Strasbūre teroristai atšaukė Kalėdas ir Naujuosius metus

Gatvėse grupelėmis patruliuojantys automatais ginkluoti pareigūnai ir kariai. Stovėjimo aikštelėse išrikiuoti automobiliai, pažymėti specialiais ženklais, žyminčiais, kad jie priklauso stebėjimą mieste atliekančioms tarnyboms. Nuodugni visų pėsčiųjų patikra specialiuose, visą senamiestį juosiančiuose postuose – taip atrodo žiemos šventės Strasbūre. Šįmet jos čia minimos daug skurdžiau, nei bet kada.

Į Kalėdų mugė atvykę turistai, regis, jokių teroro išpuolių nesibaimina, nors aplinkui zuja pareigūnai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Į Kalėdų mugė atvykę turistai, regis, jokių teroro išpuolių nesibaimina, nors aplinkui zuja pareigūnai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė, specialiai lrytas.lt, Strasbūras

Dec 31, 2016, 4:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:00 PM

Šiek tiek ironiška, kad miestas, kuriame tiek daug kalbama apie žmogaus teises, turi pasitelkti visas įmanoma saugumo priemones, kad prancūzams jo gatvėse būtų saugu. Tačiau po šių ir praėjusių metų teroristinių įvykių stebėtis neverta.

Sulaikė įtariamus teroristus

Dėl padidinto saugumo lygio Strasbūras nėra išimtis, mat visoje Prancūzijoje tebegalioja nepaprastoji padėtis, kuri buvo paskelbta pernai po kruvinų „Islamo valstybės“ teroristų išpuolių Paryžiuje, per kuriuos žuvo 130 žmonių.

Lapkričio pabaigoje Prancūzijos policija sulaikė septynis asmenis įtariamus teroro išpuolių Marselyje ir Strasbūre planavimu. Pareigūnų išplatintame pareiškime buvo teigiama, kad minėtas teroro išpuolis turėjo tapti virtine koordinuotų atakų labiausiai turistų lankomuose miestuose.

Po to, kai buvo sulaikyti teroro išpuoliu įtariami asmenys, Strasbūre sugriežtintas saugumas ir dėl to, kad netrukus turėjo prasidėti kasmetinė Kalėdų mugė. Vietos pareigūnai jau tuomet įspėjo, kad iškilus rimtai grėsmei, mugė gali būti atidėta arba apskritai nebus rengiama.

Tramvajams senamiestyje uždrausta sustoti

Atšaukti Kalėdų mugės miesto valdžia vis tik nesiryžo, bet šiemet imtasi beprecedenčių saugumo priemonių. Gerokai sumažinta mugės teritorija: atsisakyta kalėdinės prekybos parke priešais pagrindinę traukinių stotį ir prekybininkų nameliai įkurdinti tik keliuose lankomiausiose senamiesčio vietose. Viena didžiausių kalėdinių mugių Europoje garsėjęs Strasbūras šiemet turistus pasitiko santūriai.

Per kelias savaites miestiečiai jau įprato matyti miesto stotyse ir kitose viešosiose vietoje automatais ginkluotus karius. Šie patruliuoja grupelėmis po kelis ir itin daug dėmesio skiria masinių susibūrimų vietoms, tokioms miesto aikštės ar stočių platformos.

Itin didelis dėmesys skirtas su viešuoju transportu susijusiam saugumui: tramvajai, kurių net kelios linijos kerta senamiestį, mugės teritorijoje nestoja iš viso. Tokiu būdu stengiamasi bent kiek sumažinti spūstis Strasbūro senamiestyje.

Paprastai puikiai išvystytu Strasbūro viešuoju transportu noriai besinaudojantys miestiečiai ir miesto svečiai netruko pastebėti ir dar vieną naujovę: vakarais tramvajų maršrutais, kurie kerta senamiestį važinėja viešąją tvarką užtikrinantys pareigūnai, ko anksčiau Strasbūre nebūdavo, mat Vilniaus dydžio miestas laikytas itin saugiu.

Visas Strasbūro senamiestis apjuostas patikros postais, kuriuose dirbantys asmenys tikrina visus į miesto centrą einančius pėsčiuosius. Norint praeiti pro užtvarus prašoma ne tik atidaryti turimus lagaminus ar kuprines, tikrinamos net ir nedidelės rankinės.

Apie savo darbą tikrintojai kalba nenoriai

Jaunas vaikinas, vilkintis specialia žalia liemene vos pamatęs fotoaparato objektyvą suskubo mojuoti rankomis ir leido suprasti, kad nenorėti atsidurti kieno nors asmeninio archyvo nuotraukoje, bet užkalbintas angliškai, atsako: „Dirbame po 4-6 valandas, darbui reikia tinkamai apsirengti juk lauke ne vasara, būna žvarboka“.

Paklaustas, kiek žmonių krepšių tenka per dieną patikrinti, pašnekovas tik gūžteli pečiais: „Niekuomet neskaičiavau, darbo tempas priklauso nuo to, ar geras oras, koks paros laikas, ar gatvėse yra žmonių. Per dieną tikrai būna keli šimtai... Mūsų čia dirba daug, tad eilių, norinčiųjų patekti į senamiestį per šiuos patikros postus, tikrai nesusidaro“, – šypteli jis.

Paklaustas, ar teko atliekant patikras aptikti praeivių rankinėse kokių nors draudžiamų ar įtartinų daiktų daiktų, patikros posto darbuotojo atsakymas vėl buvo itin santūrus: „Negaliu to su jumis aptarinėti, to neleidžia mano pareigybinė instrukcija, juk taip labai nesunku pakurstyti paniką“, – kalbėjo jis, bet vėliau pridūrė, kad labai rimtų incidentų per dvi jo darbo savaites nebūta, vos kartą teko dviejų smarkiai įkaušusių vokiečių turistų mandagiai paprašyti šiek tiek supratingumo, mat vos išgirdę prašymą, kad tikrintojai nori pamatyti jų lagaminų turinį, šie primygtinai sumanė apginti teisę į privatumą.

Turistai jaučiasi ramūs

Į Kalėdų mugė atvykę turistai, regis, jokių teroro išpuolių nesibaimina. Prie miesto egles užkabinta rusakalbių pora teigė, kad į Strasbūrą atvyko lankyti čia Europos Parlamente dirbančio bičiulio. „Jei būtų taip pavojinga, tai draugas būtų mus perspėjęs, kad liktume namuose.

Tiesa, šiek tiek nejauku traukinių stotyje, kai pamatai artinantis iki dantų ginkluotus kareivius, bet juk jų darbas užtikrinti mūsų saugumą. Pamenu, prieš keletą metų pas mus Maskvoje įvyko keli sprogimai metro stotyse, tuomet taip pat suskubta imtis saugumo priemonių“, – kalbėjo iš Rusijos į Strasbūrą paviešėti atvykusi Julija ir lakoniškai pridūrė: „Bet juk Strasbūras neturi metro, tad tai jiems negresia“.

Panašios nuomonės, kad Strasbūras saugus šventinio šurmulio pasiilgusiems turistams, laikėsi ir jau beveik metus čia gyvenantis studentas iš Danijos Erikas Veimeneris.

„Sutinku, kad gal daug kam nejauku matyti ginkluotus policininkus Kalėdų mugėje, bet tikiu, kad specialiosios tarnybos savo darbą dirba puikiai ir mums jaudintis nėra ko“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.