Mafijos boso dukters mirtis suglumino italus

Italiją balandį sukrėtė liūdna žinia – savo noru iš gyvenimo pasitraukė nė 25 metų nesulaukusi žinomo Kalabrijos regione veikiančio mafijos klano vadeivos duktė Maria Rita Lo Giudice.

Universitetą pernai baigusi M.R.Lo Giudice stengėsi pabėgti nuo jos pavarde pasivadinusio Kalabrijos mafijos klano.
Universitetą pernai baigusi M.R.Lo Giudice stengėsi pabėgti nuo jos pavarde pasivadinusio Kalabrijos mafijos klano.
Žymiausias jo atstovas, merginos dėdė Nino, buvo suimtas prieš 4 metus.
Žymiausias jo atstovas, merginos dėdė Nino, buvo suimtas prieš 4 metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-29 19:13, atnaujinta 2017-05-03 09:04

Nelaimė įvyko balandžio pradžioje Kalabrijos Redže, šeimos namuose, kur mergina gyveno kartu su motina.

M.R.Lo Giudice nepaliko jokio atsisveikinimo laiško. Pasak draugų, ji negalėjo susitaikyti su liūdnai pagarsėjusia šeimos istorija ir su pavarde, siejama su šiurpiais nusikaltimais.

Pavardę, Kalabrijoje tapusią žmogžudysčių, išnaudojimo ir manipuliacijos sinonimu, atpažindavo ir jos nepažįstantys žmonės.

Marios Ritos tėvas Giovanni Lo Giudice šiuo metu dienas leidžia įkalinimo įstaigoje, nes tikima, kad jis – vienas didžiausių šeimos pavarde pavadinto mafijos klano vadų.

Vis dėlto garsiausi grupuotės atstovai – merginos dėdės Luciano ir Antonino, geriau žinomas trumpiniu Nino. Jie taip pat jau yra atsidūrę už grotų.

Norėdama ištrūkti iš šeimos nusikaltimų šešėlio Maria Rita atsidėjo mokslui. 2016 metais ji įgijo ekonomikos bakalauro laipsnį ir šiemet buvo pasinėrusi į magistro studijas Kalabrijos Redže esančiame Viduržemio jūros regiono universitete.

Deja, net ir mokymosi įstaigoje ji buvo atpažįstama iš su mafija siejamos pavardės.

Neišgelbėjo nei stropus darbas universitete, nei geri dėstytojų, tikėjusių šviesia merginos ateitimi, žodžiai.

Ne pirmoji klano auka

Maria Rita nebuvo pirmoji sunkumų patyrusi Lo Giudice šeimos moteris. Mergaitei buvo vos dveji, kai dar vieno jos dėdės Pietro Lo Giudice žmona Angela buvo giminių nužudyta įtarus neištikimybe įkalintam sutuoktiniui.

Kita dėdienė, Roberto Lo Giudice žmona Barbara, dingo 2009 metais ir iki šiol nėra rasta. Taip ir nebuvo išsiaiškinta, kas nutiko moteriai, bet svarstymų yra įvairių, o tarp jų – galima žmogžudystė ar slepiama savižudybė.

Pažvelgus į Lo Giudice klano veiklą, ypač į praeitį, tokie spėjimai nestebina.

Šeima priklauso Kalabrijos organizuotų nusikaltėlių grupuotei „’Ndrangheta“.

Įsitvirtino po mafijos karų

„’Ndrangheta“ pagrindiniu Italijos nusikaltėlių pasaulio sindikatu tapo po aštuntojo dešimtmečio antroje pusėje vykusių Italijos mafijos karų.

Manoma, kad per juos nužudyta per 700 asmenų, o Lo Giudice klanas sugebėjo atsikratyti Rosmini šeimos vadeivos Ernesto Rosmini, bet tai nesutrukdė šioms dviem šeimoms vėliau tapti sąjungininkėmis.

