Vaikų seksualinio išnaudojimo mastas Australijoje pribloškė

Australijos katalikų bažnyčia vis giliau grimzta į lytinio priekabiavimo skandalą. Tyrėjai išsiaiškino, kad šioje šalyje vaikus daugiau nei per pusšimtį metų seksualiai išnaudojo kone dešimtadalis dvasininkų.

Vatikanas pripažino, kad Bažnyčia nesugebėjo apginti išnaudojamų vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vatikanas pripažino, kad Bažnyčia nesugebėjo apginti išnaudojamų vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 8, 2017, 2:34 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:29 PM

Karališkoji komisija dėl institucinio atsako į vaikų seksualinį smurtą paskelbė, kad 1950–2010 metais 7 proc. Australijos dvasininkų lytiškai išnaudojo vaikus.

O 1980–2015 metais tūkstantyje Australijos katalikiškų institucijų net 4444 vaikai patyrė seksualinį priekabiavimą.

 Tyrėjų paviešintas Australijos dvasininkų moralinio sugedimo mastas visus apstulbino. Apie priekabiautojus kunigų gretose žinota ir anksčiau, bet nustebino, kokiu mastu tai buvo paplitę.

„Į vaikų žodžius dėl priekabiavimo nebuvo kreipiama dėmesio arba vaikai už tai buvo baudžiami. Kaltinimai nebuvo tiriami.

Kunigai buvo perkeliami į parapijas, kurios nieko nežinojo apie jų praeitį. Dokumentų iš viso nebuvo arba jie buvo naikinami. Visur vyravo slaptumas ir apgaulė“, – kalbėjo komisijai padedanti teisininkė Gail Furness.

Komisijos pateikti skaičiai atėmė žadą. Vidutiniškai apie priekabiavimą buvo pranešama nuo jo praėjus net 33 metams.

Seksualinį smurtą patyrę vaikai buvo labai jauni: berniukams vidutiniškai buvo 11,5 metų, o mergaitėms – 10,5. Didžioji dalis dvasininkų aukų buvo berniukai.

Anot G.Furness, iš visų Australijoje lytinį priekabiavimą patyrusių žmonių 60 proc. buvo išnaudoti tikinčiųjų organizacijų narių. O du trečdaliai tų skriaudėjų buvo Katalikų bažnyčios atstovai.

Teisininkė taip pat atskleidė, kad 2014 metais Vatikanas atsisakė pagelbėti Karališkajai komisijai ir atsisakė duoti dokumentus apie tuos Australijos kunigus, kurie buvo kaltinami lytiniu vaikų išnaudojimu.

Vatikano atstovas Francis Sullivanas pripažino, kad į dienos šviesą išlindę faktai supurvino katalikų dvasininkų reputaciją.

„Skaičiai sukrečiantys, jie tragiški ir neapginami, – Karališkajai komisijai su ašaromis akyse tvirtino Katalikų bažnyčios Tiesos, teisingumo ir gydymo tarybos vadovas F.Sullivanas. – Mes, katalikai, nuleidžiame galvą iš gėdos. Vaikus vertė kentėti žmonės, kurie turėjo juos globoti ir privalėjo jais rūpintis.“

Įvykius Australijoje itin atidžiai stebėjo Vatikanas.

Į tyrimą buvo įtrauktas net kardinolas George’as Pellas – trečiasis pagal svarbą žmogus po popiežiaus Pranciškaus ir jo ekonomikos sekretoriato prefektas.

Jis pernai buvo apklaustas dėl to, kad daugiau nei prieš tris dešimtmečius galimai slėpė kunigų lytinius nusikaltimus. Be to, tiriami kaltinimai, kad G.Pellas irgi tariamai išnaudojo vaikus.

Ateinančias kelias savaites Karališkoji komisija išklausys kelių įtakingų Australijos katalikų parodymų. Galutinė komisijos ataskaita dėl priekabiavimo prie vaikų bus išleista iki metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.