Čečėnijos lyderį norėjo nužudyti minosvaidžiais ir šautuvais

Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo gyvybei pavojus buvo iškilęs daugiau kartų, negu manyta iki šiol. Įtakingai čečėnų šeimai mesti kaltinimai planavus nužudyti jį minosvaidžiais ir šautuvais.

R.Kadyrovas išvengė pasikėsinimų.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
R.Kadyrovas išvengė pasikėsinimų.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 3, 2017, 12:15 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:01 PM

Trys vyrai – Azizas Alvis, Beslanas Zakarajevas ir Šamhanas Magomadovas – sausio 23 dieną policijai prisipažino, kad ketino minėtais ginklais nužudyti R.Kadyrovą.

Įtariamieji tikino, kad žmogžudystę esą suplanavo Isa Jamadajevas – vienos įtakingiausių Čečėnijoje šeimos atstovas ir senas R.Kadyrovo varžovas.

Manoma, kad I.Jamadajevo šeima, laikydamasi Čečėnijos visuomenėje vis dar giliai įsišaknijusios kraujo keršto tradicijos, taip siekė atkeršyti R.Kadyrovui už dviejų brolių nužudymą.

I.Jamadajevas ir jo brolis Badrudis kaltina R.Kadyrovą tuo, kad jis 2008 metais Maskvos centre nurodė sušaudyti jų brolį politiką Ruslaną, o 2009 metais Dubajuje liepė pribaigti brolį karininką Sulimą.

Tais metais buvo pasikėsinta ir į I.Jamadajevą, o sulaikytas smogikas Chavažas Jusupovas prisipažino, kad jam tai padaryti liepė R.Kadyrovas.

Tačiau informacija apie R.Kadyrovą vėliau buvo pašalinta iš bylos prokuroro Nikolajaus Tutevičiaus, kuris dabar vadovauja tyrimui dėl Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo, nurodymu.

Pirmieji pranešimai apie pasikėsinimus į R.Kadyrovo gyvybę pradėjo lįsti į dienos šviesą dar praėjusių metų gegužę, kai vietinė žiniasklaida pranešė apie masinius įtariamųjų suėmimus Čečėnijoje.

O vakarą prieš Čečėnijos lyderio rinkimus rudenį žurnalistas televizijos interviu paklausė jo apie bandymus jį nužudyti.

„Buvo pavojaus akimirkų, tačiau tuo metu darbavosi saugumo tarnybos ir nusikaltėliams nepavyko įvykdyti savo planų, – atsakė R.Kadyrovas. – Pavojus nebuvo rimtas, nekreipkite į tai dėmesio.“

Saugumiečiai atkapstė, kad pernai pavasarį su pasikėsinimu buvo susijęs Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo sūnėnas Validas Jachichanovas, kuris savo dėdės asmeninį telefono numerį perdavė broliams Jamadajevams.

V.Jachichanovas buvo sulaikytas ir atskleidė slaptavietę Benojaus kaime, kurioje buvo laikomi šautuvai, minosvaidžiai ir sprogmenys.

O R.Kadyrovo nužudymą galimai užsakęs I.Jamadajevas pernai pavasarį pabėgo iš Čečėnijos į Dubajų.

Bet dabar, kai prieš jį buvo pradėta oficiali nusikalstamoji byla, Dubajaus valdžia galimai įtrauks brolius Jamadajevus į ieškomų žmonių sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.