„The New York Times“: JAV Lietuvoje dislokavo specialiąsias pajėgas

Dešimtys JAV specialiųjų pajėgų karių šiuo metu yra dislokuoti Baltijos šalyse, skelbia „The New York Times“. Pasak dienraščio, kariai čia padeda apmokyti karius, susiduriančius su Rusijos grėsme, ir padeda amerikiečiams pastebėti Maskvos mėginimus destabilizuoti šias šalis.

Lietuvos specialiųjų pajėgų kariams talkina amerikiečiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos specialiųjų pajėgų kariams talkina amerikiečiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 5:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:46 PM

„Jie Rusijos bijo kaip mirties. Jie to neslepia. Mūsų vadovavimas jiems būtinas“, – apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenes kalbėjo Pentagono specialiųjų operacijų štabo vadovas generolas Raymondas T.Thomasas.

Dėl to, pasak generolo, amerikiečiai komandosai dabar nuolat dirba su Baltijos specialiųjų operacijų pajėgomis, su kuriomis ryšius užmezgė pastarąjį dešimtmetį kovodami Irake ir Afganistane.

Amerikiečiai į Baltijos šalis taip pat esą atvežė išmanias žvalgybos technologijas ir naudojimąsi šaltiniais.

Tiesa, pasak amerikiečių, Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenės puikiai supranta tradicines Maskvos karo taktikas, didėjantį kliovimąsi kibernetinėmis atakomis bei būdais susilpninti valdžią.

Neaišku, ar išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas parems šią operaciją, mat nekart yra išreiškęs norą gerinti Vašingtono santykius su Maskva.

Per rinkimų kampaniją respublikonas įspėjo NATO sąjungininkus, kurie neskiria pakankamai lėšų gynybai, kad Vašingtonas nebūtinai skubės į jų pagalbą.

Grasinimus D.Trumpas vėliau sušvelnino, tačiau šie teiginiai sukėlė nerimo Baltijos šalyse, kuriose kliaujasi Aljansu, kad šis padėtų atbaidyti Rusiją.

Atsakydamos į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, vėlimąsi į Rytų Ukrainos konfliktą ir suaktyvėjusias Maskvos pajėgas Baltijos jūros regione, NATO sąjungininkai pradėjo aktyviau rengti karines pratybas, o šiemet į Baltijos šalis ir Lenkiją atsiųs 800-1200 karių batalionus.

Praėjusią savaitę Lietuvoje apsilankę JAV senatoriai Johnas McCainas, Lindsay Grahamas ir Amy Klobuchar žadėjo, kad D.Trumpo abejonės dėl NATO sąjungininkų gynybos neturėtų jaudinti Baltijos šalių.

Į Baltijos šalis JAV specialiosios pajėgos atvyko per pastaruosius kelis mėnesius. Paklaustas, ar jo manymu Rusija žino apie jų buvimą, generolas R.Thomas tai patvirtino.

Amerikiečių dislokavimas yra dalis didesnės NATO karinės strategijos atbaidyti Rusijos agresiją. JAV komandosai kartu su savo kolegomis iš Baltijos šalių prisideda ir prie žvalgybos agentūrų ir JAV diplomatų vykdomo Rusijos grėsmės įvertinimo.

Pasak JAV kariuomenės atstovo Beno Hodgeso, šis naujas amerikiečių karių veikimas leis greičiau atpažinti Rusijos veiksmus: „Didžiausias buvimo vietoje pliusas yra galimybė suvokti, kas iš tikrųjų vyksta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.