Aktyvistai nerimauja: JAV trauksis iš JT Žmogaus teisių tarybos?

Aktyvistai nerimavo, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas neskirs daug dėmesio žmogaus teisėms. Nuogąstavimus sustiprino administracijos svarstymai išstoti iš Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos.

Vakar prasidėjo naujoji JT Žmogaus teisių tarybos sesija, kurioje dalyvavo ir JAV.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vakar prasidėjo naujoji JT Žmogaus teisių tarybos sesija, kurioje dalyvavo ir JAV.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“, „Politico“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 28, 2017, 8:01 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:16 PM

Naujoji JAV administracija kritikos JT Žmogaus teisių tarybai nestokoja. Ši institucija kaltinama šališkumu Izraelio atžvilgiu ir tuo, kad savo gretose turi žmogaus teises pažeidžiančių šalių – pavyzdžiui, Kinijos ir Saudo Arabijos – atstovų.

Be to, taryba sulaukė kaltinimų, esą iš viso nėra naudinga.

Tiesa, kol kas JAV nepaskelbė, kad palieka Žmogaus teisių tarybą. Vakar prasidėjo naujoji tarybos sesija, į kurią susirinko 47 šalių, įskaitant JAV, atstovai.

Galutinį sprendimą dėl pasitraukimo priimtų D.Trumpas, valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir Amerikos ambasadorė prie JT Nikki Haley.

„Iš valstybės sekretoriaus biuro sklinda įvairi informacija, ji leidžia manyti, kad jis svarsto, ar JAV vertos priklausyti JT Žmogaus teisių tarybai“, – aiškino vienas buvęs Valstybės departamento pareigūnas.

2006 metais įkurta Žmogaus teisių taryba pakeitė JT Žmogaus teisių komisiją. Pastaroji buvo itin kritikuojama, nes jos nariais tapo žmogaus teisių nesilaikančios šalys, trukdžiusios vykdyti institucijos funkcijas.

Buvusio JAV prezidento George’o W.Busho administracija atsisakė stoti į naująją Žmogaus teisių tarybą, nes skeptiškai vertino jos gebėjimą būti kitokiai nei pirmtakė.

Tiesa, į valdžią atėjus Barackui Obamai, JAV pozicija pasikeitė. Mat buvo manoma, kad verta daryti įtaką Žmogaus teisių tarybai jos viduje, o ne už jos ribų.

Izraelio sąjungininkės nestokojo kritikos Žmogaus teisių tarybai ir kaltino ją, kad ji per daug dėmesio skiria tos šalies vyriausybės santykiams su palestiniečiais.

Izraelio santykiai su B.Obamos administracija buvo sudėtingi ir pasiekė rekordines žemumas, kai JAV nevetavo JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, kurioje buvo kritikuojama žydų nausėdijų plėtra.

Todėl Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu džiūgavo, kad teks darbuotis su naujojo JAV prezidento D.Trumpo komanda.

Tiek D.Trumpas, tiek JT ambasadorė N.Haley aiškiai pabrėžė, kad ketina šioje tarptautinėje organizacijoje ginti Izraelį nuo kritikos strėlių.

Bet geros žinios Izraeliui nėra tas pat, kas geros žinios dėl žmogaus teisių.

Aktyvistai sunerimę, kad kintanti JAV pozicija pakenks žmogaus teisių gynimui pasaulyje.

„Požiūris „pirmenybė – Amerikai“ nėra tas, kuriam labiausiai rūpėtų daugiašaliai santykiai“, – D.Trumpo užsienio politiką sukritikavo organizacijos „Human Rights Watch“ narys Johnas Fisheris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.