Laisvės ištroškusius Rytų Alepo gyventojus įkalino režimo smūgiai

Ketverius metus trukęs mūšis dėl Alepo baigėsi. Paskutiniai Sirijos miestą kontroliavę sukilėliai sutiko sudėti ginklus ir pasitraukti. Tačiau pirmoji evakuacija kaip mat buvo atšaukta dėl naujų puolimų, o ketvirtadienį atnaujinus evakuaciją  nuogąstaujama, kad Rytų Alepe įstrigę sukilėliai ir civiliai gali įžengti į spąstus arba taip ir likti apsupti Sirijos režimo pajėgų.

Anot Sirijos valstybinės televizijos, iš paskutinių opozicijos kontroliuojamų Sirijos Alepo miesto rajonų bus evakuota mažiausiai 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Anot Sirijos valstybinės televizijos, iš paskutinių opozicijos kontroliuojamų Sirijos Alepo miesto rajonų bus evakuota mažiausiai 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS, BBC, ELTA, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 15, 2016, 1:01 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:27 PM

Antradienio vakarą pasiektas paliaubų susitarimas tarp apsiaustame Alepe išlikusių opozicijos pajėgų ir Sirijos kariuomenės vakar taip ir neįsigaliojo.

„Remiantis naujausia mūsų gauta informacija, visi kariniai veiksmai Rytų Alepe baigėsi. Sirijos vyriausybė susigrąžino rajonų kontrolę“, – pranešė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Vitalijus Čiurkinas.

Į miestą atvyko autobusai, kuriais turėjo būti išvežti žmonės. Tačiau kelias valandas praleidę Alepe jie grįžo tušti.

Trečiadienį mieste ir vėl prasidėjo susirėmimai. Aktyvistai pranešė apie atsinaujinusius antskrydžius. Vietos gelbėtojų teigimu, per kovas buvo sužeista dešimtys civilių.

Siriją konflikte palaikanti Rusija teigė, kad bombardavimai atnaujinti tik tuomet, kai sukilėliai pažeidė paliaubų susitarimą.

Valstybinė Sirijos televizija pranešė, kad sukilėliai apšaudė vyriausybės kontroliuojamas miesto dalis, dėl to žuvo mažiausiai 6 žmonės.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris trečiadienį dėl trapios Alepo situacijos kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kaltinimų pažėrė ir Basharo al-Assado pajėgoms.

„Tikiuosi, kad prasideda civilių ir derybose aptarta opozicijos kovotojų evakuacija iš Rytų Alepo. Deja, raketos vėl buvo pradėtos leisti“, – apgailestavo Turkijos prezidentas.

Tačiau Ankarai ir Maskvai tarpininkaujant sudarytas paliaubų susitarimas veikiau sužlugo dėl Sirijos vyriausybės reikalavimų.

Iš pradžių užtikrinusi, kad leis sukilėliams saugiai pasitraukti iš užimtų rajonų, vėliau B.al-Assado valdžia pareikalavo mainais už tai evakuoti ir gretimuose kaimuose įstrigusius savus karius, apsuptus opozicijos pajėgų. Panašių reikalavimų pateikė ir Irano sukarintos grupuotės.

Be to, kariai uždraudė daliai žmonių evakuotis ir reikalavo, kad jie nurodytų savo tapatybę.

Painios paskutinės apgulties valandos sustiprino nuogąstavimus dėl smurto prieš civilius.

Jungtinės Tautos pranešė apie B.al-Assadą palaikančių pajėgų vykdomas masines žudynes.

JT teigimu, iš sukilėlių perimtuose rajonuose antradienį buvo nušauti mažiausiai 82 žmonės, tarp jų 11 moterų ir 13 vaikų.

Tokias žinias Rusija neigia. Antai ir propagandinė Kremliaus kontroliuojama televizija „Russia Today“ vakar tikino, kad iš Alepo sklindantys pasakojimai apie kenčiančius civilius – Vakarų išsigalvojimai, o iš tikrųjų sirai esą džiaugiasi sulaukę išvaduotojų – režimo kariuomenės.

