Ispanijos teisėjas dėl netradicinio požiūrio į vaikų auklėjimą tapo žvaigžde

Nuteistiesiems jis liepia piešti komiksus, mokytis kirpti plaukus arba patruliuoti su policija. Granados nepilnamečių teisėjas Emilio Calatayudas Ispanijoje tapo žvaigžde dėl savo požiūrio į vaikų auklėjimą.

E.Calatayudas žino, ką reiškia patekti į nepilnamečių pataisos namus.
E.Calatayudas žino, ką reiškia patekti į nepilnamečių pataisos namus.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

2017-02-05 11:25, atnaujinta 2017-04-10 18:47

„Kaip namuose užsiauginti nusikaltėlį?“ – taip pavadintą dešimties normų rinkinį siūlo skandalingas teisėjas.

Jo teismo išvadoms nelieka abejingas nė vienas – įstatymui prasižengusius nepilnamečius jis nuteisia ne atiduoti į pataisos namus, o išmokti skaityti arba dirbti senelių namuose.

Pasak E.Calatayudo, šiais laikais sunkiau būti ne tik tėvais, bet ir vaikais, nes trūksta taisyklių ir disciplinos.

Nors teisėjas turi begalę šalininkų, jo priešų – ne mažiau. Mat teisėjas garsėja ir pasiūlymais, kad pliaukštelėti vaikui kartkartėmis nėra nusikaltimas.

„Blogiau, kai vaikai patys pradeda smurtauti prieš tėvus“, – sako Granados teisėjas.

Liepė nukirpti plaukus

„Aš bandau nepilnamečius perauklėti, o ne juos bausti. Gaila tų jaunuolių, kurie teisme nesugeba normaliai išlementi nė vieno žodžio. Juos aš dažniausiai nuteisiu skaityti“, – sako populiarusis E.Calatayudas, Ispanijoje jau tapęs žiniasklaidos herojumi.

Naujausia jo teismo išvada, neseniai nuskambėjusi per visą šalį, – privalomi kirpėjų kursai marokiečių kilmės jaunuoliui, įsilaužusiam į kirpyklą ir iš jos pavogusiam 600 eurų ir džiovintuvą.

Bet tai dar ne viskas – pamokas lankęs jaunuolis privalės išlaikyti egzaminą, o po jo atlikti praktiką – apkirpti patį teisėją.

„Iki birželio, kai baigsis kirpimo kursai, nesikirpsiu plaukų. Nenoriu, kad jam būtų paprasta ir jis galėtų lengvai išsisukti“, – sako teisėjas iš Granados.

Užsiaugina tironus

Teisėjas mano, jog visos nepilnamečių bėdos prasideda namuose, bet dabar pastebi, kad nusikalstantys nepilnamečiai Ispanijoje keičiasi.

Pasak E.Calatayudo, anksčiau daugiausia nusikalsdavo vaikai iš neturtingų šeimų, kurie daugiausia laiko praleisdavo gatvėje. O dabar vis dažniau nusikalsta nepilnamečiai, kilę iš vidurinės klasės ar net pasiturinčių šeimų.

E.Calatayudas įsitikinęs, kad dabar vaikams tėvai pernelyg atlaidūs.

„Patys to nenujausdami jie užsiaugina tironą, kuris pirmiausia ranką pakels prieš tėvus, vėliau – ir prieš patį prezidentą“, – piktinasi teisėjas.

Teorijas apie vaikų auklėjimą E.Calatayudas išdėstęs ir dviejose itin populiariose knygose. Pirmojoje jis pateikęs dešimties įsakymų rinkinį, kuriuo sekdamos šeimos išauklės vaiką taip, kad jis taps mažuoju nusikaltėliu.

„Pirmoji taisyklė, norint užsiauginti mažąjį diktatorių, – leiskite vaikui daryti, ką jis nori. Tada jis užaugs tikėdamas, jog visas pasaulis jam priklauso.

