar gyvena Uzbekistane.

Nė vienas jų nedalyvavo rugsėjo 6-ąją vykusiose vienintelio šalies prezidento I.Karimovo laidotuvėse. Anot I.Karimovo anūko, jis negalėjo rizikuoti skristi į Uzbekistaną. O jo seseriai ir motinai dalyvauti laidotuvėse buvo uždrausta.

„Norėjau dalyvauti, bet žinojau, kad nuvykęs į laidotuves nebesugrįšiu, – aiškino I.Karimovas jaunesnysis. – Saugumiečiams reikia įkalinti mus visus tris, kad apribotų mūsų veiklą ir balsą.“

Vis dėlto I.Karimovas jaunesnysis turi vilties, kad kitas Uzbekistano lyderis padarys šaliai būtinų pokyčių ir galbūt „sustabdys beprotybę, kurią pradėjo SNB“, nes, „atrodo, nėra nieko blogo, ką būtume padarę laikinajam prezidentui Šavkatui Mirzijojevui“.

Velionis I.Karimovas buvo kaltinamas dėl autoritarizmo, politinių priešininkų bei disidentų musulmonų įkalinimo ir kankinimo.

Tačiau mažai tikėtina, kad Uzbekistanas pasikeis po rytoj vyksiančių prezidento rinkimų, kuriuos, neabejojama, laimės 13 metų premjero poste sėdintis Š.Mirzijojevas.

„Aš tik noriu vėl pamatyti šeimą, pereiti gatve, nueiti į kino teatrą. Noriu paprastų dalykų“, – tikino I.Karimovas jaunesnysis ir prisipažino, kad pastarieji keleri metai buvo „pragaras“, privertęs jį iš naujo įvertinti gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.