Atsisakyti sąmokslo teorijos JAV respublikonų neprivertė net FTB vadovo žodžiai

Įtakingi JAV Respublikonų partijos nariai vis dar laikosi įsikabinę sąmokslo teorijos, kad buvęs prezidentas D.Trumpas buvo šnipinėjamas per rinkimus. Pakeisti nuomonės neprivertė net Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey liudijimas, kad tai netiesa, rašo „Politico“.

D.Trumpas buvo pareiškęs, kad B.Obama liepė sumontuoti pasiklausymo įrangą dangoraižyje „Trump Tower“, tačiau tai paneigė FTB vadovas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas buvo pareiškęs, kad B.Obama liepė sumontuoti pasiklausymo įrangą dangoraižyje „Trump Tower“, tačiau tai paneigė FTB vadovas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 11:32 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:45 AM

Nemažai Kongrese dirbančių respublikonų nėra pasiryžę pripažinti FTB vadovo J.Comey žodžių, kad buvęs prezidentas Barackas Obama nebuvo nurodęs sumontuoti pasiklausymo įrangos dangoraižyje „Trump Tower“.

Respublikonai bandė nukreipti sąmokslo teoriją kita linkme, nei buvo teigta lyg tol: jie tvirtino, kad B.Obamai mesti D.Trumpo kaltinimai greičiausiai tebuvo kalbos apie įvairaus pobūdžio šnipinėjimą, o ne apie tą vieną konkretų atvejį. Panašaus požiūrio laikosi ir Baltieji rūmai.

Kai kurie respublikonai net naudojasi sąmokslo teorija, kad skleistų žinias, esą D.Trumpo patikėtiniai ir sąjungininkai tapo aukomis juos stebinčio režimo, kuris dėl politinių sumetimų viešino slaptą informaciją žiniasklaidai.

Respublikonas Peteris Kingas teigė, kad prezidentas D.Trumpas „pernelyg jautriai sureagavo“ kaltindamas B.Obamą, tačiau esą iš tiesų yra vyriausybės narių, kurie „vykdė nusikalstamą veiklą“.

„Žiniasklaidai buvo nutekinta daug slaptos informacijos – tai pažeidžia federalinius įstatymus, – tvirtino P.Kingas. – D.Trumpas turbūt pamatė visą tai ir dėl nežinomos priežasties padarė skubotą išvadą, kad viską organizavo B.Obama.“

Tuo metu Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Devinas Nunesas pripažino, kad „Trump Tower“ nebuvo sumontuota pasiklausymo įranga, bet teigė, jog D.Trumpas vėliau aiškino kalbėjęs apie šnipinėjimą apskritai, o ne konkrečiai apie B.Obamos tariamą nurodymą jį sekti.

D.Nunesas ir kiti respublikonai nuolatos tikindavo, kad buvęs nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas buvo pavyzdys, kad D.Trumpo šalininkus stebėjo B.Obamos administracija.

M.Flynno pokalbiai telefonu su Rusijos ambasadoriumi buvo perimti JAV vyriausybės ir dėl to jam teko atsistatydinti. Mat išaiškėjo, kad M.Flynnas netinkamai pasidalino informacija apie šiuos pokalbius su viceprezidentu Mike'u Pence'u. Informacija apie pokalbius buvo nutekinta žiniasklaidai.

„Man vis dar nėra aišku dėl D.Trumpo neteisingų kaltinimų B.Obamai, – tvirtino Demokratų partijos senatorius Markas Warneris. – Yra senas posakis: „Jei norite išlipti iš duobės, nustokite kasti.“

Sąmokslo teorija apie tariamą B.Obamos nurodymą šnipinėti D.Trumpą pasklido kovo 4 dieną. D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė „ką tik sužinojęs, kad B.Obama klausėsi pokalbių telefonu“ dangoraižyje „Trump Tower“.

FTB direktorius J.Comey paneigė, kad tai įvyko ir pabrėžė, jog net JAV prezidentas neturi teisės vienas pats nurodyti šnipinėti ką nors kitą: patvirtinti tokį įsaką reikalingas teisėjo pritarimas.

„Būtų naudinga, jei Baltieji rūmai pareikštų, kad D.Trumpas tiesiog neteisingai išsireiškė, kai pateikė kaltinimus, – savo nuomonę pareiškė senatorius Johnas McCainas. – Tikiuosi, kad visi sugebėsime pamiršti šiuos įvykius ir tada susitelksime ties tuo, ką Rusija darė mūsų rinkimuose ir ką ji dabar daro šalyse kaip Prancūzija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.