Rusams didybė svarbiau už tuščią šaldytuvą

Televizorius ir toliau laimi prieš šaldytuvą, nes rusams sankcijos ir toliau nerūpi. Tokią išvadą galima daryti po Rusijos sociologinių tyrimų bendrovės Levados centro įvykdytos sausio mėnesio apklausos.

Rusai nesuvokia sankcijų padarinių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusai nesuvokia sankcijų padarinių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2017, 1:57 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:01 AM

Apklausos duomenimis, vis daugiau rusų įsitikinę augančiu savo šalies tarptautiniu autoritetu ir dėl to pasirengę kentėti nepriteklius.

62 proc. apklaustųjų teigė esantys pasirengę gyventi ekonominių ir politinių Vakarų sankcijų sąlygomis.

O 41 proc. apklaustųjų teigia, kad Rusija nenusileidžia įtakingiausioms pasaulio valstybėms, ir tiktai 37 proc. nesutinka su šia nuomone.

Be to, dauguma apklaustųjų mano, kad Rusiją šios valstybės laiko konkurente – 39 proc. ar net prieše – 30 proc.

Tiesa, tuo pat metu auga dalis manančiųjų, jog Maskva turėtų nuolaidžiauti Vakarams mainais už sankcijų atšaukimą. Praėjusią vasarą tokių buvo 17 proc., o šį sausį – 23 proc.

Tačiau panašiu tempu didėja ir skaičius rusų, kurie pasirengę ilgam gyvenimui sankcijų sąlygomis. Tokių vasarą buvo 58 proc., o dabar – 62 proc.

„Nieko stebėtina, kad didžiųjų valstybių šovinizmas daro įtaką žmonių elgsenai.

Šalies didybė yra svarbiausias propagandos elementas. Didybė pateisina paprasto piliečio patiriamus sunkumus“, – taip šį fenomeną aiškina politologas Konstantinas Kalačevas.

Be to, dauguma rusų prastai suvokia, kokios sankcijos blogina jų kasdienį gyvenimą, – Vakarų atsisakymas suteikti kreditus verslui ar Rusijos draudimai įvežti į šalį pigius produktus iš Europos.

„Nežinodami ryšio tarp sankcijų ir gyvenimo lygio blogėjimo detalių bei subtilybių jie mano, jog toks ryšys yra. Todėl į jų nuotaikas įsilieja ir šūkis „Niekas Rusijos neparklupdys“, ir troškimas, kad gyvenimo lygis taip stipriai nekristų“, – sako K.Kalačevas.

Bet pastarieji sociologų tyrimai rodo, kad daugelis rusų daug vilčių sieja su naujuoju Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu.

Pasak Levados centro direktoriaus pavaduotojo Aleksejaus Graždankino, kai kurie 45-ojo JAV prezidento pareiškimai sustiprino tikėjimą, kad Rusijai pavyks grįžti prie lygiateisio dialogo su aplinkiniu pasauliu.

Bet ar tokios nuotaikos išsilaikys ilgai – neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.