Lenkijoje sujudimas – gaudo telefoninių sukčių vadą, kuris prisistato čigonų baronu

49 metų Arkadiuszas Lakatoszas, save tituluojantis Poznanės čigonų baronu, neseniai tapo vienu labiausiai ieškomų nusikaltėlių ne tik Vokietijoje, bet ir Lenkijoje.

Policija Hosos gauja susidomėjo jau prieš keliolika metų, tačiau niekaip negalėjo išsiaiškinti kas gaujai vadovauja.<br>Poznanės policijos ir „Reuters“ nuotr.
Policija Hosos gauja susidomėjo jau prieš keliolika metų, tačiau niekaip negalėjo išsiaiškinti kas gaujai vadovauja.<br>Poznanės policijos ir „Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Mar 20, 2017, 7:01 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:32 PM

Išsiaiškinta, kad tik dvi klases baigęs romų tautinės mažumos atstovas vadovauja garsiai telefoninių sukčių gaujai, kuri į neviltį varo Vokietijos, Šveicarijos ir Liuksemburgo teisėsaugininkus.

Spėjama, kad vien Vokietijoje A.Lakatoszo, kriminaliniame pasaulyje prisistatančio Hosos slapyvardžiu, gauja išviliojo iš pensininkų keletą milijonų eurų.

Oficialiai niekur nedirbantis ir ligotu bedarbiu apsimetantis A.Lakatoszas kolekcionuoja prabangius sportinius automobilius, o į romų susibūrimus skraido sraigtasparniu. Prie vyriškio apartamentų Varšuvoje stovi keturi nauji automobiliai – „Ferrari“, „Mercedes“, „BMW“ ir „Audi“ markių.

Vokietijos policininkai Hosos gauja susidomėjo dar prieš keliolika metų, tačiau niekaip negalėjo išsiaiškinti kas grupuotei vadovauja. Tik po ilgo gaujos narių telefoninių pokalbių klausymosi policininkai suprato, kad bosas gyvena Lenkijoje ir į Vokietiją atvyksta tik trumpiems žygiams.

Prieš penkerius metus per vieną pokalbį Hosa išsidavė, kad važiuoja Hamburgo gatve pro namą, kuriame kažkada gyveno. Pagal archyvinius dokumentus policininkams pavyko nustatyti, kad viename to namo bute prieš keliasdešimt metų apsigyveno emigrantai iš Lenkijos – Lakatoszų šeima.

Sekliai išsiaiškino, kad telefoninių sukčių gaujas yra įkūręs ne tik Hosa, bet ir jo sesuo Soraya. Hosa veikė išvien su broliu bei sūnumi, o Soraya -- su kitais giminaičiais.

Be akcento vokiškai kalbantis Hosa aukų ieškodavo telefonų knygose. Suradęs žmogų su senoviniu vardu, nuspėdavo, kad tai senyvas asmuo ir paskambinęs prisistatydavo anūku, pritrūkusiu pinigų pirkti mašiną ar butą.

Hipnotizuojančiai kalbantis Hosa įtikindavo senolius paskolinti vienai ar dviem dienom pinigų sumą, kurią pasiimti skubiai atvykdavo tariamas bičiulis. Vokietijos policininkams trūko galutinių įrodymų sučiupti Hosą, o šis areštuotas puikiai apsimesdavo nepakaltinamu ir sugebėjo papirkti net penkis medicinos ekspertus.

Ėmus svilti padams Vokietijoje, Hosa grįžo gyventi į Lenkiją, ir apgaudinėjimus kuriam laikui perkėlė į Šveicariją bei Liuksemburgą. Vokietijos teisėsaugų prašymu Lenkijos policininkams keletą kartų buvo pavykę pagauti Hosą, tačiau užtariamas brangių advokatų bei medicinos ekspertų šis netrukus buvo paleistas.

Paskutinį kartą policininkams arešte Hosą pavyko išlaikyti tris mėnesius ir tada šis pirmą kartą prisipažino esąs telefoninis sukčius bei pažadėjo grąžinti išviliotus milijonus. Hosos žmona į prokuratūrą atnešė pusės milijono zlotų užstatą grynais ir šis buvo paleistas, nors Vokietijos teisėsaugininkai prašė sukčių perduoti jiems.

Į laisvę paleistas Hosa pradingo, o jo giminės vieningai tvirtina nežinantys, kur jis išvyko. Lenkijos generalinis prokuroras nurodė atlikti tarnybinį prokurorės, paleidusios į laisvę Hosą, darbo įvertinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.