Slapta su separatistais susitikusi N. Savčenko užsitraukė tautiečių rūstybę

Gegužę iš Rusijos kalėjimo išlaisvinta garsioji Ukrainos pilotė Nadija Savčenko apstulbino tautiečius. Ji slapta susitiko su Kremliaus remiamais separatistais, be to, paaiškėjo, kad ji jau seniausiai išėjo iš politinės partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“).

N.Savčenko slapta susitiko su Rusijos remiamais separatistais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
N.Savčenko slapta susitiko su Rusijos remiamais separatistais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 11:42 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:29 PM

Parlamentarė N.Savčenko patvirtino, kad praėjusią savaitę Minske susitiko su rusų remiamų separatistų lyderiais Aleksandru Zacharčenka bei Igoriu Plotnickiu ir aptarė galimus apsikeitimus kaliniais. Susitikime taip pat dalyvavo du Rusijos atstovai.

Toks jos poelgis sulaukė buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščina“ pykčio, nes tai buvo laikoma „derėjimusi su teroristais“, rašo „Radio Free Europe“.

35-erių N.Savčenko teigė savo partijai nepranešusi apie susitikimą su separatistais, mat „kiekvienas įstatymų leidėjas nepriklausomai nuo savo partijos yra išrinktas liaudies“.

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) štabo viršininkas Oleksandras Tkačukas teigė, kad šią savaitę N.Savčenko jam asmeniškai patvirtino, kad buvo susitikusi su separatistais.

Pasak O.Tkačuko, pilotė jokių įstatymų nepažeidė, bet „galimai nesilaikė parlamento saugumo procedūrų“. Kadangi Ukrainos parlamentarai gauna priėjimą prie šalies slaptos informacijos, jie privalo iš anksto pranešti Aukščiausiajai Radai apie planuojamas keliones į užsienį.

„N.Savčenko turėjo pranešti parlamentui apie ketinimus vykti į užsienį“, – tvirtino O.Tkačuko.

Greitai paaiškėjo, kad situacija buvo dar painesnė, nei manyta. Gruodžio 13-ąją N.Savčenko atstovė Tatjana Protorčenko paskelbė, kad pilotė jau spalį išėjo iš politinės partijos „Batkivščina“.

Tiesa, T.Protorčenko pareiškė, kad N.Savčenko vis dar yra „Batkivščina“ parlamentinės frakcijos narė, bet greitai „pradės karjerą kaip nepriklausoma įstatymų leidėja“. O J.Tymošenko aiškino, kad N.Savčenko turėtų būti kuo greičiau išmesta iš frakcijos.

Anot J.Tymošenko, pilotė buvo pakviesta į gruodžio 20-ąją vyksiantį susitikimą „pasikalbėti ir priimti sprendimą“.

„N.Savčenko gali planuotis gyvenimą ir politinius veiksmus kaip tik nori, – rėžė J.Tymošenko. – Ji neturi nieka bendro su mūsų partija.“

Tuo metu N.Savčenko teigė ir toliau mėginsianti išlaisvinti ukrainiečius, kuriuos laiko įkalinę Rusijos remiami separatistai.

Ji taip pat tvirtino, kad susitikimas su separatistų vadeivomis nebuvo bandymas legalizuoti teroristus, esą „niekas negali legalizuoti to, kas nelegalu“.

N.Savčenko aiškino, kad nėra priežasties jos išmesti iš parlamento Nacionalinio gynybos komiteto, o Ukrainai dabar labiausiai reikia taikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.