Bėgiokite paskui vaiką rinkdami jam iš paskos viską, ką jis išmėto, – rūbus, žaislus, knygas.

Tuomet jis pripras visados atsakomybę versti kitiems.

Visuomet palaikykite savo atžalą ir sakykite jai, kad ji yra teisi konfliktuose su mokytojais ar kaimynais. Būkite įsitikinęs, kad visi jie nusistatę prieš jūsų vaiką ir nori jam pakenkti“, – tokius patarimus E.Calatayudas ironiškai žarsto kiekviena proga.

Teisėjas tvirtina, kad blogiausia mūsų laikais yra tai, jog tėvai tapo vaikų draugais ir prarado savo valdžią.

„Kai buvau mažas, man tėvai per pietus liepdavo valgyti sriubą, kurios aš nenorėjau. Tačiau tą pačią sriubą tada tekdavo valgyti pavakariams, o jeigu ir tada atsisakydavau, – vakarienei.

Šiaip ar taip, iki vakaro sriuba būdavo suvalgyta.

O dabar viskas kitaip: tėvai sriubą išpiltų ir vaikui vakarienei paruoštų maltinukų su keptomis bulvėmis“, – auklėjimo principus lygina E.Calatayudas.

Išvados stebina visus

Antrojoje knygoje, sulaukusioje didžiulio pasisekimo, E.Calatayudas pasakoja apie netikėčiausius teismo salėje priimtus sprendimus. O jų – nors vežimu vežk.

Viena žymiausių teisėjo skirtų bausmių – sukurti 15 puslapių komiksą. Ji buvo skirta jaunuoliui, kuriam gerai sekėsi piešti.

Komikse jis turėjo paaiškinti ir iliustruoti priežastis, dėl kurių buvo nubaustas.

E.Calatayudas liko toks patenkintas rezultatu, kad to paties jaunuolio vėliau paprašė iliustruoti savo knygą.

Kitas teisėjo sprendimas, prikaustęs Ispanijos žiniasklaidos dėmesį, buvo už vairavimą neblaiviam suimto nepilnamečio išsiuntimas į ligoninę lankyti po traumų paralyžiuotų žmonių.

Jaunuolis privalėjo kalbėtis su pacientais ir jų giminėmis, klausytis jų prisiminimų ir nuoskaudų. Vėliau nuteistasis privalėjo patirtį užrašyti ir įteikti teisėjui.

O kitas be teisių ir neatsargiai vairavęs nepilnametis privalėjo 100 valandų patruliuoti kartu su vietos policija.

„Kad atsilygintų už tai, ką padarė, ir suvoktų, kokios pavojingos yra avarijos“, – savo sprendimą aiškino teisėjas.

Šiukšliadėžes deginęs jaunuolis privalėjo savaitę dirbti kartu su ugniagesiais, o vyresnio amžiaus moterį nuskriaudusiam nepilnamečiui teko padirbėti senelių namuose.

Į vienos Granados verslo įmonės duomenų bazę įsilaužusiam ir privačią informaciją paviešinusiam jaunam programišiui E.Calatayudas skyrė lankyti 100 valandų informatikos pamokų savo mokykloje Madride.

„Jis sutiko su tokia teismo išvada ir mielai ėmėsi vykdyti bausmę“, – sako teisėjas.

Ispanai giria ir kritikuoja

Ispanijoje E.Calatayudas vadinamas revoliucionieriumi. Abejingų šiam teisėjui ir neįprastoms jo teismo išvadoms nėra.

Vieniems jos – naujoviškos ir puikios, kiti kritikuoja E.Calatayudą už tai, kad jis nėra pakankamai griežtas ir nepriverčia nepilnamečių paklusti įstatymui.

Bet teisėjas iš Granados teigia žinantis, ką daro. Mat jam Malagos nepilnamečių pataisos namų naštą teko patirti savo kailiu.

