Mįslingiausia Rusijos diplomato mirtis Niujorke vis dar glumina

Pastaraisiais mėnesiais paslaptingomis aplinkybėmis mirė nemažai Rusijos politikų ir diplomatų. JAV prezidento rinkimų dieną negyvo rasto diplomato Sergejaus Krivovo mirtis kelia daugiausiai klausimų: kodėl į ją žvelgti pro pirštus nusprendė ir Niujorko policija?

S.Krivovo kūnas buvo rastas pernai netų lapkričio 8-osios rytą, apie 7 val., ant Rusijos konsulato Niujorke grindų.<br>Twitter nuotr.
S.Krivovo kūnas buvo rastas pernai netų lapkričio 8-osios rytą, apie 7 val., ant Rusijos konsulato Niujorke grindų.<br>Twitter nuotr.
Rusijos konsulatas Niujorke – seniai įtarimais dėl šnipinėjimo apipinta vieta.
Rusijos konsulatas Niujorke – seniai įtarimais dėl šnipinėjimo apipinta vieta.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2017, 7:00 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:21 AM

S.Krivovo kūnas buvo rastas pernai netų lapkričio 8-osios rytą, apie 7 val., ant Rusijos konsulato Niujorke grindų. Vyras gulėjo be sąmonės su nežinomos kilmės žaizda galvoje. Pareigūnų teigimu, ją sukėlė smūgis buku daiktu. Jis mirė prieš pasirodant greitajai pagalbai.

Konsulatas keitė parodymus

Pirmiausia paskelbta, kad vyras užsimušė nukritęs nuo konsulato pastato stogo, tačiau oficialūs konsulato atstovai greitai pakeitė istoriją. Anot jų, šis neatpažintas vyras mirė ne nuo kritimo – jį pražudė širdies smūgis.

Kitą dieną, vyro kūnui iškeliavus iš morgo, Donaldas Trumpas tapo išrinktuoju JAV prezidentu. Taip pasibaigė sensacinga ir kandi rinkimų kampanija, kurią JAV žvalgyba vėliau vadino aktyvia Rusijos manipuliacija norint padėti D.Trumpui. Rinkimų rezultatai apvertė pasaulį aukštyn kojom, o žmogaus mirtis pasimiršo.

Pareigūnai nurodė, kad S.Krivovas mirė dėl natūralių priežasčių ir byla buvo baigta.

Praėjus trims mėnesiams po to, kai S.Krivovo kūnas buvo rastas ir įtampa tarp JAV ir Rusijos pasiekė aukščiausią tašką, paaiškėjo, kad medicinos ekspertas nėra toks tikras, jog diplomatas mirė nuo širdies smūgio.

Paslaptinga diplomato asmenybė

Nesutarta ne tik dėl ruso mirties priežasties, bet ir jo pareigų. JAV žiniasklaida teigė, jog 63 metų diplomatas, gyvenantis Manhatene, buvo apsaugos pareigūnas, tačiau su Kremliumi susijęs naujienų portalas „Sputnik“ paskelbė, kad jis buvo konsulato pamainos viršininkas.

Ši pozicija nėra paprasto apsaugos pareigūno darbas. Anot rusiškos spaudos, S.Krivovas būtų buvęs atsakingas diversijų prevenciją bei bandymus slaptai kištis į konsulato darbą.

Kitaip tariant, jo darbas buvo sustabdyti JAV žvalgybą nuo kišimosi į atstovybės reikalus.

Pamainos viršininkas taip pat turėjo prieigą prie šifro kortelės, kuri naudojama perduoti žinutes tarp konsulato ir kitų rusų informacijos kanalų.

Nors Niujorko policijos departamentas teigė, jog S.Krivovas buvo paprastas Manhateno gyventojas, jo pėdsakų nebuvo ir oficialiuose įrašuose.

Nė vienas asmuo tokia pavarde mieste negyveno ilgą laiką, o kiti du Krivovai, esantys Niujorko gyventojų sąraše, neatsakė į skambučius. Nei vienas iš jų nebuvo susijęs su diplomatu.

Niujorko policijos departamentas pranešė, kad buvo susisiekta su atstovybės žmonėmis, kurie gali turėti informacijos apie S.Krivovą.

Žurnalistams nukeliavus prie oficialiai pateikto S.Krivovo namų pastato, pasirodė, jog tai yra ofisų kompleksas, kuris yra netoliese Rusijos konsulato Niujorke.

Paklausta dėl neatitikimų, Niujorko policija pasakė, jog tai yra adresas, kurį jiems davė Rusijos konsulato pareigūnai.

Migloti policininkų atsakymai

Neaišku, kiek laiko Niujorko policijos departamentas tyrė S.Krivovo mirtį. Keli policijos pareigūnai atsisakė suteikti bet kokios informacijos apie šią bylą, o vėliau paskelbė, kad ji baigta.

„Istorija nėra aiški, ir daug pasakyti negalime. Bylos, kaip ši, yra tiriamos pasitelkiant detektyvus. Dėl kažkokių priežasčių byla buvo baigta“, – teigė pareigūnas, kalbėdamas su žurnalistais telefonu.

Kitas pareigūnas kartojo, kad diplomato mirtis buvo natūrali, o medicinos ekspertai patikino, kad S.Krivovo mirties tyrimas vis dar vyksta. „Mirties priežastis ir būdas nurodo į tolimesnius tyrimus. Kol kas rezultatų nėra“, – teigė oficiali medicininių tyrimų grupės atstovė spaudai Julie Bolcer.

Vėliau, po medicinos ekspertų tyrimų, buvo pranešta, kad S.Krivovas mirė natūralia mirtimi, o šiuo metu esą vyksta detalesni tyrimai, susiję su diplomato sveikatos būkle.

Medikai sako, kad Niujorko policijos departamentui yra įprasta baigti bylą pilnai neišsiaiškinus mirties priežasties, ypač medikams nurodžius, jog nėra nieko įtartino.

Kiti, kurie kalbėjo su žurnalistais teigė, jog įprasta praktika yra tokia, kad byla yra baigiama tik tada, kai medicinos ekspertai oficialiai pateikia išvadą dėl mirties priežasties.

„Bylos tyrimas vyksta tol, kol yra oficialiai pateikiama mirties priežastis – nesvarbu, ar tai būtų žmogžudystė, ar nelaimė, ar bet kas kitas“, – sakė Niujorko policijos tyrėja Marq Claxton.

Kitas medicinos ekspertų atstovas spaudai pasakojo, kad S.Krivovo kūnas buvo atiduotas kitą dieną, po jo mirties, tačiau nurodė, kam jis atiteko. Ekspertai kūno nebeturi, tačiau panašu, kad tyrimai atlikinėjami iš kūno audinių pavyzdžių.

Nė vieni netoli konsulato esantys laidojimų namai Manhatene nebuvo informuoti apie mirusiojo S.Krivovo laidojimą. Niujorko Sveikatos departamentas atsisakė žurnalistams teikti informaciją apie mirusiojo įrašus, sakydami, kad ši informacija yra pasiekiama tik artimiesiems.

Laidojimo namai, kurie tvarko dokumentus, susijusius su laidojimu, sakė, kad viskas užfiksuota fizinėse kopijose, o skaitmeninės duombazės šios informacijos nėra.

Niujorko policija taip pat atsisakė suteikti informacijos dėl incidento, paaiškindami, kad žurnalistų prašymui trūko tam tikrų detalių. Žurnalistų duomenimis, visa informacija buvo pateikta, tačiau policija pranešė, jog tai nėra viešai prieinama informacija, ir norint ją gauti reiktų kreiptis į teismą.

Norėdami išsiaiškinti, kur dingo S.Krivovo kūnas, žurnalistai susisiekė su oro linijomis „Aerflot“, kurios gabena krovinius tiesioginiu maršrutu Niujorko į Maskvą.

Aviakompanija taip pat atsisakė kalbėti apie gabenamus kūnus, teigdama, kad ši informacija yra kontroliuojama vyriausybės.

Paskatino sąmokslo teorijas

Kol policija JAV prezidento rinkimų dieną keliavo prie konsulato, amerikiečių susidomėjimas Maskva pasiekė Šaltojo karo laikų lygį, paskatintas pranešimų apie galimą Rusijos kišimąsi į JAV rinkimų sistemą.

Įtampa tarp JAV ir Rusijos nepadėjo numalšinti įvairių teorijų ir dėl S.Krivovo mirties. Kuo daugiau klausimų buvo keliama, tuo mažiau žmonės norėjo kalbėti.

Praėjus kelioms valandoms po diplomato mirties Niujorko policija žadėjo identifikuoti kūną ir pranešti artimiesiems apie mirtį, tačiau praėjus net keliems mėnesiams po šio įvykio, žurnalistams paklausus apie S.Krivovą, policija atsisakė komentuoti, paaiškindama, kad viskas turi būti suderinta su JAV valstybės departamentu.

Valstybės departamentas savo ruožtu pranešė, kad visą informaciją gali suteikti tik Rusijos konsulatas.

Du anoniminiai šaltiniai, kurie sutiko su „BuzzFeed“ kalbėti apie S. Krivovo bylą, papasakojo, kad rusas mėgo išgerti ir tai galėjo tapti jo mirties priežastimi.

Valstybės departamentas taip pat atsisakė atskleisti, ar S.Krivovas buvo registruotas kaip užsienio pareigūnas, kiek laiko jis gyveno JAV ir koks buvo jo imigracijos statusas.

Paklausta apie incidentą, Rusijos užsienio reikalų ministrė Marija Zacharova nukirto aštriai: „Ar jūs rimtai? Jis turėjo širdies problemų, kentėjo nuo širdies smūgių. Keista, kad jus tai domina.“

Federalinis tyrimų biuras (FTB) žurnalistams teigė, jog nedalyvavo tyrime, ir nukreipė juos į Niujorko policiją.

Senas šnipų lizdas?

Tiesa, apie S.Krivovo darbovietę – Rusijos konsulatą Niujorke – jau nuo Šaltojo karo laikų buvo kalbėta kaip Rusijos šnipų susirinkimų vietą.

Žinoma, nėra aišku, ar S.Krivovas dirbo JAV arba Rusijos žvalgybai. Gali būti, kad jo darbas nebuvo susijęs su nė viena žvalgybos operacija, kurią vykdė Rusijos konsulatas. Bylose prieš tris Rusijos žvalgybos agentus – Jevgenijų Buriakovą, Igorį Sporyševą ir Viktorą Podobnį – FTB konsulatą vadino „uždaru biuru Manhatene, kuriame Rusijos Federacijos Išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) agentai gaudavo užduotis iš Maskvos.“

Vieša paslaptis, anot JAV žvalgybos, konsulatas yra gera vieta vykdyti slaptoms Rusijos operacijoms.

Praėjus inauguracijai žurnalistai dar kartą pabandė gauti informacijos apie S.Krivovą ir jo mirtį, tačiau Niujorko policija nepasakė, ar suteiks kokių nors žinių.

Galbūt ta informacija galėtų pateikti daugiau įžvalgų apie mirtį, kuri vis dar yra didžiulė paslaptis.

Lapkričio 8-osios rytas prasidėjo mirtimi, o baigėsi su vienu didžiausių politinių nusivylimų JAV istorijoje. Bet kokiu atveju, S.Krivovas tiesiog dingo.

Parengė Aistė Vekerotaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.