Pietų Korėjos liaudis švenčia: parlamentas balsavo už prezidentės apkaltą

Pietų Korėjos prezidentės Park Geun-hye politinė karjera byra akyse. Šalies gyventojų pykčio įkvėptas parlamentas pritarė, kad į korupcijos skandalą įklimpusiai lyderei būtų pradėtas apkaltos procesas.

Korėjiečiai džiūgavo, kad parlamentas išklausė tautos balso ir nusprendė pašalinti prezidentę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Korėjiečiai džiūgavo, kad parlamentas išklausė tautos balso ir nusprendė pašalinti prezidentę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-10 13:05, atnaujinta 2018-02-09 23:26

Parlamentarų veiksmai įkūnijo korėjiečių įtūžį, kad beveik tris dešimtmečius šalyje gyvuojanti demokratija – dažnai priešinama kaimynės Šiaurės Korėjos diktatūrai – iš tiesų yra supuvusi, korumpuota ir valdoma oligarchų.

Vakar net 234 parlamentarai balsavo už prezidentės apkaltą. Ginti politikės stojo vos 56 įstatymų leidėjai – net kai kurie jos partijos „Saenuri“ nariai palaikė apkaltą.

Pradėti apkaltos procesą reikėjo 200 balsų.

Kol vyko balsavimas, priešais parlamentą rinkosi protestuotojai, o viduje opozicijos įstatymo leidėjai, sėdėdami ant grindų, kėlė kumščius ir skandavo: „Apkalta!“

Balsavimo rezultatų sulaukusi Park Geun-hye atsiprašė dėl savo nerūpestingo elgesio ir tikino, kad parlamentarų ir protestuotojų nuomonę vertina rimtai.

Neseniai į dienos šviesą iškilę Park Geun-hye ryšiai su patikėtine Choi Soon-sil, kuri siekė asmeninės naudos pasinaudodama prezidentės įtaka ir valstybės politikai darė nemenką įtaką, sulaukė milžiniško atgarsio.

Korėjiečiai žengė į gatves ir protestavo net šešis savaitgalius iš eilės.

O praėjusią savaitę vyko didžiausios demonstracijos šalies istorijoje: prezidentės atsistatydinimo reikalavo daugiau nei 2 mln. žmonių.

Dabar Park Geun-hye neteks galių, kurias laikinai perims ministras pirmininkas Hwang Kyio-ahnas.

Tuo metu Konstitucinis teismas svarstys, ar prezidentė pažeidė svarbiausią šalies įstatymą. Jei šeši iš devynių teisėjų pasisakys už apkaltą, Park Geun-hye bus nušalinta nuo pareigų.

Tada per 60 dienų būtų surengti prezidento rinkimai, bet vargu ar korėjiečių pasitikėjimas demokratija atsigautų ir išrinkus naują vadovą.

Park Geun-hye yra kaltinama spaudusi įvairias įmones paaukoti 80 milijardų Pietų Korėjos vonų (65,6 mln. eurų) savo draugės Choi Soon-sil įkurtoms organizacijoms „Mir“ ir „K-Sports“.

Prezidentė leido savo patikėtinei kištis į valstybės politiką, perrašyti jos kalbas ir skaityti slaptą informaciją.

Choi Soon-sil padėjėjas ir muzikinių bei vaizdo įrašų įmonės direktorius Cha Eun-taekas naudojosi jos kontaktiniais duomenimis ir artimais ryšiais su pareigūnais, kad užsitikrintų pelningų projektų savo įmonei.

Be to, Choi Soon-sil dukra dėl motinos ryšių lengviau pateko į universitetą, kur jos žinios buvo vertinamos atlaidžiau. („The Guardian“, „The Korea Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.