Išskirtinėje Maskvos mokyloje vaikai ruošiami imperijos sugrįžimui

Viešumos vengiantis Kremliaus bičiulis Maskvoje finansuoja mokyklą, kurioje vaikai ruošiami „neišvengiamam Rusijos imperijos grįžimui“. Mokymosi programa čia papildyta rusiškos monarchijos tradicijomis.

Vaikai Šv.Bazilijaus mokykloje mokomi pramoginių šokių, o jų švietimo įstaigos interjeras atrodo lyg caro rūmai.
Vaikai Šv.Bazilijaus mokykloje mokomi pramoginių šokių, o jų švietimo įstaigos interjeras atrodo lyg caro rūmai.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 14, 2017, 5:14 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:12 AM

„Šioje mokykloje mes auginame naująjį elitą, – taip Šv.Bazilijaus mokyklą Maskvoje pristatė jos 74-erių direktorius Zurabas Čavčaradzė, kurio kabinete puikuojasi caro Nikolajaus II portretas. – Mūsų mokiniai bus moralūs, religingi, intelektualūs ir patriotiški. Jie turės visas galimybes patekti į valdžią.“

Mokymo įstaiga, kurią lanko 400 vaikų, yra įsikūrusi viename Maskvos gyvenamajame rajone. Pastatai supa naujutėlę cerkvę, o interjeras čia primena Romanovų dinastijos palikimą.

Artėjant 1917-ųjų revoliucijos šimtmečiui, Z.Čavčaradzė atskleidžia, kad vis daugiau rusų žavisi carine šalies praeitimi ir tikisi, kad jau netrukus monarchija bus sugrąžinta.

Tokių Rusijos piliečių vaikai eina į Šv.Bazilijaus mokyklą.

„Pažiūrėkite, ką rusai padarė su Vladimiru Leninu, Josifu Stalinu, Vladimiru Putinu.

Vos tiktai kas nors pabūna valdžioje kelerius metus, yra sudievinamas. Rusijos gyventojai trokšta monarchijos – rusiška siela yra monarchistinė“, – įsitikinęs Šv.Bazilijaus mokyklos direktorius.

Švietimo įstaigos koridoriuose į mokinius iš portretų žvelgia carai ir jų šeimos.

Viename stovi Jekaterinos II statula, o mokinių pokylių salėje, primenančioje vietą, kur monarchai rengdavo balius, taip pat kabo aštuonių carų atvaizdai.

Mokiniai Šv.Bazilijaus mokykloje studijuoja Šventąjį Raštą, mokosi lotynų kalbos, o istorijos vadovėliai sudaryti specialiai jiems – kitaip nei įprastuose programiniuose vadovėliuose, čia vengiama girti sovietmetį.

Šią mokyklą globoja turtingas Rusijos finansininkas Konstantinas Malofejevas. Paslaptingas vyras yra užsitarnavęs pravardę „stačiatikių oligarchas“.

Daug ryšių su Kremliumi turintis turtuolis, manoma, finansavo separatistus Rytų Ukrainoje ir įsteigė nacionalistinę stačiatikių televiziją „Cargrad“.

Pasak jo, Šv.Bazilijaus mokykla yra britiškosios elito gimnazijos Itono koledžo stačiatikiškas atitikmuo.

„Mūsų mokyklos misija – paruošti, kad alumnai būtų stačiatikiai ir patriotai, kurie saugos tūkstantmetes Rusijos tradicijas, o ne šlovins pastaruosius 20 ar 100 metų. Man labai svarbu atkurti tradicijas, kurios buvo sugniuždytos 1917-aisiais“, – pasakojo K.Malofejevas.

42 metų K.Malofejevas yra gimęs netoli Maskvos, rajone, kur tuo metu gyveno sovietų mokslininkai. Kol vyko „perestroika“, būsimas finansininkas rijo istorines knygas vieną po kitos ir pajuto palankumą monarchijai.

„Kai man buvo 14 metų, perskaičiau dvi knygas, kurios man padarė didelę įtaką. Viena buvo parašyta buvusio caro kariškio, kuris išvyko į Argentiną ir ten leido emigrantų laikraštį.

O antroji buvo „Žiedų valdovas“. Aragorno sugrįžimas į Gondorą buvo mano antrasis monarchijos įvaizdis“, – prisiminė vyras.

Žlugus Sovietų Sąjungai susidomėjimas imperija ir jos ilgesys Rusijoje pamažu pradėjo stiprėti. Caras Nikolajus II buvo kanonizuotas šventuoju. O V.Putino administracija ne kartą yra pabrėžusi, kad žavisi Sovietų Sąjungos pasiekimais, bet 1917-aisiais įvykusį kraujo praliejimą laiko tragedija.

K.Malofejevas mano, kad V.Putinas – ne eilinis biurokratas, o Dievo dovana Rusijai.

„Jis niekada nesiekė būti išrinktas. Jį surado Borisas Jelcinas ir pastatė į vietą. Pasirodė, kad V.Putinas buvo siųstas Dievo. Kas galėjo atspėti, kad 1999 metais V.Putinas ateis ir Rusija vėl taps Rusija. Tai – Dievo darbas“, – įsitikinęs oligarchas.

Anot jo, statistika rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį žmonių, kurie nori monarchijos sugrįžimo, padaugėjo nuo 15 proc. iki 25 proc. Tokį kitimą jis sieja su V.Putino populiarumu.

Šv.Bazilijaus mokyklos krikštatėvis net mano, kad monarchija Rusijoje bus sukurta visai netrukus, o atkurtos imperijos caru bus pasirinktas V.Putinas: „Niekas nenorėjo amžinai matyti B.Jelcino, už tai visi V.Putiną nori matyti valdžioje amžinai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.