Kas jis – naujasis Rusijos propagandos ruporas?

Televizijos realybės šou išrinktas Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo pagalbininkas dedasi milijonieriumi, tačiau į tiesą tai nepanašu. Drakonu pravardžiuojamo regiono lyderio pagalbininkas Filipas Varičenka – naujasis Rusijos propagandos ruporas.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 7:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:02 PM

Lapkritį televizijos realybės šou „Komanda“ varžėsi 12 vyrų, kurie troško tapti R.Kadyrovo patikėtiniu. Savo pasiryžimą jie turėjo įrodyti boksuodamiesi, brisdami per upę ir šaudydami iš arbaletų.

Laimėtoju, skambant rusiškai popmuzikai ir šaudant fejerverkams, buvo paskelbtas 24-erių F.Varičenka.

Pristatytas kaip „jaunas milijonierius iš Diuseldorfo, kuriam nusibodo europietiški patogumai“ vaikinas duodamas interviu „The Moscow Times“ vengė klausimo, ar ši informacija teisinga.

Mat nuogąstavo, kad po to gali kilti nesusipratimų. Tiesa, jis patvirtino, kad visa šeima, įskaitant jį patį, yra rusai.

„Dirbau vienoje Vokietijos įmonėje – nenoriu sakyti, kurioje – ir ten buvo labai įdomu, daug keliavau. Tačiau norėjau ko nors prasmingesnio, – pasakojo F.Varičenka. – Išgirdau apie R.Kadyrovo šou, pamaniau, kad tai juokai, bet vis tiek sumaniau dalyvauti.“

Jaunuolis paliko gerą įspūdį per interviu telefonu ir tada prasidėjo stebuklingų sutapimų virtinė. Atrankoje į šou jis buvo paskutinis likęs kandidatas, bet R.Kadyrovas esą slapta jį išsirinko laimėtoju jau per patį pirmąjį susitikimą.

„Realybės šou matėte tik pusę to, kaip R.Kadyrovo vyriausybė dirba: jie dirba trisdešimt, ne, šimtą valandų kasdien, – padlaižiavo F.Varičenka. – R.Kadyrovas dirba dar daugiau! Nežinau, kada jis miega.“

Pasak jauno vyro, Čečėnijos lyderis jį atrinko, nes jis buvo „kitoks, bet pakankamai normalus“. Pirmą kartą F.Varičenka ir R.Kadyrovas susitiko pusę antros nakties. Tada milijonierius čečėnui ir paliko įspūdį.

„Papasakojau R.Kadyrovui, kad neturėjau gimti, nes turiu dvynį, o mažesnis embrionas dažnai miršta, – tvirtino F.Varičenka. – Jau tada kovojau dėl savęs. Mokykloje irgi turėjau kovoti. O 12-os pasakiau motinai, kad noriu studijuoti JAV.

Ji juokėsi, bet sulaukęs 16-os persikėliau į Kaliforniją vienas.“

Labiausiai R.Kadyrovą paveikė jaunuolio pagyros, kad būdamas devynerių jis užsidirbo pirmuosius 10 dolerių, ir žodžiai, jog „viskas įmanoma, jei turi pakankamai aistros ir tau padeda Dievas“.

„Nesuvokiau, kad laimėjau, kol R.Kadyrovas nenusivedė manęs į savo biurą be kamerų ir nepasakė man: „Pasirinkau tave jau tada, kai pirmąkart susitikome prie pusryčių stalo, – sakė F.Varičenka. – Jis yra labai malonus, mandagus ir romus.“

Realybės šou laimėtojas tikino, kad žiniasklaida apie žmogaus teisių negerbiančią ir represijomis užsiimančią Čečėniją meluoja ir rodo tik tai, ką nori parodyti.

„Prieš čia atvykdamas daug visko skaičiau ir šiek tiek nerimavau – atskleidė F.Varičenka. – Bet pirmą kartą pamatęs R.Kadyrovą pagalvojau: jis irgi žmogus, jis irgi turi širdį. Aišku, kad jam reikia būti stipriu lyderiu, nes jis visą Čečėniją pastatė nuo nulio.“ („The Moscow Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.