JAV nacionalistus apžavėjo V. Putino burtai: „Jis gina Vakarų vertybes“

JAV tradicionalistų darbininkų partiją įkūręs Matthew Heimbachas tikina norintis išsaugoti baltųjų viršenybę ir kovoti su krikščionybę žudančiais iškrypimais. Šio ekstremisto nuomone, idealus šalies vadovas yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Amerikiečiai nacionalistai V.Putiną laiko stiprybės, rasinio grynumo ir tradicinio krikščioniškų vertybių simboliu.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Amerikiečiai nacionalistai V.Putiną laiko stiprybės, rasinio grynumo ir tradicinio krikščioniškų vertybių simboliu.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 2:47 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:49 AM

„Rusija yra didžiausia mūsų įkvėpėja. Laikau V.Putiną laisvojo pasaulio lyderiu“, – „The New York Times“ kalbėjo M.Heimbachas.

Jis – toli gražu ne vienintelis baltųjų nacionalistų, populistų ir net neonacių atstovas, abiejose Atlanto pusėse staiga susižavėjęs V.Putino valdymu.

Pats išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo rinkimų kampanijos metu stebino nuolatinėmis pagyromis Rusijos lyderiui, tačiau dabar aiškėja, kad jo žodžiai galėjo kristi į širdį vienai aršiai jo rėmėjų grupei.

Amerikiečiai nacionalistai V.Putiną laiko stiprybės, rasinio grynumo ir tradicinio krikščioniškų vertybių simboliu, išliekančiu pasaulyje, kuriam grasina islamas, migrantai ir politinis elitas.

„Visada Rusiją laikiau vartų sargu labiausiai į rytus nutolusiam mūsų civilizacijos taške. Ji yra kaip siena, sauganti mūsų tėvynę nuo įsiveržimo iš Rytų ir krikščionybės gynėja. Žaviuosi rusais. Jie yra stipriausi baltaodžiai pasaulyje“, – teigė už baltaodžių viršenybę kovojantis buvęs Kukluksklano teisininkas Samas Dicksonas.

V.Putinu – ar bent jau iškreiptu jo idealu – pirmiausia susižavėjo Vakarų Europos kraštutinės dešinės politikai. Vėliau jie užmezgė ryšius su savo šalininkai ir JAV, o dabar už Atlanto plūsta ir V.Putino Rusijos režimo garbinimas.

„Mums reikia tokio kanclerio kaip V.Putinas – ko nors, kas dirba dėl Vokietijos ir Europos taip, kaip V.Putinas dirba dėl Rusijos. Jis yra simbolis visko, kas yra įmanoma“, – pagyrų negailėjo Vokietijos nacionalinės demokratų partijos vadovas Udo Voigtas.

Ši kraštutinė dešinioji organizacija aiškina, kad Angela Merkel yra išdavikė, nes pernai atvėrė šalies duris daugiau nei milijonui pabėgėlių iš Sirijos ir kitų šalių.

Skatina nepasitikėti ES ir NATO

Nors Maskva įkalina pernelyg aršius nacionalistus pačioje Rusijoje, Europos ir JAV eksremistų grupuotės yra drąsiai remiamos.

V.Putino režimo balsą sustiprina Rusijos remiami analitiniai centrai, stačiatikių bažnyčia ir užsienio rinkoms skirti propagandinė žiniasklaida, pavyzdžiui „Russia Today“ ar „Sputnik“.

Šiais kanalais per pastaruosius metus Kremliui pavyko pasiekti konservatyvias nacionalistų grupes užsienyje su žinute, kad jis juos palaiko kovoje prieš LGBT teisių aktyvistus ir kitas „moralės nuosmukį skatinančias“ grupes.

Dar 2012 metais ruošdamasis trečiai prezidento kadencijai V.Putinas aiškino, kad Rusija yra ne tik tarptautinės pagarbos nusipelniusi karinė galia, bet ir civilizacijos modelis, galintis patraukti į savo pusę visus, kuriems atsibodo tradicinių vertybių griūtis.

Be to, šios kraštutinės dešiniųjų grupuotės Europoje perėmė Rusijos įsitikinimą, kad visų tradicinių partijų elitai turi būti nuvaryti nuo valdžios, nes remia globalizaciją ir tarptautines organizacijas, tokias kaip NATO ir ES.

Žavisi ir europiečiai, ir amerikiečiai

Pats V.Putinas niekada asmeniškai nerėmė už baltaodžių viršenybę kovojančių ekstremistų idėjų, tačiau jo darbotvarkė ir nėra paremta ideologija. .

Kur kas svarbiau Kremliui yra įgyvendinti strateginius tikslus – destabilizuoti Europą ir NATO bei priversti ES atšaukti dėl Krymo aneksijos įvestas sankcijas Maskvai.

Tiesa, tai netrukdo JAV ekstermistams girti V.Putiną kaip baltosios rasės išsaugotoją.

Antai naujasis D.Trumpo strateginis patarėjas ir buvęs dešiniojo naujienų portalo „Breitbart News“ vadovas tikino, kad nors V.Putinas ir valdo „kleptokratiją“, Vakarų pasauliui tikrai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ką jis kalba apie tradicines vertybes.

Kitos JAV ekstremistus vienijančios organizacijos „National Policy Institute“ vadovas Richardas Spenceris pernai tikino, kad V.Putino ir D.Trumpo sąjunga galėtų suvienyti slavus ir amerikiečius „bendram baltaodžių pasauliui“.

O šią vasarą jis teigė: „Manau, kad turėtume palaikyti Rusiją, nes ji yra didžiulė baltaodžių galia, kuri egzistuoja pasaulyje“.

„Jis nori apsaugoti savo tautą ir žmones. Jis atpažįsta priešus ir tradicijas, kurios turi būti išsaugotos. Kaip Bažnyčia ir valstybė. Tai normalus vadovavimas“, – teigė R.Spenceris.

O V.Putino gerbėjai Europoje bent jau viešumoje vengia kelti baltaodžių pranašumo idėjas, tačiau giria prezidentą už jo aukštinamą nacionalizmą bei požiūrį į islamo ekstremistus, imigrantus ir tradicinę šeimą.

„Kai paprasti žmonės mato, kad Vokietijos miestų gatvėse gali bučiuotis vyrai, žvelgiame į Rytus, į Rusiją, ir matome, kad toks naujoviškas gyvenimo būdas ten sustabdytas. Tai mums teikia vilties“, – aiškino Vokietijos nacionalistas U.Voigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.