Tiesa, paklaustas, ar jis vienintelis teisėjas Ispanijoje, pasirašantis tokias neįprastas teismo išvadas, E.Calatayudas purto galvą: „Daugybė teisėjų išbando naujus būdus jaunuoliams perauklėti, tačiau jie apie tai garsiai nekalba. Ispanijos teisėsauga turi bėdą – viešai kalbama tiktai apie jos trūkumus, bet ne apie privalumus.“

Pliaukštelėjimas – ne smurtas

Teisėjas stebina ispanus ne tik revoliucingomis teismo išvadomis, bet ir politiškai nekorektiškais pareiškimais.

„Painioti pliaukštelėjimą vaikui su smurtavimu tiesiog absurdiška“, – sako E.Calatayudas ir dėl to sulaukia daug priekaištų.

Pasak jo, tikra nesąmonė, kad 2007 metais valdant socialistams Ispanijoje buvo uždrausta tėvams bausti vaikus, nes laiku sudavus prasikaltusiajam galima išvengti didesnių bėdų.

„Laiku ir tinkamai nesustabdyti vaikai pradeda smurtauti prieš savo tėvus. Neseniai nusiunčiau dvi mergaites į pataisos namus už tai, kad jos sulaužė motinoms nosį. Mergaitės maištavo, nes mamos iš jų laikinai buvo atėmusios mobiliuosius telefonus“, – stebėjosi E.Calatayudas.

Teisėjas iš Granados sulaukia nuostabos ir tada, kai ramiai pareiškia, kad tėvai privalo peržengti savo vaikų intymumo ribas.

Pasak jo, tėvai tiesiog privalo tikrinti atžalų mobiliuosius telefonus – juk būtent per socialinius tinklus kyla daugybė problemų.

„Mūsų tėvai žiūrėdavo, ką mes laikome stalčiuose. Mes privalome kontroliuoti savo vaikų telefonus. Svarbiausia, kad jie to nežinotų“, – tokie teisėjo žodžiai sukėlė pasipiktinimą.

E.Calatayudas siūlo uždrausti mobiliųjų telefonų naudojimą mokyklose – pasak jo, taip būtų galima išvengti gausybės patyčių atvejų: „Mano šūkis – mažiau interneto, daugiau pokalbių.“

Kūrybingos bausmės mėgstamos amerikiečių

JAV teisėjas Tedas Poe praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį taip pat išgarsėjo dėl savo kūrybingų sprendimų skiriant bausmes nusikaltėliams. Tiesa, jo nuosprendžiai ne visada buvo sutinkami palankiai, nes daugelio jų tikslas buvo viešai sugėdinti prasikaltusįjį. Antai vagišiams T.Poe liepdavo rinktis arba sėsti į kalėjimą, arba stovėti prie parduotuvės, kurią apvogė, su ženklu „Aš vagis“.

Už vairavimą išgėrus teisėjas liepdavo nešiotis piniginėje nuotraukas žmonių, kuriuos vairuotojas užmušė avarijoje, arba jomis išsiklijuoti savo kalėjimo kameros sienas. Žmoną sumušęs vyras buvo priverstas viešai atsiprašyti jos ant teismo laiptų, kol viską filmavo televizijos kameros. „Manau, kad tokios bausmės yra svarbios. Šie žmonės pernelyg pasitiki savimi, o aš noriu, kad jie jaustųsi kalti dėl to, ką padarė“, — aiškindavo T.Poe.

Nors tokios bausmės vadinamos nereikalingu viešu gėdinimu, kuris gali dar labiau suerzinti nusikaltėlius, teisėjas visada gyrėsi, kad beveik nė vienas jo nuteistas asmuo antrąkart į kalėjimą nebepateko. O kai kurie nubaustieji net patys tikino, kad nors bausmė iš pradžių juos labai sukrėtė, vėliau ši patirtis privertė susimąstyti apie tai, ką padarė. Tačiau, kaip teigia psichologai, viešas gėdinimas padeda tik asmenims, kuriems rūpi jų reputacija, o kitus jis gali pastūmėti keršyti dar labiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.