Per mafijos šeimų karus buvo nužudytas ir Lo Giudice klano įkūrėjas Giuseppe Lo Giudice.

Vėliau šio klano nariai daugiausia pradėjo verstis vaisių ir daržovių prekyba ir stengėsi išvengti viešų ir privačių konfliktų. Tiesa, dėl to jie nepradingo iš teisėsaugos akiračio.

2010 metais buvo suimtas tuometis Lo Giudice šeimos vadas Antonino, o po metų – ir jo brolis Luciano.

Kalabrijos regione veiklą vykdo net 86 prie „’Ndrangheta“ priskiriami klanai. Manoma, kad mafija telkiasi tokiuose Italijos kaimuose ir miesteliuose kaip Lokris, Afrikas ir Altomontė.

Buvusio grupuotės nario teigimu, dauguma San Lukos vyrų yra „’Ndrangheta“ nariai.

Veiklą vykdo ir užsienyje

Grupuotė kuria atšakas ir užsienyje.

Manoma, kad pasaulyje ji turi daugiau kaip 20 tūkst. narių. Jų galima sutikti Šveicarijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Maltoje, Prancūzijoje, Rytų Europos šalyse, JAV, Kanadoje, Meksikoje, Argentinoje, Kolumbijoje ir netgi tolimojoje Australijoje.

Ne paslaptis, kad pagrindinis teisėsaugos priešas yra korupcija. O Kalabrijoje ji kelia itin daug bėdų, nes korumpuoti pareigūnai nesunkiai užima svarbias pozicijas dėl Kalabrijoje galiojančios darbuotojų teisės pasirinkti darbo vietą.

Gerai privalomuosius egzaminus išlaikę teisėjai ir prokurorai gali pareikalauti būti perkelti į pasirinktą darbo vietą, o dėl sudėtingos regiono situacijos bei nusikalstamumo daugelis iš karto prašo būti perkelti kuo toliau nuo problemiško regiono.

Sugauti trukdo korupcija

Todėl dėl vyriausybės neveiksnumo ir įsisenėjusios korupcijos „’Ndrangheta“ gali veikti beveik netrukdoma.

Pastarosios sėkmingos nusikaltėlių sulaikymo akcijos vyko dar šio dešimtmečio pradžioje, kai per du reidus iš viso buvo suimti net 344 asmenys, areštuota maždaug 60 mln. eurų vertės turto ir konfiskuoti keli šimtai kilogramų kokaino.

Nors šie skaičiai ir gali atrodyti įspūdingi, „’Ndrangheta“ nepatyrė didelio nuostolio.

Mat, kaip tvirtina tyrėjai, šios mafijos grupuotės metų pelnas siekia 35–40 mlrd. eurų, o tai prilygsta apie 3,5 proc. Italijos bendrojo vidaus produkto.

Susirūpino mafijos jaunimu

Grupuotė yra netgi įžengusi į populiariąją kultūrą. Antai nuo 2000 metų muzikos prodiuseris Francesco Sbano surinko ir išleido net tris albumus, kuriuose apdainuojamas „’Ndrangheta“ narių gyvenimas.

Dainų atlikėjai – daugiausia nusikalstamos grupuotės nariai, muzika atpasakojantys savo gyvenimo istorijas. Dažnai pasikartojančios temos yra kerštas, išdavystė, ištikimybė grupuotei ir gyvenimas už grotų.

Kaip dabar kalba M.R.Lo Giudice artimieji, nuo tokio gyvenimo ji mėgino pabėgti.

Tiesa, merginos mirtis taip sukrėtė Italijos visuomenę, kad dabar prabilta apie būtinybę aktyviau padėti iš mafijos gniaužtų išsivaduoti siekiantiems jaunuoliams.

„Norime apsaugoti nepilnamečius ir jaunus suaugusiuosius, kurie trokšta pokyčių, nori išvengti sunkumų ir stengiasi integruotis į pilietinę visuomenę“, – kalbėjo Kalabrijos Redžo prefektas Michele di Bari.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.