M. Gorbačiovas daug tikisi iš D. Trumpo ir sukritikavo V. Putiną

Žlugus Sovietų Sąjungai prieš 25 metus Michailas Gorbačiovas tikėjosi JAV ir jos sąjungininkių pagalbos. Dabar 85-erių buvęs prezidentas mano, kad nesugebėję pasiūlyti pagalbos Vakarai iššvaistė galimybę sukurti saugesnį pasaulį.

Buvęs sovietų lyderis M.Gorbačiovas.<br>AP nuotr.
Buvęs sovietų lyderis M.Gorbačiovas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 4:57 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:49 PM

Interviu naujienų agentūrai AP M.Gorbačiovas išreiškė viltį, kad JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui, abiejų šalių santykiai pagerės.

„Santykiai tarp mūsų yra svarbūs visam pasauliui, todėl turime atsižvelgti ir į kitų interesus“, – sakė M.Gorbačiovas.

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis pripažino likęs nustebintas D.Trumpo pergalės, bet kol kas nesiima jo vertinti. Esą pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokią politiką pasirinks naujojo prezidento administracija.

„Jis neturi daug politinės patirties, bet gal tai ir gerai“, – sakė M.Gorbačiovas.

Pasak jo, Vakarai nesugebėjo susitvarkyti su nauja bendradarbiavimo era, kuri atėjo po „perestroikos“.

Rusijos ir Vakarų santykiai yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų. Įtampa išaugo 2014 metais, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir parėmė prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

JAV ir Europos Sąjunga atsakė Maskvai ekonominėmis sankcijomis ir tai prisidėjo prie Rusijos ekonomikos nuosmukio.

Pasak M.Gorbačiovo, Rusijos ir JAV lyderiai dabar turi sėsti prie derybų stalo ir „likti prie jo tol, kol pasieks susitarimą“.

„Pasauliui reikalingas Rusijos ir JAV bendradarbiavimas. Kartu šios šalys gali nuvesti pasaulį nauju keliu“, – tikino buvęs sovietų lyderis.

M.Gorbačiovas pagyrė kadenciją baigiantį JAV prezidentą Baracką Obamą, tačiau sukritikavo jo politiką Rusijos atžvilgiu – ją pavadino nevykusia.

„Rusija nuolatos buvo dėl visko kaltinama. Dabar gi Maskva norėtų gerų santykių su Amerika, tačiau juos užmegzti sunku, nes Rusija jaučiasi apgaudinėjama“, – tikino M.Gorbačiovas.

Paklaustas apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvęs sovietų lyderis apibūdino jį kaip „žmogų, vertą prezidento posto“. Tiesa, čia pat M.Gorbačiovas apkaltino Kremlių suvaržius žodžio laisvę ir įvedus politinę kontrolę.

„Iš pradžių palaikiau jį beveik visais klausimais, o vėliau pradėjau kiek kritikuoti“, – sakė M.Gorbačiovas.

Pasaulyje M.Gorbačiovas sulaukė plojimų už įvykdytą „perestroiką“, kuri sumažino valstybės ekonominę kontrolę. Jis taip pat prisidėjo ir prie Šaltojo karo pabaigos.

Tačiau Rusijoje buvęs sovietų lyderis dažnai kaltinamas dėl Sovietų Sąjungos žlugimo, prasidėjusių ekonominių sunkumų ir politinių neramumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?