Johnas Kerry: „Rusija buvo įspėta dėl kibernetinių atakų prieš JAV“

JAV valstybės sekretorius

J.Kerry sakė nenorėjęs būti įtrauktas į politinį ginčą, bet išreiškė pagarbą tyrimą atlikusioms JAV žvalgybos tarnyboms ir pabrėžė sutinkantis su jų išvadomis.<br>AP nuotr.
J.Kerry sakė nenorėjęs būti įtrauktas į politinį ginčą, bet išreiškė pagarbą tyrimą atlikusioms JAV žvalgybos tarnyboms ir pabrėžė sutinkantis su jų išvadomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Jan 6, 2017, 7:47 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:52 PM

Paklaustas, kodėl Baltieji rūmai neapkaltino Kremliaus programišių atakomis prieš JAV politinius taikinius iki lapkričio 8-ąją vykusių prezidento ir Kongreso rinkimų, J.Kerry atsakė nenorėjęs būti apkaltintas mėginimu paveikti balsavimo rezultatus.

B.Obama praeitą mėnesį atskleidė kalbėjęsis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl įtariamų kibernetinių atakų, kai jie susitiko prieš JAV rinkimus. Jis teigė liepęs Kremliaus vadovui „visa tai baigti“ ir pažadėjo griežtą atsaką, jeigu kompiuteriniai įsilaužimai nesiliaus.

„Ir prezidentas, ir aš kėlėme šį klausimą (pokalbiuose) su rusais“, – sakė žurnalistams J.Kerry tuojau po posėdžio, per kurį JAV žvalgybos vadovas informavo Kongreso narius apie minėtas kibernetines atakas.

Išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas reiškė abejones dėl JAV žvalgybos išvadų, kad Rusija atsakinga už įsibrovimus į Demokratų partijos elektroninio pašto sistemas.

D.Trumpas žadėjo pagerinti ryšius su V.Putino vyriausybe ir pyko dėl pareiškimų, kad jo pergalę lapkritį iš dalies nulėmė neteisėtas Rusijos kišimasis.

J.Kerry sakė nenorėjęs būti įtrauktas į politinį ginčą, bet išreiškė pagarbą tyrimą atlikusioms JAV žvalgybos tarnyboms ir pabrėžė sutinkantis su jų išvadomis.

Pasak diplomatijos vadovo, šios agentūros nustatė, „kad Rusijos vyriausybė dėjo sutelktas pastangas, siekdama paveikti mūsų rinkimų proceso patikimumą ir į jį kištis“.

Paklaustas, ar pats V.Putinas nurodė užsiimti šia veikla, J.Kerry atsakė: „Priimu JAV žvalgybos išvadą, kad visa tai ėjo iki pat aukščiausio lygmens“.

Kai buvo pasiteirauta, ar jis sutinka su senatoriaus Johno McCaino pareiškimu, kad kibernetinės atakos yra „karo aktas“, J.Kerry atsakė: „Galite tai vadinti kaip norite. ... Akivaizdu, kad šis reikalas labai rimtas.“

Atsakydamas į klausimą, kodėl Baltieji rūmai nepaviešino šių įtarimų dar prieš rinkimus, J.Kerry teigė, kad dėl šio klausimo administracijoje vyko įtemptos diskusijos.

„Viskas buvo daroma labai atsargiai, kad žmonės negalėtų teigti, jog prezidentas, Baltieji rūmai ir žvalgybos bendruomenė kaip nors mėgina paveikti rinkimų rezultatus“, – aiškino valstybės sekretorius.

Paviešinusios šiuos įtarimus, Jungtinės Valstijos išsiuntė iš šalies 35 Rusijos diplomatus. Be to, J.Kerry užsiminė, kad JAV taip pat galbūt ėmėsi tam tikrų slaptų atsakomųjų veiksmų.

„Jūs nežinote, o aš negaliu sakyti, ką prezidentas gali pasirinkti daryti arba nedaryti“, – žurnalistams pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų