Perversmas Baltuosiuose rūmuose: pilkojo kardinolo įtaka mažėja

Žinia, kad JAV prezidento patarėjas Stephenas Bannonas pašalintas iš Nacionalinės saugumo tarybos, paskatino svarstymus, kad strategą baigia užgožti jaunasis Donaldo Trumpo žentas.

S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, „Politico“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 9, 2017, 4:01 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:50 AM

Vienas artimiausių D.Trumpo patikėtinių ilgą laiką buvo vadinamas pilkuoju kardinolu, kurio įtakai pasiduodavo pats prezidentas.

Amerikiečius ypač nustebino JAV lyderio sprendimas skirti S.Bannonui nuolatinę vietą svarbius sprendimus priimančioje taryboje. Tačiau dabar Baltuosiuose rūmuose vyksta rokiruotė, o vyriausiąjį strategą pokyčiai ėmė labai erzinti.

Nacionalinę saugumo tarybą performavo D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas H.R.McMasteris, kuris šiame poste pakeitė artimą S.Bannono sąjungininką Michaelą Flynną.

Kalbama, kad, pašalinus pastarąjį, sumenko ir vyriausiojo stratego įtaka institucijoje.

Respublikonai išdavė, kad S.Bannonas grasino išvis pasitraukti iš D.Trumpo administracijos, tačiau jį esą atkalbėjo ilgametė patikėtinė ir partijos rėmėja Rebekah Mercer.

„Ji mėgino įtikinti jį, kad visa tai daroma remiantis ilgalaikiu planu“, – teigė šaltinis.

Tiesa, prezidento administracija žinias apie S.Bannono grasinimus pavadino nesąmone.

Tačiau Baltųjų rūmų darbuotojai šnabždasi, kad problemos kur kas didesnės. Vyriausiąjį strategą į šešėlį trauktis esą verčia D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris.

Vyresniojo patarėjo postą užimantis Ivankos Trump vyras gauna vis daugiau pareigų.

36-erių diplomatinio ir politinio darbo patirties neturintis verslininkas šią savaitę lankėsi Irake ir buvo paskirtas vadovauti valdžios kovai su biurokratizmu.

J.Kushneris ir S.Bannonas jau seniai varžosi dėl prezidento dėmesio. 67-erių kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ideologas esą skundžiasi, kad žentas D.Trumpui daro blogą įtaką, o pastarasis mėgina atkalbėti nuo S.Bannono idėjų, kurios, J.Kushnerio nuomone, gali atbaidyti rinkėjus.

Tiesa, du artimiausi D.Trumpo patikėtiniai penktadienį susitiko, kad nutrauktų gandus apie tarpusavio ginčą. S.Bannono ir J.Kushnerio susitikimą paskatino Baltųjų rūmų administracijos vadovas Reince'as Priebusas, kuris paprašė jų užmiršti tarpusavio nesutarimus ir susitelkti į darbą prezidentui. 

D.Trumpo populiarumas vis dar krinta žemyn. Tad jeigu situacija negerės, prezidentas jaus vis didesnį spaudimą imtis reformų savo komandoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.