Skandalas: Rusija įtūžo ant Prancūzijos dėl šaipymosi iš lėktuvo katastrofos

Rusija rimtai įsiuto ant Prancūzijos. Mat prieštaringai vertinamas, aštriai kalbėti nebijantis prancūzų satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ nupiešė tris karikatūras, kurioje pašiepiama gruodžio 25 dieną įvykusi lėktuvo katastrofa.

„Charlie Hebdo“ nupiešė karikatūras, kuriose tyčiojamasi iš Rusijos lėktuvo katastrofos.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Twitter“ ir AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Charlie Hebdo“ nupiešė karikatūras, kuriose tyčiojamasi iš Rusijos lėktuvo katastrofos.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Twitter“ ir AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 12:51 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:18 PM

Į Juodąją jūrą nukritęs Rusijos gynybos ministerijos lėktuvas pražudė visus 92 juo skridusius žmones, įskaitant Aleksandrovo ansamblį ir rusų mylimą gydytoją Jelizavetą Glinką.

Keleiviai skrido iš Maskvos į Latakiją Sirijoje, kur ansamblis turėjo pakelti ūpą ten kovojantiems rusų kariams. Tačiau degalų Adlerio oro uoste prie Sočio pasipildęs laineris Tu-154 už poros minučių smigo į bangas.

Orlaivio katastrofa rusams nėra pajuokos objektas, todėl jiems žadą atėmė, kad „Charlie Hebdo“ drįso išsityčioti iš beveik šimtui žmonių gyvybę atėmusios nelaimės, rašo „The Moscow Times“.

Vienoje iš karikatūrų nupieštas krintantis lėktuvas ir Aleksandrovo ansamblio narys, giedantis: „Aaaaaaa!“ „Charlie Hebdo“ tyčiojosi, esą prieš rėžiantis orlaiviui į vandenį ansamblis dainavo.

Dar vienoje prancūzų satyrinio leidinio karikatūroje pavaizduotas krintantis lėktuvas su užrašu „Blogos žinios, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino nebuvo viduje“.

O trečia karikatūra vaizduoja po vandeniu dainuojančius Aleksandrovo ansamblio narius, už kurių fone matosi sudužęs orlaivis. Virš karikatūros yra užrašas „Po nelaimės Raudonoji armija užkariauja naują publiką“.

„Charlie Hebdo“ už savo karikatūras niekados neatsiprašo ir tai nėra pirmas kartas, kai žurnalas išsityčiojo iš Rusijos nelaimių. Pernai lapkritį leidinys šaipėsi iš lėktuvo katastrofos, kurią sukėlė teroristai. Tada žuvo 224 žmonės.

„Tai nesusiję su demokratija, saviraiška ar kitais dalykais“, – tada karikatūras kritikavo Kremliaus atstovas, pasak kurio, piešiniai buvo „gryna šventvagystė“.

Reaguodamas į pernai nupieštą karikatūrą Čečėnijos teisėjas uždraudė „Charlie Hebdo“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyrą Rusijoje. Tiesa, žurnalas tos paskyros nenaudoja nuo pernai sausio.

Vos kelios valandos po naujausių „Charlie Hebdo“ karikatūrų kilo skandalas, o rusai ragino pasirašyti internetinę peticiją, kad Maskva skirtų sankcijas Paryžiui, leidinio darbuotojams bei Prancūzijos kultūros bei telekomunikacijų ministrei Audrey Azoulay.

Rusų žurnalisto Nikolajaus Zubovo sukurtą peticiją jau pasirašė daugiau kaip 2,2 tūkst. žmonių.

2015 metų sausį islamą išpažįstantys teroristai įsiveržė į „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje ir nužudė 12 žmonių, o dar 11 sužeidė.

Smogikai po to redakcijos apylinkėse nužudė dar penkis žmones, kol galiausiai buvo nukauti policijos. Anot teroristų, išpuolis buvo kerštas už tai, kad „Charlie Hebdo“ tyčiojosi iš islamo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.