Kodėl naująjį Donaldo Trumpo patarėją giria net prezidento kritikai?

JAV prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo postas ilgai nebuvo tuščias. Jį užėmė generolas leitenantas Herbertas R.McMasteris, kurį liaupsina tiek kariuomenė, tiek akademikai.

Generolas leitenantas H.R.McMasteris (kairėje) – netikėtas prezidento D.Trumpo pasirinkimas užimti patarėjo vietą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Generolas leitenantas H.R.McMasteris (kairėje) – netikėtas prezidento D.Trumpo pasirinkimas užimti patarėjo vietą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

2017-02-22 08:38, atnaujinta 2017-04-09 14:49

Šį karininką ir pats prezidentas pavadino talentingu žmogumi, turinčiu didžiulę patirtį.

„Jis gerbiamas kariuomenėje, ir mums didelė garbė jį turėti“, – sakė D.Trumpas viloje „Mar-a-Lago“ Palm Biče, kur ir pristatė naująjį patarėją.

H.R.McMasteris prezidento patarėju tapo po to, kai iš šio posto praėjusią savaitę atsistatydino generolas Michaelas Flynnas.

Pastarasis pakliuvo į nemalonę paaiškėjus, kad dar iki D.Trumpo inauguracijos su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone aptarė JAV sankcijas, o vėliau tai slėpė nuo Baltųjų rūmų.

Prezidento administracija sulaukė kritikos dėl to, kad Teisingumo departamentas apie M.Flynno melą pranešė sausį, bet iš nacionalinio saugumo patarėjo posto jis paprašytas trauktis tik apie tai suuodus žurnalistams.

Nors į M.Flynną apžvalgininkai kreivai žiūrėjo dėl galimų ryšių su Rusija, naujasis patarėjas tokių įtarimų nesulaukia.

Patyrusį generolą liaupsina net tie, kurie prezidentui įprastai negaili kritikos žodžių.

„Jis matęs daug parako – kariavo Pirmajame Persijos įlankos kare, vėliau kovojo Irake ir Afganistane, visada buvo pagrindinių įvykių sūkuryje“, – „Lietuvos rytui“ teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Deividas Šlekys.

Be to, H.R.McMasteris giriamas už tai, kad yra aktyvus akademinės bendruomenės narys, parašęs ne vieną knygą, ir dalyvauja analitinių centrų veikloje.

„Jis turi gerus ryšius su ekspertų bendruomene, kuri D.Trumpo epochoje yra labai išsigandusi. Prezidentas nekart kritikavo analitikus ir nelabai daug jų priėmė į aukščiausias administracijos pareigas“, – sakė D.Šlekys.

Nors apie naujojo nacionalinio saugumo patarėjo vaidmenį šiuo metu nuolat skandalų krečiamoje D.Trumpo administracijoje kalbėti dar anksti, tai kone pirmas prezidento sprendimas, sulaukęs pritarimo.

Arizonos valstijai atstovaujantis senatorius Johnas McCainas, įprastai neslepiantis paniekos prezidentui, pasidžiaugė šiuo paskyrimu.

„Sveikinu D.Trumpo sprendimą. Negalėčiau įsivaizduoti labiau patyrusios nacionalinio saugumo komandos nei ta, kurią dabar turime“, – kalbėjo respublikonas.

D.Šlekio teigimu, H.R.McMasteris – seniai žinomas tuo, kad paklaustas apie JAV kariuomenės problemas niekuomet nerenka žodžių.

„Įdomu bus stebėti, kiek generolas liks ištikimas savo principams D.Trumpo administracijoje: jeigu matys, kad jo politinis vadovas daro nesąmones, ar perspės dėl to kitus? – svarstė politologas. – Aišku tik tai, kad jis tikrai išmano ir apie Rusijos kariuomenę, jos reformą, kitus šiuolaikinius konfliktus. Jis pasižymi kompetencija, o nuo generolo M.Flynno skiriasi tuo, kad nepuola skambinti ir politikuoti.“

JAV lyderis teigė, kad naujasis jo patarėjas dirbs kartu su nacionalinio saugumo patarėjo pareigas einančiu dimisijos generolu leitenantu Keithu Kelloggu.

Beje, pasiūlymą eiti šias pareigas atmetė į atsargą išėjęs viceadmirolas ir buvęs karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narys Robertas Harwardas.

Jam esą nepatiko, jog prezidentas negalėjo užtikrinti, kad saugumo politikai vadovaus Nacionalinio saugumo taryba, o ne D.Trumpo politiniai patarėjai.

Be to, teigiama, kad jį atbaidė Baltuosiuose rūmuose tvyrantis chaosas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.