Oficialu: JAV diplomatijai vadovaus politinės patirties neturintis naftos magnatas

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pasveikino tokį sprendimą. 

R.Tillersonas vadovauja naftos bendrovei.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Tillersonas vadovauja naftos bendrovei.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 8:27 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:59 PM

Šis D.Trumpo pasirinkimas vainikavo ilgai trukusį procesą, kai kada iškeldavusį į viešumą išrinktojo prezidento padėjėjų vidaus nesutarimus. Be to, D.Trumpui gali tekti susigrumti su Kongresu dėl R.Tillersono, palaikančio ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kandidatūros patvirtinimo.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pasveikino tokį sprendimą. 

„Vadovaudamas vienai didžiausių naftos kompanijų, jis turėjo progų pabendrauti su mūsų atstovais. Savo pareigas jis atliko labai profesionaliai“, – kalbėjo prezidento atstovas.

Paklaustas, kaip R.Tillersono paskyrimas paveiks JAV santykius su Rusija, D.Peskovas tikino, kad vadovavimas kompanijai ir diplomatiniam korpusui yra labai skirtingi dalykai. 

„Dabar bet kokios simpatijos turės užleisti vietą konstruktyviam požiūriui ir profesionalizmui. Tikiuosi, kad būtent taip ir įvyks“, – tikino D.Peskovas. 

Išrinktasis prezidentas šeštadienį buvo susitikęs su R.Tillersonu; šis jųdviejų pokalbis buvo jau antrasis per savaitės laikotarpį. 

Žinia, kad valstybės sekretoriumi bus pasiūlytas R.Tillersonas, iškart sukėlė nerimą Kapitolijuje. Floridos senatorius Marco Rubio savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad „draugystė su Vladimiru“ nėra ypatumas, pagal kurį jis rinktųsi Valstybės departamento vadovą.

Praeitą savaitgalį duodamas interviu televizijai „Fox News“ D.Trumpas sakė, kad R.Tillersono glaudūs ryšiai su Maskva yra privalumas. Būdamas „Exxon Mobil“ vadovas jis artimai dirbo su Rusija ir 2013 metais buvo V.Putino apdovanotas Draugystės ordinu.

„Didelis privalumas, kad jis pažįsta daugelį žaidėjų – ir jis juos gerai pažėsta. Jis sudarinėja didžiulius sandorius Rusijoje. Jis sudarinėja didžiulius sandorius savo kompanijai“, – aiškino D.Trumpas.

Teksase gimęs R.Tillersonas pradėjo dirbti „Exxon Mobil Corp.“ 1975 metais, vos baigęs universitetą. Prieš tapdamas šios korporacijos vadovu jis betarpiškai susidūrė su įvairiais naftos verslo iššūkiais ir ėjo pareigas bendrovės padaliniuose JAV, Jemene bei Rusijoje.

D.Trumpas taip pat rimtai svarstė paskirti vadovauti Valstybės departamentui Mittą Romney, 2012 metais tapusį respublikonų kandidatu į prezidento postą. Pirmadienio vakarą M.Romney sakė, kad jaučiasi pagerbtas, jog jo kandidatūra buvo svarstyta.

D.Trumpo sprendimui svarstyti galimybę paskirti M.Romney, aršiai jį kritikavusį per rinkimų kampaniją, labai nepritarė kai kurie jo padėjėjai. Pasak jų, toks žingsnis gali būti palaikytas D.Trumpo uolių šalininkų išdavyste.

Per kampaniją M.Romney tvirtino, kad D.Trumpas yra „sukčius“, bet negailėjo pagyrimų išrinktajam prezidentui po jųdviejų diskusijų per privačius pietus Manhatane, kur buvo svarstoma senatoriaus galimybė užimti valstybės sekretoriaus. Pirmadienio vakarą M.Romney rašė feisbuke, kad jo pokalbis su D.Trumpu buvo „malonus ir apšviečiantis“.

„Turiu labai didelių lūkesčių, kad ši naujoji administracija ves šalį į didesnę stiprybę, klestėjimą ir taiką“, – tvirtino M.Romney.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.