Ginčas tęsiasi: Izraelio premjeras pasmerkė Johno Kerry kalbą

Izraelio ministras

B.Netanyahu kritikavo J.Kerry kalbą, esą ji buvo šališka.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
B.Netanyahu kritikavo J.Kerry kalbą, esą ji buvo šališka.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 9:54 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:20 PM

J.Kerry teigė, kad dviejų valstybių sambūviu pagrįstam taikos susitarimui yra „iškilęs rimtas pavojus“. Pasak jo, rimta problema yra Izraelio gyvenviečių statybos okupuotose palestiniečių teritorijose.

B.Netanyahu sakė esąs nusivylęs J.Kerry pasakyta kalba, kurią pavadino nesubalansuota ir „liguistai sutelkta“ vien į gyvenviečių statybas.

Pasak jo, J.Kerry „parėmė atkaklią teroristinę, prieš Izraelį nukreiptą palestiniečių kampaniją“.

Jis pridūrė, kad Artimųjų Rytų konflikto esmė yra palestiniečių nenoras pripažinti Izraelio valstybės teisės egzistuoti, „tačiau J.Kerry nepastebi šios paprastos tiesos“.

Kiek anksčiau išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė paramą Izraeliui socialiniame tinkle „Twitter“. Jis rašė neleisiąs niekinti Izraelio ir su šia šalimi elgtis nepagarbiai. Izraelį jis paragino išlikti stiprų iki kito mėnesio, kai užims prezidento postą.

Penktadienį JAV nusprendė nevetuoti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos, kuria reikalaujama nutraukti žydų gyvenviečių statybą. Izraelis griežtai sukritikavo šį balsavimą.

Izraelio gyvenviečių statyba yra vienas daugiausiai ginčų tarp žydų ir palestiniečių keliančių klausimų. Palestiniečiai gyvenviečių statybą laiko kliūtimi pasiekti taiką ir sukurti stabilią Palestinos valstybę.

Nuo 1967-ųjų, kai Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir aneksavo Rytų Jeruzalę, pastatytose 140 gyvenviečių gyvena per pusę milijono žydų. Remiantis tarptautine teise gyvenvietės yra nelegalios, tačiau Izraelis tai ginčija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.