Po Maskvos kišimosi į JAV rinkimus – gasdinantys įspėjimai Europai

JAV žvalgybos išvados dėl Rusijos įsikišimo į JAV rinkimus privertė sunerimti ir europiečius. JAV įspėjo, kad atidūs turėtų būti prancūzai ir vokiečiai, kitąmet balsuosiantys svarbiuose rinkimuose. Be to, suabejota ir tuo, ar Jungtinės Karalystės referendumas dėl „Brexit“ buvo skaidrus, rašo „The Guardian“.

Penktadienį JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pranešė priėjusi prie išvados, kad Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus norėdama padėti Donaldui Trumpui iškovoti prezidento postą, o ne tik sukelti sumaištį, kaip teigta anksčiau.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penktadienį JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pranešė priėjusi prie išvados, kad Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus norėdama padėti Donaldui Trumpui iškovoti prezidento postą, o ne tik sukelti sumaištį, kaip teigta anksčiau.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2016, 2:57 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:17 PM

Penktadienį JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pranešė priėjusi prie išvados, kad Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus norėdama padėti Donaldui Trumpui iškovoti prezidento postą, o ne tik sukelti sumaištį, kaip teigta anksčiau.

Žvalgybos pareigūnai nustatė kibernetines atakas rengusių rusų grupuotę, pasivadinusią „Fancy Bear“. Jos pėdsakų amerikiečiai aptiko bene dešimtmetį rengtose atakose, kurios prasidėjo Rytų Europoje, ir dabartiniuose įsilaužimuose į JAV demokratų partijos serverius.

JAV pareigūnai „BuzzFeed News“ teigė, kad dabar šie programišiai yra nusitaikę į Europoje vyksiančius rinkimus. JAV agentūros teigė išplatinusios įspėjimus savo kolegoms Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Čekijoje ir Lietuvoje, kad per rinkimus gali iškilti Rusijos programišių atakų pavojus.

„Akivaizdu, kad „Fancy Bear“ atlikti veiksmai galėjo būti lengvai atkartoti kitoje. Deja, žinau mažiausiai du atvejus, kai mūsų įspėjimai atėjo pavėluotai. Išpuoliai vienu metu vyksta ne tik Amerikoje, bet kitose šalyse“, – sakė anonimu norėjęs išlikti žvalgybos pareigūnas.

Jungtinės Karalystės slaptosios žvalgybos tarnybos MI6 vadovas Alexas Youngeris šią savaitę įspėjo, kad Europos valstybės susiduria su pamatine kibernetinių atakų, propagandos ir kišimosi į demokratinį procesą grėsme.

Spėjama, kad MI6 vadovo žodžius paskatino CŽV įspėjimai, kad Rusija galėjo kištis ir į „Brexit“ referendumą.

V.Putino valdžiai, kaip manoma, palankus Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES ir to lemiamas Bendrijos ir NATO silpnėjimas.

Baiminamasi, kad panašių grėsmių gali iškilti per kitais metais vyksiančius Prancūzijos prezidento rinkimus. Marine Le Pen vadovaujama kraštutinės dešinės partija „Nacionalinis frontas“ čia yra sulaukusi paramos iš Rusijos bankų.

Vokietijoje viena įtakingiausių Europos lyderių ir V.Putino priešininkė kanclerė Angela Merkel rugsėjį taip pat turės dėl valdžios susigrumti su kraštutinės dešinės partijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.