Supykęs J. Kaczynskis ėmėsi cenzūros: iš istorijos knygų trina L. Walęsą

Lecho Walęsos pavardė su Lenkija asocijuojasi žmonėms tolimiausiuose pasaulio kampeliuose, tačiau pati Varšuva nusprendė buvusio prezidento pavardę ištrinti net iš mokyklinių istorijos vadovėlių.

Buvęs Lenkijos prezidentas L.Walęsa supykdė J.Kaczynskį atleisdamas jį iš posto, o dabar TTP lyderis ėmėsi keršto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Buvęs Lenkijos prezidentas L.Walęsa supykdė J.Kaczynskį atleisdamas jį iš posto, o dabar TTP lyderis ėmėsi keršto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Dec 8, 2016, 7:02 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:45 PM

Tokius siekius atskleidė patys pedagogai, susipažinę su Tautinio švietimo ministerijos paruošta nauja mokymo programa bendrojo lavinimo mokykloms.

Prieš metus Seimo rinkimus laimėjusi nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) nutarė trečdaliu sumažinti gamtos pažinimo pamokų, o jas pakeisti tautiniu patriotiniu ugdymu.

Be to, iš mokymo programos skandalingai pradingo pirmosios socialistinėse šalyse nepriklausomos profsąjungos „Solidarnosc“ įkūrėjo 73 metų L.Walęsos pavardė ir nuopelnai.

Ketvirtokai nuo šiol mokysis Lenkijos istorijos, kuri vadovėliuose suskirstyta į aštuoniolika skyrių.

Kiekvienas skyrius apibendrinamas svarbiausiu įvykiu ir konkrečiu asmeniu.

Pavyzdžiui, Lenkijos kaip šalies susiformavimas susietas su karaliumi Boleslovu I Narsiuoju, sukilimas prieš carinę Rusiją – su Tadu Kosciuška, o nepriklausomybės atgavimas – su Juzefu Pilsudskiu.

Vienintelis skyrius – skirtas „Solidarnosc“ įsikūrimui ir išsivadavimui iš komunizmo – nėra susietas su konkrečiu asmeniu, nes esą turėjo daug lyderių.

Pasak Lenkijos mokytojų sąjungos pirmininkės Magdalenos Kaszulanis, būtent dėl valdančiųjų siekio istoriją perrašyti sau palankia linkme iš istorijos vadovėlių ir pradingo L.Walęsos pavardė.

Opozicija bei žiniasklaida ta proga priminė TTP lyderio ir buvusio ministro pirmininko Jaroslawo Kaczynskio pasakymą, jog realus „Solidarnosc“ vadas buvo jo velionis brolis Lechas, ėjęs L.Walęsos pavaduotojo pareigas.

Tiesa, su tokiu pasakymu nesutinka daugelis „Solidarnosc“ tarybos narių – jie tvirtina, jog savo vadu tada išrinko mases sugebantį patraukti L.Walęsą, o ne neiškalbų ir mažai kam žinomą L.Kaczynskį.

Spėjama, kad L.Walęsos pavardę iš mokyklinių vadovėlių išbraukė J.Kaczynskiui įtikti norintys jo pavaldiniai.

„Solidarnosc“ įkūrėjas – vienas iš nekenčiamiausių J.Kaczynskio asmenų, TTP lyderis negali jam atleisti už tai, kad buvo pašalintas iš L.Walęsos kanceliarijos vadovo pareigų.

Netrukus po atleidimo J.Kaczynskis su broliu įkūrė savo partiją ir ėmė rengti demonstracijas, kuriose degino į L.Walęsą panašią lėlę.

Vėliau J.Kaczynskis buvusį prezidentą ėmė kaltinti talkinus sovietiniam saugumui, nors daugelį tokių kaltinimų sukurpė pati tuometė valdžia norėdama sutrukdyti jam gauti Nobelio taikos premiją.

Istorikai spėja, kad karjeros pradžioje L.Walęsa dėl grasinimų išmesti iš darbo iš tiesų trumpai talkino saugumui, tačiau vėliau nutraukė bendradarbiavimą ir kūrė „Solidarnosc“.

Opozicija užstojo L.Walęsą teigdama, jog jo nuopelnai viršija galimas nuodėmes, tačiau TTP rimtai panoro išbraukti „Solidarnosc“ įkūrėją iš tautos atminties.

TTP aktyvistai net pradėjo reikalauti, kad Gdansko oro uostą būtų nustota vadinti L.Walęsos vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.