Lietuva nusileido Turkijai: išdavė 150 tūkst. Fethullah Guleno rėmėjų duomenis

Turkijai padėti surasti atpirkimo ožiu paversto dvasininko Fethullah Guleno sąjungininkus nusprendė padėti ir Lietuva. Vilnius sutiko bendradarbiauti su Ankara ir jai perdavė informaciją apie 150 tūkst. vienos išmaniųjų telefonų programėlės, kurios serveriai Lietuvoje, naudotojus.

Turkų dvasininko F.Guleno sąjungininkai naudodavo programėlę „ByLock“, kad bendrautų nesekami valdžios.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Turkų dvasininko F.Guleno sąjungininkai naudodavo programėlę „ByLock“, kad bendrautų nesekami valdžios.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-31 16:40, atnaujinta 2017-04-11 02:13

Turkijos Nacionalinė žvalgybos organizacija 2016 metų gegužę sužinojo, kad per slapto susirašinėjimo programėlę „ByLock“ buvo išsiųsta 18 mln. trumpųjų žinučių ir 3,5 mln. elektroninių laiškų, rašo „Hurriyet Daily News“.

Į programėlės „ByLock“ serverius, kurie yra Lietuvoje, Turkijos žvalgybininkai įsilaužė pernai rugsėjį, tačiau nesugebėjo gauti visos jiems reikiamos informacijos.

Į JAV pabėgusio dvasininko F.Guleno sąjungininkai pradėjo naudoti programėlę „ByLock“ slapta bendrauti, kai Turkijos vyriausybė pradėjo šalinti juos iš valdžios struktūrų.

Kai kurie F.Guleno sąjungininkai programėle naudojosi netikrais vardais, todėl Turkijai apie juos reikėjo papildomos informacijos.

Tačiau Lietuva iš pradžių atsisakė Turkijai duoti papildomą informaciją apie „ByLock“ naudotojus.

Tačiau po Rusijos ambasadoriaus Turkijoje Andrejaus Karlovo nužudymo Ankaroje gruodį, Lietuva galiausiai nusprendė bendradarbiauti: Turkijai buvo suteikta informacija apie 150 tūkst. „ByLock“ naudotojų.

Dabar Turkijos pareigūnai, naudodami šią informaciją, ketina papildyti sąrašą žmonių, kurie įtariami ryšiais su F.Gulenu, kuris kaltinamas tuo, kad tariamai suplanavo pernai vasarą vykusį nenusisekusį pučą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.