Netoli išpuolio vietos buvęs lietuvis: „Turkai šokiruoti“

Stambule, kuriame šeštadienio vakarą nugriaudėjo sprogimas, nusinešęs 38 žmonių gyvybę ir sužeidęs dar daugiau nei pusantro šimto, studijuojantis lietuvis Augustinas Šulija atsidūrė visai netoli išpuolio vietos. Vaikinas papasakojo, kokios nuotaikos dabar sklando Turkijoje.

Sekmadienį laidojamos išpuolio aukos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sekmadienį laidojamos išpuolio aukos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2016, 11:24 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:20 PM

„Vietos žmonės prislėgti, nusiminę, tai toli gražu ne pirmas teroro aktas, bet jeigu yra kokia nors šalis, kuri yra pasirengusi tokiems įvykiams, tai yra Turkija. Tačiau daugelis turkų šokiruoti, jaučiasi slogi atmosfera“, – apie nuotaikas po sprogimo pasakojo lietuvis.

Sekmadienį išpuolio vietoje surengtas oficialus mitingas prieš teroro aktą. Be to, jau prasidėjo ir per ataką žuvusių policininkų laidotuvės, kuriose dalyvavo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, premjeras Binali Yildirimas ir kiti politikai. 

Tarp 38 žuvusiųjų yra 30 pareigūnų, septyni civiliai ir vienas asmuo, kurio tapatybė kol kas nenustatyta. Dar 155 žmonių buvo sužeisti, iš jų 14 atsidūrė intensyvios terapijos skyriuose. 

Girdėjo šūvius, matė dūmus

Stambule žurnalistiką studijuojantis vaikinas pasakojo gyvenantis netoli stadiono, tad šeštadienio vakarą matė dėl sprogimo kilusį sąmyšį.

„Kai įvyko sprogimas, aš buvau kelte, pamačiau rūkstančius dūmus prie stadiono. Eidamas gatve mačiau didžiules greitosios pagalbos pajėgas, kurios važiavo link įvykio vietos. Buvo aišku, kad tai didelis sprogimas, daug sužeistų ir žuvusių žmonių“, – lrytas.lt pasakojo lietuvis.

A.Šulija pasakojo išgirdęs kelis padrikus šūvius, dėl kurių žmonės sukluso, bet nepanikavo.

„Nebuvo aišku, iš kurios pusės garsas sklinda, todėl pasitraukėme toliau nuo gatvės. Nuo stadiono pusės matėsi dūmų ir pradėjo eiti automatais ginkluoti pareigūnai. Gatvė buvo užtverta, kad ja galėtų pravažiuoti greitosios pagalbos automobiliai, – prisiminė lietuvis. – Ėjome aplink stadioną, bet niekas nekomentavo, kas vyksta. Nieko nebuvo žinoma, tik apie sužeistus žmones. Tačiau buvo aišku, kad šis teroro aktas yra daug didesnis nei manyta iš pradžių.“

Sekmadienio rytą į įvykio vietą vėl atvykęs lietuvis teigė, kad čia toliau dirba gausios policijos pajėgos.

„Būriuojasi nemažai žmonių, yra policijos, tačiau galima laisvai praeiti. Gatvės daug tuštesnės, iškabintos Turkijos vėliavos, daugelis jų nuleistos. Patys turkai sako, kad panašių teroro atvejų dar gali pasitaikyti ir daugiau“, – pripažino A.Šulija.

Pripranta prie išpuolių

Stambule buvę kiti liudininkai tikino, kad išpuolis juos sukrėtė, tačiau per pastaruosius metus panašių įvykių pasitaikė tiek daug, kad atakos nebestebina.

„Viskas priminė pragarą. Liepsnos nusidriekė iki dangaus. Gėriau arbatą kavinėje šalia mečetės. Žmonės palindo po stalais, moterys pradėjo verkti. Futbolo sirgaliai, sėdėję kavinėje, stengėsi pasislėpti, buvo baisu“, – „The Guardian“ pasakojo šalia stadiono įsikūrusioje mečetėje dirbantis valytojas Omeras Yilmazas.

Šalia stadiono stovinčiame viešbutyje buvusi Stambulo gyventoja Sheri Cavazos „The New York Times“ pasakojo išgirdusi sprogimą, o tada atsisukusi ir išvydusi antrąjį.

„Iškart supratau, kad tai buvo teroro išpuolis. Net nenustebau, nes beveik tikėjausi, kad greitai kažkas įvyks“, – tikino moteris.

Panašiai kalbėjo ir šalia stadiono dirbęs taksi vairuotojas Ozanas Tasas.

„Tai jau tampa nauja norma“, – pripažino turkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.