Oro tarša nuodija pusę milijardo kinų: tūkstančiai bėga iš miestų

Oro kokybė Kinijoje suprastėjo iki labai pavojingo lygio. Šalies gyventojai turi su kaukėmis vaikščioti netgi namie, o daugybė savo sveikata susirūpinusių žmonių pradėjo masiškai bėgti iš didmiesčių.

Užterštuose Kinijos miestuose žmonės nešioja respiratorius ir kaukes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Užterštuose Kinijos miestuose žmonės nešioja respiratorius ir kaukes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 22, 2016, 1:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:14 PM

Tokių pabėgusių iš smogo varginamų miestų yra kelios dešimtys tūkstančių. O iš viso Kinijoje nuo naujausio šalyje atsiradusio smogo kenčia beveik pusė milijardo žmonių.

Daugelio šiaurinės ir centrinės Kinijos gyventojų padėtis – nepavydėtina. Mat ten jau nuo penktadienio paskelbtas aukščiausio, „raudonojo“, lygio oro taršos pavojus. Čia dangaus nebematyti per smogą, kurio spalvos pereina nuo geltonos iki anglies juodumo.

Anot nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“, pastarosiomis dienomis Kinijoje pavojingai užterštu oru kvėpavo net 460 mln. žmonių – tiek pat, kiek gyventojų yra kartu sudėjus JAV, Meksikos ir Kanados gyventojų skaičių.

Pekine dirbantis „Greenpeace“ aktyvistas Lauri Myllyvirta tvirtino, kad stengdamasis plaučius apsaugoti nuo taršos jis vengė eiti į lauką, naudojo du oro valytuvus, o ant veido buvo užsidėjęs statybininkų kaukę, kuri padeda sulaikyti kietąsias daleles.

„Reikia kiek įmanoma apsisaugoti nuo taršos“, – aiškino L.Myllyvirta.

Tačiau ne visi ėmėsi tokių priemonių – jie nusprendė paprasčiausiai nuo problemos pabėgti. Dalis išskrido į užsienį – Australiją, Indoneziją, Japoniją ir Maldyvus. Tiesa, svetur spruko ne visi. Daugybė žmonių nutarė išskristi į kitus, ne tokius užterštus Kinijos regionus.

Viena nuo smogo pabėgusių kinių Jiang Aoshuang teigė, kad ji iš Pekino paspruko kartu su vyru ir 10-mečiu sūnumi. Jie nuvyko į Čongli rajone esantį slidinėjimo kurortą, tačiau jis buvo pilnas kitų oro taršos „pabėgėlių“.

„Jausmas buvo tarsi būtume pabėgėlių stovykloje“, – tikino Jiang Aoshuang.

Į Čongli pabėgusi Yang Xinglin teigė, kad norėdama apsaugoti savo sveikatą ji net pasiėmė atostogų: „Klausiate manęs, kodėl palikau Pekiną? Dėl to, kad noriu gyventi.“

Tuo metu Emma Zhang su savo sūnumi iškeitė smogu apnikusį Čengdu miestą į Junano provinciją.

„Pagaliau pamačiau mėlyną dangų, – džiūgavo kinė. – Buvo nuostabu!“

Panašiai pasielgė ir iš Pekino kilusi Li Dongke.

Pasak šios kinės, jos visa šeima paliko sostinę ir išvyko į Junano provincijos sostinę Kunmingą arba Hainano salą Pietų Kinijos jūroje.

Vis dėlto pabėgti pavyksta ne visiems: kai kurie oro uostai Kinijos šiaurėje buvo beveik visiškai paralyžiuoti dėl smogo, atšaukta šimtai skrydžių.

„Greenpeace“ aktyvistas L.Myllyvirta teigė, kad jo atstovaujama organizacija dėl žieminio smogo kinus perspėjo jau liepą, kai buvo pastebėta, kad vyriausybė skatina daug teršiančios cemento ir plieno industrijos įmonių veiklą.

Dėl to savo veiklą suaktyvino ir daugybė prastai reguliuojamų plieno gamintojų, kurie labai smarkiai prisidėjo prie oro taršos.

Ketvirtadienį smogas pagaliau išsisklaidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.