10 metų po Madeleine McCann dingimo: ar ji vis dar gyva?

Lygiai prieš 10 metų prasidėjo vienas painiausių šio amžiaus detektyvų – be žinios dingo mažoji Madeleine McCann. Įminti tarsi į vandenį pranykusios mažametės mįslę bandoma iki šiol, o sąmokslo teorijos apie jos dingimą kuriamos taip pat aktyviai, kaip ir pačioje pradžioje.

 M.McCann (kairėje) greitai turėtų sukakti 14 metų.<br> lrytas.lt montažas, AFP ir "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann (kairėje) greitai turėtų sukakti 14 metų.<br> lrytas.lt montažas, AFP ir "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann tėvai Kate ir Gerry vis dar viliasi rasti savo dukrą.<br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann tėvai Kate ir Gerry vis dar viliasi rasti savo dukrą.<br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.McCann dingo Portugalijoje.<br> AFP/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 12:28 PM, atnaujinta May 3, 2017, 2:50 PM

M.McCann dingo 2007 metų gegužės 3 dieną iš apartamentų Praja da Luse, Portugalijoje, kur ji su tėvais leido atostogas. Mažametė pranyko, kol jos tėvai Gerry ir Kate vakarieniavo su draugais netoliese esančiame restorane. Tada mergaitei buvo vos treji metai.

Tačiau net praėjus dešimtmečiui po M.McCann dingimo jos tėvai ir kai kurie policininkai vis dari turi vilties, kad ji – gyva ir ateityje suras kelią namo, rašo „The Daily Beast“.

Nors M.McCann dabar būtų beveik 14 metų, jos tėvai, kurie gyvena Anglijoje, nepakeitė nė vienos smulkmenos jos vaikystės kambaryje. 

Jame ant lovos vis guli dovanos, kurios buvo skirtos ketvirtajam jos gimtadieniui. Kaip ir kasmet, M.McCann gimtadienį jos tėvai paminės gegužės 12 dieną.

Teorijų – kaip grybų po lietaus

Per pastaruosius 10 metų M.McCann tėvai sulaukė daugybės kaltinimų iš žmonių, kurie manė, kad jie – tyčia arba netyčia – nužudė savo dukrą ir paslėpė jos kūną.

Be to, buvo iškelta ir kitų sąmokslo teorijų. Vieni mano, kad M.McCann buvo pagrobta ir parduota bevaikei šeimai. Kiti įsitikinę, kad mažametė tapo pedofilų tinklo auka. 

Dar yra svarstančių, kad ji buvo nugabenta į Afriką, o iš ten – į Artimuosius Rytus, kur buvo parduota turtuoliams. O turbūt keisčiausia teorija yra ta, kad Jungtinės Karalystės slaptoji tarnyba MI5 esą slapčia padėjo M.McCann šeimai užglaistyti mergaitės žmogžudystę.

2008 metais Portugalijos pareigūnai nutraukė dingimo tyrimą dėl įrodymų trūkumo. M.McCann tėvai jos tada ieškojo savarankiškai, samdydami privačius detektyvus. 

Vėliau, 2013 metais, Portugalijos teisėsauga atnaujino tyrimą po to, kai Jungtinės Karalystės pareigūnai aptiko 41 įtariamąjį ir 200 užuominų, kurių portugalai neištyrė. 

O dabar, anot „The Independent“, buvo rasta moteris, pastebėta netoli apartamentų mažametės dingimo naktį. Manoma, kad ji artimiausiu metu gali būti apklausta ar net suimta.

Atmeta daugumą idėjų

Buvęs Jungtinės Karalystės policininkas Ianas Horricksas yra įsitikinęs, kad mažoji M.McCann vis dar yra gyva.

„Apsilankiau įvykio vietoje ir lengva suvokti, kaip M.McCann pagrobėjas sugebėtų pabėgti per mažiau nei dvi minutes, - aiškino I.Horrocksas. - Mano manymu, nėra tikėtinos teorijos, kad ją pagrobė pedofilai ar vergų prekiautojai. Taip pat mažai tikėtina, kad vagis, jei toks buvo, nusprendė pagrobti mergaitę, o ne vertingus daiktus.“

Buvęs policininkas I.Horricksas taip pat įsitikinęs, kad M.McCann tėvai nėra susiję su mergaitės dingimu. 

„Netikiu, kad jie būtų galėję ją nužudyti tyčia, tai lieka nebent teorija, kad įvyko nelaimingas atsitikimas. Tačiau net jei tai būtų nutikę, mažai tikėtina, kad jie nebūtų iš karto kvietę greitosios pagalbos. Nejaugi tėvai nutarė, kad dukra mirė ir tada sugalvojo detalų planą, kaip paslėpti jos kūną? Ar jos tėvas ėjo gatve su savo dukros kūnu, kad jį paslėptų, o tada ramiai nuėjo vakarieniauti? Taip manyti – absurdiška“, - pareiškė I.Horricksas.

Pagrobėjai sekė šeimą?

Pasak buvusio policininko I.Horrickso, labiausiai tikėtina M.McCann dingimo versija – atidžiai, kantriai mergaitę ir jos šeimą sekę pagrobėjai. 

M.McCann šeima kas vakarą vakarieniaudavo su savo draugais tame pačiame restorane ir maždaug kas 20 minučių eidavo patikrinti savo vaikų. O tai – itin nuspėjama rutina.

I.Horricksas įsitikinęs, kad tai turėtų būti perspėjimas visoms vaikus turinčioms šeimoms, kad jos neįprastų kasdien daryti tų pačių dalykų, tuo pačiu metu.

M.McCann tėvas paskutinį kartą patikrino, ar jo vaikai sveiki ir gyvi 21 val. 5 min. vietos laiku. Tačiau kitas žmogus ėjęs tikrinęs vaikų – šeimos draugas – tik pridėjo ausį prie durų. Mergaitės dingimas buvo pastebėtas tik po valandos, kai į apartamentus užėjo jos motina Kate.

„Nepamirškite, kad tie, kas pagrobė M.McCann žino, kad ją būtų lengva atpažinti, todėl imtųsi visų įmanomų priemonių užtikrinti, kad tai neįvyktų, - teigė I.Horricksas. - Ar jos plaukai galėjo būti nudažyti kita spalva? Galbūt dabar ji yra įdegusi ir šneka visai kita kalba?“

I.Horricksui daugiausiai ramybės neduoda klausimas, ar M.McCann – jei ji vis dar yra gyva – pradės svarstyti, iš kuri ji kilusi.

„Jei ji gyva, M.McCann jau yra paauglė. Ji galimai pradės smalsauti, iš kur ji yra kilusi, - svarstė I.Horricksas. - Niekas nežino, prie ko tai gali privesti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.