Panašiai kalbėjo ir Sirijos ambasadorius JT Basharas al-Ja’afari, tikindamas, kad Alepas „buvo išgelbėtas iš teroristų ir sugrįžo į tautos rankas“.

„Kreipiuosi į B.al-Assado režimą, Rusiją ir Iraną, kurie yra atsakingi už besitęsiančias skerdynes Alepe. Ar nebemokate jausti gėdos? Ar nė vienas žuvęs vaikas jums nesukelia siaubo? Kada nustosite meluoti?“ – JT Saugumo Tarybos posėdyje klausė JAV atstovė Samantha Power.

Rytų Alepe sukilėliai įsikūrė 2012 metais, o pernai Sirijos vyriausybės pajėgų kontrolė mieste buvo visai nusilpusi, kol į konfliktą neįsitraukė Rusija.

Maskvos antskrydžiai persvėrė konfliktą B.al-Assado pajėgų naudai, o nuo lapkričio 21-osios pradėtas sausumos puolimas leido perimti visus opozicijos turėtus Alepo rajonus.

Alepo atsiėmimas yra didžiausia iki šiol pasiekta B.al-Assado pergalė penkerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare. Buvęs komercinis centras ir antras pagal dydį Sirijos miestas laikomas svarbiu susisiekimo su Turkija keliu.

Tiesa, mieste vis dar yra įstrigę šimtai žmonių ir neaišku, kaip jiems bus leidžiama išvykti.

„Tikiuosi, kad sukilėliai priešintis nustos per artimiausias dvi arba tris dienas“, – vakar vylėsi Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad drauge su Sirijos pareigūnais rengia rytinėje Alepo miesto dalyje dar esančių sukilėlių evakuaciją.

„Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius, Rusijos ugnies nutraukimo stebėjimo centras, bendradarbiaudamas su Sirijos valdžia, rengia likusių sukilėlių ir jų šeimų narių evakuaciją iš rytinių Alepo rajonų“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sukilėliai bus evakuojami Sirijos šiaurės vakaruose esančio Idlibo miesto link, 20-čia autobusų ir 10-čia greitosios pagalbos automobilių, nurodoma pranešime, kuris, pasak šaltinio Sirijos armijoje, buvo paskelbtas pasiekus naują susitarimą dėl Alepe likusių kovotojų evakavimo.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad Sirijos pareigūnai garantavo iš miesto išvykstančių sukilėlių saugumą.

Tiesa, vieno Alepo rajono greitosios medicinos pagalbos tarnyba pranešė, kad Sirijos vyriausybę remiančios pajėgos ketvirtadienį apšaudė vilkstinę, kuri rengėsi palikti sukilėlių valdomą rytinę Alepo dalį. Tai turėjo būti pirmoji evakuacija iš sukilėlių kontroliuojamos rytų Alepo dalies.

„Vilkstinę apšaudė Sirijos režimo pajėgos, trys buvo sužeisti, vienas jų – civilinės gynybos darbuotojas. Jie buvo nuvežti atgal į apsuptąją teritoriją“, – Sirijos opoziciją remiančiam televizijos kanalui „Orient TV“ sakė Ahmedas Sweidas. „Orient TV“ taip pat pranešė, kad pirmoji sužeistųjų grupė išvyko iš rytų Alepo ir jau pasiekė Ramusos priemiestį.

Tuo tarpu Alepo sukilėlių grupės pareigūnas sakė, kad pirmoji vilkstinė paliko vieną rytinių miesto rajonų, bet vėliau teigė, esą ji sustojo pusiaukelėje, dar neišvažiavusi iš apsuptojo anklavo.

Anot Sirijos valstybinės televizijos, iš paskutinių opozicijos kontroliuojamų Sirijos Alepo miesto rajonų bus evakuota mažiausiai 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.