Lenkijos valdžios koridoriuose – JAV šnipas?

Lenkijos valdžią krečia dar vienas skandalas: pasklido gandų, kad šalies vyriausybėje galbūt buvo įdarbintas JAV šnipas. Netrukus įvyko ir mįslingas užsienio reikalų viceministro atleidimas.

Didžiulis skandalas dėl viceministro R.Grey (kairėje) iš posto gali netrukus išversti ir jo vadovą Lenkijos užsienio reikalų ministrą W.Waszczykowskį.
Didžiulis skandalas dėl viceministro R.Grey (kairėje) iš posto gali netrukus išversti ir jo vadovą Lenkijos užsienio reikalų ministrą W.Waszczykowskį.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

Dec 3, 2016, 4:11 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:57 AM

Didžiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ buvo gandų apie užsienio šnipą vyriausybėje šaltinis. Leidinio teigimu, būtent dėl tokių įtarimų šį antradienį iš užsienio reikalų viceministro pareigų skubiai atleistas JAV bei Lenkijos pilietybę turintis Robertas Grey.

Vyriausybė apie šį atleidimą pranešė tik po dviejų dienų, kai jau pasirodė „Gazeta Wyborcza“ kaltinimai.

R.Grey asmenybė bei Užsienio reikalų ministerijos (URM) slapukavimas sukėlė didelių įtarimų ir laikraščiui „Rzeczpospolita“.

Dienraštis priminė, jog URM tinklalapyje iš pradžių buvo rašoma, jog R.Grey yra JAV pilietis, o vėliau – kad jis lenkas.

Spėjama, kad R.Grey Lenkijos pilietybė buvo suteikta jau po paskyrimo URM viceministru, kai užsieniečio įdarbinimu ėmė piktintis opozicija. „Rzeczpospolita“ teigimu, 43-ejų R.Grey gimė Lenkijoje. Vaikystėje jo vardas buvo Robertas Grygielko.

Prieš trisdešimt metų berniukas su tėvais emigravo į JAV, kur tolesnė jo biografija ėmė klostytis itin palankiai. Jaunuoliui po trejų metų buvo suteikta JAV pilietybė ir jis, neturtingas emigrantas, buvo priimtas studijuoti į tris privačius universitetus, rašo „Lietuvos rytas“.

Juos baigęs R.Grey ėmė patarinėti Amerikos politikams, kiek vėliau gavo darbą Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke.

Į Varšuvą jis atsikraustė prieš šešerius metus. Čia R.Grey Rytų institute dirbo Tarptautinių santykių skyriaus vadovu bei valstybinio ginklų gamybos koncerno „Bumar“ konsultantu.

Prieš metus Lenkijos Seimo rinkimus laimėjus dešiniajai partijai „Teisė ir teisingumas“ (TTP), nuo seno į pirmąją vietą keliančiai draugystę su JAV, o ne su ES, R.Grey tapo slaptu vyriausybės konsultantu.

Kalbama, kad R.Grey buvo politinis užsienio reikalų ministro Witoldo Waszczykowskio patarėjas, nors viešai to neskelbta.

Prieš du mėnesius R.Grey buvo paskirtas užsienio reikalų viceministru, atsakingu už ekonominę diplomatiją bei santykius su Amerikos ir Azijos regionų šalimis. Šis paskyrimas nustebino net TTP palankią žiniasklaidą, kuri ėmė klausti, ar JAV pilietis sugebės tinkamai apginti Lenkijos interesus derybose su amerikiečiais.

Seimo opozicija ne kartą pageidavo pasikalbėti su pačiu R.Grey, tačiau jis ignoravo visus kvietimus atvykti į Užsienio reikalų komiteto posėdį.

Šį antradienį R.Grey turėjo lydėti prezidentą Andrzejų Dudą per vizitą Švedijoje, tačiau netikėtai iš kelionės buvo atšauktas ir netrukus pasirodė informacija apie jo atleidimą.

R.Grey po kelių dienų išplatino pareiškimą, kuriame paneigė dirbęs kokios nors šalies užsienio žvalgyboje, o panašų tekstą paskelbė ir Lenkijos URM.

Seimo opozicija nepasitenkino tokiais tvirtinimais ir pareikalavo surengti uždarą parlamentarų posėdį, kuriame kontržvalgybos vadovai bei premjerė Beata Szydlo pasiaiškintų dėl šalies įvaizdį žeminančios istorijos.

„Gazeta Wyborcza“ tvirtino, kad neoficialiuose pokalbiuose saugumo pareigūnai ir vyriausybės atstovai pripažino, jog R.Grey paskyrimas užsienio reikalų viceministru buvo didžiulė klaida.

TTP netgi pradėjo skubias naujo URM vadovo paieškas, tad atrodo, kad šis skandalas greičiausiai nuvers ir ministrą W.Waszczykowskį.

Buvęs URM vadas bei premjero pareigas ėjęs Wlodzimierzas Cimoszewiczius pareiškė, jog tai yra akivaizdus pavyzdys, kad „šalį valdo diletantai, kenkiantys Lenkijos reputacijai“.

O opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) tarybos narys, buvęs URM viceministras Rafalas Trzaskowskis ragino išsiaiškinti, ar R.Gray įdarbinimas neturėjo įtakos, kad Lenkija nutraukė sraigtasparnių pirkimo iš Prancūzijos sutartį.

Anot R.Trzaskowskio, premjerė B.Szydlo turėtų paaiškinti, ką R.Grey žmona veikė įmonėje „Bumar“ ir ar ši amerikiečių pora nėra susijusi su tuo, kad vietoj prancūziškų sraigtasparnių vyriausybė nusprendė pirkti amerikietiškus.

Vyriausybė spalio pradžioje netikėtai anuliavo 3,1 milijardo eurų vertės sutartį su Prancūzija dėl 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimo. Taip pat buvo pranešta, kad Varšuva be jokio konkurso pirks amerikietiškus sraigtasparnius „Black Hawk“.

Tai sukėlė didžiulį Paryžiaus įniršį, o Prancūzijos protestus parėmė ir Vokietija, apkaltinusi Varšuvą sutarties laužymu ir ES interesų nepaisymu.

Šią savaitę pasipylę įtarimai, kad užsienio reikalų viceministras talkino JAV žvalgybai, turėtų dar labiau įaudrinti ginčus dėl sraigtasparnių aferos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.